Aktuelno iz kulture

Gremi 2022: Tri stvari koje su obeležile ovogodišnju dodelu prestižnih muzičkih priznanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

04/04/2022

-

23:15

Gremi 2022: Tri stvari koje su obeležile ovogodišnju dodelu prestižnih muzičkih priznanja
Mika Njutn i Džon Ledžend - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Najveće muzičko veče suštinski je jedan veliki koncert, na kom se igrom slučaja dodeljuju nagrade", ocenio je voditelj Trevor Noa na sinoć održanoj svečanoj ceremoniji Gremi nagrada.

I to je jedan od razloga zbog kog je ovaj veliki događaj bio sušta suprotnost prošlonedeljnoj dodeli Oskara.

Veče je obeležilo prikazivanje video poruke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je najavio nastup Džona Ledženda i ukrajinskih umetnika Mike Mike i Ljube Jakimčuk. 

"Rat - šta je suprotnije od muzike? Mi branimo svoju slobodu da živimo, da volimo, da se oglasimo. U našoj zemlji se borimo protiv Rusije koja donosi užasnu tišinu svojim bombama. Smrtnu tišinu. Ispunite tišinu svojom muzikom! Ispunite je danas, da ispričate našu priču i kažete istinu o ratu", poručio je Zelenski.

Ovo su još neki upečatljivi trenuci dodele Gremija:

Trijumf favorita

Najveći pobednici ovogodišnje dodele Gremi nagrada su ujedno i favoriti - Džon Batist, grupa Silk Sonic i mlada pevačica Olivia Rodrigo - koji su kući poneli najviše prepoznatljivih statua u obliku gramofona.

profimedia

 

Džon Batist dobio je nagradu za album godine - "We Are", dve nagrade za pesmu "Cry" (za najbolje izvođenje i najbolju pesmu žanra "američki koreni"), najbolju muziku za vizuelni medij - animirani film "Soul" i najbolji spot za pesmu "Freedom".

Olivija Rodrigo, zvezda koja je stekla vrtoglavu popularnost svojom pesmom "Drivers Licence"; dobila je tri nagrade -  za najboljeg debi izvođača, najbolju pop solo (upravo "Drivers License") i najbolji pop vokalni album ("Sour").

profimedia

 

Silk Sonic duo čiji su članovi muzičari sa bogatom solo karijerom Bruno Mars i Anderson Pak, osvojili su četiri nagrade - za snimak godine, pesmu godine, R&B izvođenje i R&B pesmu.

Ostale dobitnike nagrada u najvećim kategorijama možete pročitati u odvojenom tekstu.

Dirljivi nastupi

Pored dirljivog izvođenja Džona Ledženda, ukrajinske pevačice Mike Njutn i pesnikinje Ljube Jakimčuk u čast Ukrajine, veče su obeležili nastupi zvezda mjuzikla "Priča sa zapadne strane" - Rejčel Zigler, Bena Plata, Sintije Erivo i Leslija Odoma Mlađeg, koji su izveli pesmu "Somewhere".

Južnokorejske zvezde BTS izveli su svoj veliki hit "Butter", dok je Bili Ajliš donela kišu na scenu sa pesmom "Happier Than Ever".

I Batist je zablistao za klavirom, otpevavši pesmu "Freedom". 

Neočekivana priznanja

Muzičar Weeknd koji bojkotuje Gremi nagrade, osvojio je priznanje za najbolje melodično rep izvođenje zahvaljujući njegovoj saradnji sa Kanjeom Vestom na singlu "Hurricane". 

On je ranije "podigao prašinu" svojom javnom kritikom na račun tajnog glasanja, tvrdeći da je jegov album "After Hours" nepravedno uskraćen za nagrade. Iako je kasnije Akademija za diskografsku umetnost i nauku promenila način glasanja, muzičar je ostao pri odluci da se ne pojavljuje na ceremoniji.

Prinstscreen YouTube/The Weeknd

 

Neočekivana je nagrada za komičara Luja C. K. za najbolji humoristični album za "Sincerely Louis C.K." 

On je, naime, 2017. bio u središtu velikog skandala, nakon što ga je nekoliko žena optužilo za nedolično seksualno ponašanje. 

Komičar je tada izrazio žaljenje zbog svojih postupaka, priznavši da je "neodgovorno koristio svoju moć" u kontaktu sa ženama i na neko vreme se povukao iz žiže javnosti. Međutim, prošle godine vratio se nastupima uživo i započeo obnavljanje svoje karijere, što je naišlo na nerazumevanje mnogih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura