Reflektor

Čekajući pobednika: Ko su favoriti za predstavnika Srbije na Evroviziji 2022

Komentari

Autor: Staša Rosić

03/03/2022

-

18:13

Čekajući pobednika: Ko su favoriti za predstavnika Srbije na Evroviziji 2022
Printscreen YouTube/Grand Online, Tanjug/Predrag Mitić, Sava Radovanović - Copyright Printscreen YouTube/Grand Online, Tanjug/Predrag Mitić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvo polufinale na kom će Srbija izabrati devet predstavnika koji će se takmičiti u finalnoj večeri (5. mart) održava se večeras od 21 čas, a u konkurenciji je 18 pesama.

Preostalih osamnaest publika i žiri slušaće sutra uveče, 4. marta u isto vreme.

Kao i u nekadašnjoj Beoviziji, predstavnik će biti odabran na osnovu glasova žirija i glasova publike u odnosu 50/50 procenata, ali članovi žirija i dalje nisu poznati.

Takmičenje se održava u studijima javnog servisa 8 i 9 na Košutnjaku, odakle će gledaoci uživo moći da prate program na Prvom programu RTS, RTS Svet i RTS Planeti. 

Takmičari su tokom generalnih proba snimili svoje rezervne nastupe koji će se koristiti za vreme prenosa u slučaju nepredviđenih okolnosti zbog kojih takmičari ne bi mogli da nastupe uživo.

U revijalnom delu programa nastupiće devojke iz grupe Hurricane, koje su s pesmom "Loco Loco" u Roterdamu prošle godine zauzele 15. mesto.

Spisak svih 36 takmičara koji se ove godine takmiče za predstavnika Srbije na Evroviziji možete da pogledate ovde.

Ko ima najveće šanse?

Ali ko su favoriti? Ako je suditi po popularnosti izvođača izvan evrovizijske trke, kao i broju pregleda na zvaničnom evrovizijskom Jutjub kanalu javnog servisa, najveće favortkinje su mlade pevačice Sara Jo, Zorja i Angellina, sa svojim pesmama "Muškarčina", "Zorja" i "Origami".

Sara Jo - "Muškarčina"

Sara Jo započela je muzičku karijeru 2011. godine na konkursu koji je organizovao magazin Story, ali je pažnju šire javnosti privukla u muzičkom takmičenju "Prvi glas Srbije".

Sa još dve takmičarke - Mirnom Radulović i Nevenom Božović - osnovala je grupu Moje tri, s kojom su nastupale na Beosongu, a zatim i Evroviziji 2013. godine.

Nažalost, njihova pesma "Ljubav je svuda" nije se plasirala u veliko finale.

Ubrzo nakon Evrovizije, Sara se posvetila solo karijeri i snimila je nekoliko vrlo uspešnih pesama, među kojima su "Lava", "Mili, mili", "Nemam vremena za to" i "Kaži mi".

Proteklu godinu obeležile su saradnje na pesmama "Varalica" (duet sa Editom Aradinović) i "On" (duet sa Frankom), kao i objava singla "Divlja" koji je najavio njen prvi album. 

Sara se na "Pesmi za Evroviziju" predstaviti hitom "Muškarčina", koja u domaćim kladionicama već važi za favorita, a kvota na nju je 1,55.

Pesma "Muškarčina", koja ima 2,25 miliona pregleda na Jutjubu se jedno vreme nalazila i u trendingu kada je reč o sadržajima koje gledaju korisnici te platforme u Srbiji, a njeni autori su Slobodan Veljković Coby (muzika i tekst) i Bojana Vunturišević (tekst).

U intervjuu za magazin Story je govoreći o toj pesmi Sara izjavila: "Priželjkivala sam da pesma bude mistična, mračna, eksperimentalna i senzualna na 'pomeren' način. Htela sam da ljudi to čuju i prepoznaju, ali da opet postoji neki faktor iznenađenja".

Sara Jo nastupa u drugoj polufinalnoj večeri pod rednim brojem 12.

Zorja - "Zorja"

Zorica Pajić, koja je poslednjih godina poznatija po scenskom imenu Zorja, privukla je pažnju svojim talentom koji je pokazala u muzičkom takmičenju "Zvezde Granda".

O svojoj pesmi koja nosi njeno ime je rekla: "Ja sam bila Zorica, ali je ona postala Zorja. Taj put koji me je doveo do Zorje je nešto najlepše što mi se desilo u životu i najstrašnije možda. Nekako je ta Zorja moja pobeda nad samom sobom. Poenta je u toj pobedi. Kada se okrenem i pogledam na celu priču, na tekst i okolnosti pod kojima je pesma nastala, nije bilo boljeg naziva".

Muziku za pesmu napisala je sa mužem Lazarom, dok je tekst pisala sama.

Zorja je odmalena išla na folklor i pevala u etno grupi. Najpre je išla u muzičku školu "Josif Marinković", a potom je završila Fakultet muzičke umetnosti, odsek violina. 

Manje poznato da je poput prošlogodišnjih pobednika Evrovizije, grupe "Maneskin", u studentskim danima u Novom Sadu jedno vreme svirala violinu i pevala na ulici. 

Zorja, koja je na kladionicama za predstavnika Srbije na Evroviziji na drugom mestu posle Sare Jo sa kvotom 3, a pod istim brojem nastupa u prvoj polufinalnoj večeri festivala "Pesma za Evroviziju".

Angellina - "Origami"

Anđela Vujović, poznatija kao Angellina (čita se kao "Anđelina") je srpska pop pevačica koja je prepoznatiljivost stekla pesmama "Budi u blizini" i "Pile moje".

Prvi televizijski nastup imala je 2013. godine kada je kao članica grupe Sky’s nastupila na "Beoviziji" sa pesmom "Magija". Grupu su činile još Dana Gašić i Ksenije Knežević, današnja članica ženskog sastava Hurricane. Njihovu pesmu je napisao Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler (Wikluh Sky), a osvojile su peto mesto.

U jednom intervjuu je priznala da joj je "Beovizija" ostala u lepom sećanju jer je to bio njen prvi javni nastup, ali da su ona, Dana i Ksenija bile mlade i nisu bile spremne za tako veliki poduhvat.

U periodu od decembra 2019. godine do marta 2020. godine Angellina je objavila četiri singla koji najavljuju njen prvi album, a jedan od njih - "Sijam" - trenutno broji više od 18 miliona pregleda na Jutjubu. 

Konkuriše za predstavnicu Srbije na Evroviziji pesmom "Origami" koju je napisala u saradnji sa Markom Konom i Ognjenom Jovanovim, a kvota u kladionicama da će pobediti na nacionalnom takmičenju je 5.00.

Angellina nastupa u prvoj polufinalnoj večeri festivala "Pesma za Evroviziju" pod rednim brojem 8.

Komentari (0)

Kultura