Reflektor

Konstrakta će predstavljati Srbiju na Evroviziji u Torinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2022

-

00:26

Konstrakta će predstavljati Srbiju na Evroviziji u Torinu
Konstrakta će predstavljati Srbiju na Evroviziji u Torinu - Copyright rts

veličina teksta

Aa Aa

Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, sa pesmom "In corpore sano" je osvojila najviše glasova publike i žirija, i proglašena je za pobedničku i predstavljaće Srbiju na najvećem muzičkom takmičenju "Evrosong" koje će se održati ove godine u Torinu.

Ovogodišnji evrovizijski predstavnik Srbije izabran je zbrajanjem glasova publike i žirija, u odnosu 50:50.

Publika je najviše glasova dala Zorji (8 poena), Sari Jo (10 poena) i Konstrakti koja je sa preko 40.000 SMS glasova osvojila i maksimalnih 12 poena od publike.

Stručni žiri radio je u sastavu: kompozitor Dragoljub Ilić Ilke, kompozitor i aranžer Slobodan Marković, muzički novinar i radio voditelj Una Senić, kompozitor i profesor Vladimir Nikolov i estradna umetnica Neda Ukraden (predsednica žirija).

 

Ovako su glasali članovi žirija:

Dragoljub Ilić Ilke:

Sara Jo - "Muškarčina": 8 poena

Zorja - "Zorja": 10 poena
Konstrakta - "In corpore sano": 12 poena

Slobodan Marković:

Tijana Dapčević - "Ljubi, ljubi doveka": 8 poena

Konstrakta - "In corpore sano": 10 poena
Sara Jo - "Muškarčina": 12 poena

Una Senić:

Sara Jo - "Muškarčina": 8 poena
Gramophonedzie - "Počinjem da ludim": 10 poena
Konstrakta - "In corpore sano": 12 poena

Vladimir Nikolov:

Zorja - "Zorja": 8 poena
Ivona - "Znam": 10 poena
Konstrakta - "In corpore sano": 12 poena

Neda Ukraden:

Angellina - "Origami": 8 poena
Sara Jo - "Muškarčina": 10 poena
Zorja - "Zorja": 12 poena

U finalu "Pesme za Evroviziju", kao i u obe polufinalne večeri, gledaocima se predstavilo 18 takmičara, po devet najboljih iz prve dve takmičarske večeri.

Voditelji su bili Dragana Kosjerina i Jovan Radomir, iz takozvanog "Green rooma" uključivali su se Kristina Radenković i Stefan Popović. 

I ove večeri, publika je glasa putem telefona (glasanje je trajalo 15 minuta i sa jednog broja telefona bilo je moguće glasati najviše 20 puta).

RTS je saopštio da će svoj deo prihoda od pristiglih SMS poruka tokom sve tri večeri festivala podeliti na dva ravnopravna dela, i donirati ta sredstva: Udruženju Zvončica, najstarijem udruženju roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, i Fondaciji SOS Dečja sela Srbije, koja brine o deci i mladima bez roditeljskog staranja.

U revijalnom delu "Pesme za Evroviziju" nastupili su Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Nenad Knežević Knez, Tijana Bogićević, Alen Ademović, Lena Kovačević, Zoran Kiki Lesendrić, Boris Režak i Srđan Marjanović.

Srbija u drugom polufinalu Pesme Evrovizije

Italija je na najvećem muzičkom takmičenju učestovala 46 puta i ostvarila tri pobede, a prošle godine je sastav "Maneskin" svojim ubedljivim nastupom vratio "Evroviziju" u tu zemlju, koja će sada posle 31 godine biti domaćin tog najvećeg muzičkog takmičenja.

Na 66. "Pesmi Evrovizije" učestvovaće takmičari iz 40 država. Prema saopštenju Evropske radiodifuzne unije, pored 38 zemalja koje su nastupile u Roterdamu 2021. svoje učešće na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije" potvrdile su i Jermenija i Crna Gora.

Rusiji je ove godine, zbog rata u Ukrajini, zabranjeno učešće na najvećem muzičkom događaju.

Italijanska televizija RAI uveliko priprema spektakl koji će pratiti skoro 200 miliona gledalaca širom planete iz dvorane "Pala Olimpico".

Polufinale ovogodišnjeg takmičenja za "Pesmu Evrovizije" biće održano 10. i 12. maja, a veliko finale 14. maja u Torinu.  

Predstavnik Srbije nastupaće u drugom polufinalu Evrovizije 12. maja u Torinu, kako je prethodno utvrđeno žrebom.

U drugom polufinalu, pored našeg predstavnika, nastupiće i pevači iz Australije, Gruzije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Crne Gore, Rumunije, Češke, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije, Irske, sa Kipra i Malte.

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 10. maja, za mesto u finalu boriće se Albanija, Letonija, Švajcarska, Slovenija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Litvanija, Holandija, Norveška, Portugalija, Danska, Jermenija, Austrija, Hrvatska, Island i Grčka.

Finale je najavljeno za 14. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti, to jest zemlje "velike petorke".

U prvom polufinalu glasaće gledaoci i žiri iz Italije, Francuske, dok će u drugom polufinalu glasati Velika Britanija, Nemačka i Španija.

Sve države učesnice u polufinalima bile su raspoređene u šest različitih grupa prema istoriji glasanja, a na osnovu podataka nemačke telekomunikacione kompanije "Digame", dugogodišnjeg partnera EBU, koja kontroliše i glasanje tokom takmičarskih večeri.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Petronije

06.03.2022 00:54

Odvratna pesma. Povraća mi se od nje.

Kultura