Aktuelno iz kulture

Snima se "Vera", film o "srpskoj Mata Hari": U glavnoj ulozi Jovana Stojiljković

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

11:27

Snima se "Vera", film o "srpskoj Mata Hari": U glavnoj ulozi Jovana Stojiljković
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Otpočelo je snimanje igranog prvenca Nedeljka Kovačića pod nazivom "Vera", saopštili su iz Filmskog centra Srbije (FCS).

Reč je o špijunskom trileru sa elementima melodrame, inspirisanom istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali "srpska Mata Hari".

"Vera" za glavnu junakinju ima mladu ženu koja je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi, a ta uloga poverena je Jovani Stojiljković.

Film se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u načelno muškom svetu - kako tradicionalnom balkanskom, tako i profesionalnom špijunskom.

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri.

Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen.

Unsplash

 

Kao ni glavna junakinja, ni film "Vera" ne zauzima ideološke strane - pričajući o istoriji iz ugla jedne neobične individualne sudbine, podseća gledaoca kako stvari nikada nisu ni crno-bele ni onakve kakve su opisane u udžbenicima istorije, kao i da u vihoru istorijskih okolnosti pojedinci biraju različite životne puteve koji nemaju toliko veze snjihovim moralom, a još manje s političkim uverenjima, koliko s privatnim psihološkim dramama, poručuju iz Filmskog centra Srbije.

Reditelj je Nedeljko Kovačić, koji je, uz Kristinu Ðuković, i autor scenarija, nastalog prema ideji Danke Milošević, dok je Svetko Kovač stručni savetnik.

Direktor fotografije je Dušan Ivanović. Kostimografkinja je Nevena Milovanović, a scenografkinja Nevena Mijušković.

Pored Jovane Stojiljković, u filmu igraju i Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo,Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič...

U planu je i serija od 10 epizoda, koja nastaje u saradnji sa Radio televizijom Srbije).

Film nastaje pod okriljem kuće producentske kuće GFC. Sandra Morina je koordinatorka produkcije.

Planirano je da snimanje traje do 5. jula (ove godine) na lokacijama u Beogradu i Topoli, kao i na Avali i Kosmaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura