Aktuelno iz kulture

Kubanska trupa Malpaso večeras i sutra na Beogradskom festivalu igre

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

10:47

Kubanska trupa Malpaso večeras i sutra na Beogradskom festivalu igre
Malpaso/Todd Rosenberg - Copyright Malpaso/Todd Rosenberg

veličina teksta

Aa Aa

Kubanska trupa Malpaso kompanija igre iz Havane gostovaće večeras u Operi i teatru "Madleanianum" i dan kasnije, u petak 8. aprila, na maloj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u okviru selekcije 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

U susretu sa medijima u prostorijama Nacionalone fondacije za igru osnivača Aje Jung, koja je i direktor Beogradskog festivala igre, ekipa je predstavila četiri kraća komada koja će odigrati u Beogradu i Novom Sadu, "Uspavanku", "Tišinu u cvatu", "Ženu sa vodom" i "Iskonsko".

Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo pozdravio je umetničku trupu i na konferenciji za medije bio je i u ulozi prevodioca, jer veoma dobro govori srpski, a dvoje članova trupe govorilo je samo španski.

"Čast mi je što Kuba ponovo učestvuje na vašem festivalu igre. Malpaso je najprofesionalnija kompanija igre koju imamo u našoj zemlji. Ovo je idealna prilika da se publika u Beogradu i Novom Sadu dve večeri zaredom upozna sa našim umetnicima. Moja lična preporuruka je da ljubitelji savremene igre obavezno dođu da pogledaju ovu predstavu", poručio je ambasador Kube u Beogradu.

Komad "Uspavanka" traje svega osam minuta, a potpisuje ga koreografkinja Dajle Karezana Gonzales, takođe i autorka kostima. U pitanju je intimni solo projekat obeležen širokim i dirljivim spektrom emocija i inspirisan opusom pijaniste i pevača Bole de Nijeve, ikonom kubanske kulture.

Malpaso/Todd Rosenberg

 

Karezana je istakla da je to njeno prvo delo kao koreografa i da će taj fragment u Beogradu sutra veče zapravo imati svetsku premijeru, čemu se ona veoma raduje.

Muziku potpisuje kompozitor Ðordi Sabates, što je posveta tom pijanisti i pevaču.

Na svom koreografskom debiju Karezana je sarađivala sa kolegom Osnelom Delgadom i taj solo je napravila specijalno za njega.

"Bilo je ovo jedinstveno, novo iskustvo za mene. Osnel mi je kao brat, veoma smo bliski prijatelji, a zaista je odličan igrač. U mojoj prvoj koreografiji, zaista je bila čast i velika pomoć što ga imam", navela je Karezana Gonzales.

Umetnica je diplomirala igru i pedagogiju u kubanskoj Školi baleta u Havani i bila je angažovana u trupi “Danza Contemporanea de Cuba” od 2003. do 2011. godine. Sada je jedna od osnivača i umetničkih direktora kompanije Malpaso.

Kao igračica nastupala je u najvažnijim pozorištima na Kubi - Veliki teatar u Havani, Teatar Marti i Nacionalno pozorište, imala je turneje po Evropi, Severnoj Americi i Australiji.

Malpaso/Todd Rosenberg

 

"Malpaso kompanija igre" iz Havane je učestvovala prethodno na 18. festivalu igre, a direktor kompanije Fernando Saes kazao je da je tada prvi put u karijeri trupa gostovala sa tri komada u jednoj celini, dok sada stižu sa čak četiri kraća komada.

"Zahvalan sam što je festival ponovo pozvao našu trupu, zadovoljstvo nam je da ovde dođemo. Imali ste hrabrosti da prevaziđete sve probleme u periodu pandemije, što je stvarno retko i neverovatno", pohvalio je Saes direkciju Beogradskog festivala igre.

On smatra da je danas "važno sebi dokazati da se mogu prevazići razne prepreke i problemi, ali imati ovako obiman, kvalitetan i vrhunski program iz celog sveta na festivalu savremene igre je zaista jedinstveno ne samo u Srbiji, već i u celom svetu".

Kaže da da za ove dve godine i dva meseca korona virus kao da je uništio sve ono što je bilo sigurno i izvesno kod umetnosti i nas umetnika.

"A umetničke duše su ipak krhke, nežne, sve nam je dosta bilo teško i pre svega neizvesno. Ovde kod vas se osećamo kao da smo svi jedna velika i srećna porodica", istakao je direktor trupe “Malpaso” i dodao da oni nose kulturu Kube o čemu se nekada govori kao o nekom mitu.

Malpaso/Todd Rosenberg

 

Umetnički direktor i igrač Osnel Delgado naveo je da za razliku od prošle godine sa tri fragmenta, sada dolaze sa sasvim drugačijim komadom, gde su četiri celine od četiri koreografa.

Naslov "Tišina u cvatu" je igra od pola sata, koreografiju je realizovala Azur Barton, asistent je bila upravo spomenuta Dajle Karezana Gonzales, a premijera se održala 2021. godine.

"Tišina u cvatu" je istraživanje ljudske prirode u neobičnim i tragičnim okolnostima koje smo proživeli u poslednje vreme, kada su izolacija, stradanje i dugo očekivani ponovni susreti činili suštinu svakodnevice.

Azur Barton je rođena u Kanadi, gde se školovala u Nacionalnoj baletskoj školi. Koreografijom se bavi preko 25 godina, sarađuje sa slavnim umetnicima i kompanijama kao što su - Mihail Barišnjikov, Teatar milanske Skale, Engleski nacionalni balet, Linkoln centar u Njujorku.

Radila je koreografije za brodvejske produkcije - "Opera za tri groša" sa Sindi Loper u glavnoj ulozi, filmove i instalacije, a njene koreografije su i deo televizijskih emisija. 

Malpaso/Todd Rosenberg

 

Komad od 35 minuta "Žena sa vodom" potpisuje koreograf Mats Ek, kao i dizajn scene i kostim, čija je premijera bila u Kraljevskom Švedskom baletu 2020. godine.

Mats Ek je čuveni švedski koreograf baleta i savremene igre, igrač i reditelj.

Fragmenat "Iskonsko" od 25 minuta delo je američke koreografkinje Robin Mineko Vilijams iz Čikaga, čija je svetska premijera bila 2019. godine.

Komad je prožet iskustvom koreografkinje na Kubi: uticajem igrača, karakterom, neuporedivim prizorima i zvucima zemlje, muzikom i kulturom koja čini deo svake osobe.

Ubrzo nakon osnivanja 2012. godine, Malpaso kompanija je postala jedna od najtraženijih kubanskih trupa savremene igre, posvećena radu sa priznatim svetskim autorima, ali neguje i nove kubanske koreografske nade. Uz podršku odeljenja za produkciju njujorškog Džojs teatra, Malpaso na svom repertoaru ima originalna dela mnogih uglednih koreografa iz SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura