Reflektor

Neočekivani obrt uoči finala "Pesme za Evroviziju": "Zdrava umetnica" prva u trendingu na Jutjubu

Komentari

Autor: Tila Milenović

05/03/2022

-

16:28

Neočekivani obrt uoči finala "Pesme za Evroviziju": "Zdrava umetnica" prva u trendingu na Jutjubu
Neočekivani obrt uoči finala "Pesme za Evroviziju": "Zdrava umetnica" prva u trendingu na Jutjubu - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Iako prema procenama kladionica Sara Jovanović, Zorja Pajić i Aca Lukas imaju najveće šanse da budu predstavnici Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, nekoliko sati uoči finala desi se neočekivani obrt. 

Naime, pesma "In Corpore Sano" učesnice Ane Đurić, poznatije kao Konstrakta, pojavila se na prvom mestu trendinga na Jutjubu, jer posle predstavljanja u polufinalnoj večeri ima približno 350.000 pregleda.

Posle prvog polufinala "Pesme za Evroviziju", Konstrakta se našla među finalistima, a njena neobična pesma u kojoj se spominje uvećana slezina, problemi s jetrom i autonomni nervni sistem izazvala je veliku pažnju javnosti.

I nema ko nije do sada bar jednom ponovio pitanje kojim počinje pesma Konstrakte: "Koja je tajna zdrave kose Megan Markl?"

Popularnosti pesme sigurno je doprineo i jedan od najoriginalnijih nastupa koji je na takmičenju "Pesma za Evroviziju" izvela muzičarka, koja je do sada u javnosti bila poznata kao članica grupe "Zemlja gruva!".

Naslov "In Corpore Sano" na latinskom i znači "U zdravom telu", pa je onda i više nego očigledna snažna poruka o odnosu ljudi prema sopstvenom zdravlju koja se šalje, ali i mnogo više od toga.

Konstrakta na sceni pere ruke dok peva: "Umetnica mora biti zdrava", ponavljajući potom gotovo ritualno: "Biti zdrava". I već takva pojava na sceni za mnoge je bila i više nego dovoljno upečatljiva. Međutim, ono što je još upečatljivije su stihovi koji nose sažnu poruku ne samo o odnosu prema sopstvenom zdravlju, već i o statusu umetnika i njihovom položaju u društvu.

Konstrakta je i autor ove pesme, a komponovala ju je zajdno sa kolegom iz grupe "Zemlje gruva!" Milovanom Boškovićem.

Ipak, konačni sud večeras će dati stručni žiri i publika budući da je finale zakazano večeras za 21 sat, a ko su finalisti i kojim će redosledom nastupiti možete pogledati ovde

Ko je Konstrakta?

Ana Đurić, 44-godišnja pevačica i tekstopisac, najpre je bila deo grupe "Mistakemistake", a potom se priključila grupi "Zemlja gruva!" koja je nastala 2007. godine. Autorka je mnogih pesama tog benda, kao što su: "Šta stvarno želiš", "Mama", "Tuga", "Đango".

Pseudonim Konstrakta je dala sama sebi, kada je imala 20 godina jer je volela da komponuje rime na specifičan način, matematički, što je u skladu sa njenom profesijom, arhitekturom. Pseudonim znači biti racionalno emocionalan.

Prva solo pesma pod ovim pseudonimom objavljena je 2019. godine, pod nazivom "Žvake". Njen drugi samostalni singl se zove "Neam šamana" (2020), za koji kaže da je inspiracija tekst koji je pročitala o Emini Jahović, koja je potražila pomoć od šamana nakon razvoda. Pošto to zvuči cinično, naglasila je da Eminu voli, pogotovo kao koleginicu koja je takođe tekstopisac. Obe pesme su deo projekta "JBG".

Godine 2022. izbacila muzički projekat "Triptih", koji je radila sa Majom Uzelac i tri pesme: već dobro poznat "In corpore sano", "Nobl" i "Mekano".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura