Aktuelno iz kulture

Gojazni kabriolet, divovski džemper i kauč sa rupom - Ervin Vurm od danas u Muzeju savremene umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

09:17

Gojazni kabriolet, divovski džemper i kauč sa rupom - Ervin Vurm od danas u Muzeju savremene umetnosti
Ervin Vurm - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski umetnik Ervin Vurm predstaviće se srpskoj publici prvom samostalnom i prostorno najvećom izložbom u karijeri "Jedan minut zauvek", koja će biti otvorena od sutra (7. april) na pet nivoa Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), najavili su danas organizatori.

Vurm je na konferenciji za novinare u MUSB istakao da mu je čast da svoje radove prikaže u "divnom muzeju" koji je od svog otvaranja 1960-ih godina prikazovao umentost na visokom nivou, u društvu koje za to nije bilo spremno, i koji je po svojim zapanjujućim programima bio na nivou Pariza ili Njujorka.

Istakavši da je je bio pravi izazov napraviti postavku u kompleksnoj zgradi sa raznim nivoima tako da se sa svakog vidi čitava izložba, Vurm je dodao da je direktorka MSUB Maja Kolarić "sjajna i radi nešto jedinstveno" pokušavajući da vrati stari međunarodni ugled ovoj kulturnoj ustanovi.

Vurm je rekao agenciji Tanjug da je i ranije imao velike samostane izložbe ali da je ova u MSUB-u "u smislu kvadrata najveća".

"Izazov je bio što ovo nije jedna prostorija, ili dve, tri, već se računa kao deset samostalnih izložbi. Stvarno je veliko. Problem je bio da donesem različite aspekte mog rada iz različitih vremena i da pokažem da su povezani. Bio je to izazov", rekao je umetnik.

Govoreći o svojim očekivanja od izložbe u MSUB, Vurm je istakao da je srećan što ovde može pokazati svoja dela, a posetioci "mogu da iz njih izvuku ono što žele".

"Možda pomogne da senzibilizuje naš pogled na svet, jer je u teškom stanju? Moramo se postarati o našem svetu u svakom smislu, političkom, prirode, klime, životinja... Mislm da umetnost može pomoći da senzibilizuje ljude oko tih pitanja i u tom smislu nešto pokrene", ocenio je Vurm.

Tanjug/Rade Prelić

Vurm: Moramo se postarati o našem svetu u svakom smislu, političkom, prirode, klime, životinja... 

Kokustoskinja izložbe Kolarić je istakla da će se uz "Jednominutne skulpture", kojima je stekao međunarodno proznanje, Vurm predstaviti i drugim ikonični radovima kao što su Debeli auto" i "Debela kuća", dok je zbog kompleksnosti "Uzana kuća" predstavljena samo sa jednom svojom sekcijom.

Ona je podsetila da je Vurm jedan je od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene, koji je međunarodno priznanje stekao jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Kolarić je rekla da se radi o "ogromnoj izložbi na svih pet nivoa muzeja", kojom se predstavlja celokupna umetnička praksa Vurma od devedesetih godina do danas, istakavši da je bilo teško pobediti zgradu i "u smislu gabarita sve uneti i postaviti".

Tanjug/Rade Prelić

 

Posetioci će tako pored "Debelog auta" i "Debele kuće", odnosno pregojaznog crvenog sportskog kabrioleta i manje kuće u prirodnoj veličini sa isto tako naduvanim zidovima, moći da vide i divovski ispleteni džemper visine 11 metara.

"Pecite se pod Epikurovim suncem"

Tako su posetioci pozvani da sedni na crveni kauč sa rupom u naslonu porukom napisanom na podu: "Stupite na platformu i upotpunite skulpturu. Izujte se", kao i da postave glavu ispod viseće lampe uz poruku: "Pecite se pod Epikurovim suncem".

Prema rečima Kolarić, Vurm je posebno za ovu priliku pripremio novu seriju performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju modernističkom nasleđu Beograda, "sa kojima će publika imati neku vrstu interakcije".

"Izložbu Vurma smo izabrali upravo zbog načina na koji se umetnik odnosi prema posetiocima. U tom smislu ne očekuje se da budu puki posmatrači, postaju akteri, saradnici, kokreatori. I sam muzej postaje pozornica participativne razigrane i apsurdne prakse u kojoj su efekt i interakcija nepredvidivi i neizvesni", rekla je Kolarić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je naglasila da Vurmovu izložbu od ostalih u MSUB izdvaja njegova transformacija u "živi muzej sa željom da posetioci postaju aktivni učesnici i sami postaju skulpture".

Kokustos Žerom Sans je rekao da je Vurmova izložba "Jedan minut zauvek" retko ambiciozan projekat MSUB, "jedinstveno putovanje kroz njegov prostor na raznim nivoima" i "najveća izložba koju je Ervin imao u svojoj karijeri".

Sans je podsetio da je Vurm jedan od retkih umetnika koji preispituje pravila umetnosti, nastavlja da iznova osmišljava šta je skulptura danas, kroz svoje transformativne radovei.

Izložba "Jedan minut zauvek" trajaće od 7. aprila do 9. avgusta u MSUB.

Komentari (0)

Kultura