Aktuelno iz kulture

Predstava "Bogohulna rapsodija" iz Amsterdama na Beogradskom festivalu igre

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

17:00

Predstava "Bogohulna rapsodija" iz Amsterdama na Beogradskom festivalu igre
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Holandska predstava "Bogohulna rapsodija" tandema koreografa Emia Greka i Pitera S. Šoltena iz Amsterdama gostovaće sutra uveče na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u okviru selekcije 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Na današnjem susretu sa medijima u Nacionalnoj fondaciji za igru u Beogradu, osnivača Aje Jung, gosti su bili upravo dva uspešna koreografa, koji su i autori ideje - koncepta novog projekta, kao i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji - Just Reinčes.

Premijera ove predstave od 70 minuta je održana u Internacionalnom teatru u Amsterdamu 2021. godine.

Osnivač BFI Aja Jung je istakla veliku angažovanost na ovom festivalu, te podsetila da će izraelska trupa "Batševa ansambl" iz Tel Aviva još večeras, po treči put gostovati na 19. ediciji, ovog puta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, nakon dva izvođenja u Madlenianumu preko vikenda.

Takođe, Jung je navela da je bilo uspešan prijem argentinske produkcije, mono igračkog komada "Apokalipsink" Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, na sceni Ateljea 212.

Ambasador Holandije Just Reinčes (Joost Reintjes) zahvalio se Aji Jung što je ponovo dovela Holandiju na BFI, i podsetio javnost da je ova zemlja 13 puta gostovala na festivalu od 19 izdanja.

Naveo je važne kompanije kao Skapina balet i Holandski teatar igre koji su sa uspehom ranijih godina predstavljeni publici BFI, te da se veoma raduje gostovanju "Bogohulne rapsodije" sutra veče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao novije produkcije.

Jedan od koreografa Emio Greko istakao je da sa svojim igračkim centrom predstavljaju ozbiljnu instituciju kao važnu gradsku trupu Amsterdama.

Njihovu kompaniju čini sedam stalnih igrača, a i još toliko mladih izvođača, kao posebno osnovana grupa umetnika, angažovanih po projektima.

Tanjug/Rade Prelić

 

Igrači ovog scenskog dela su: Beatis Kardone, Denis Bruno, Edvard Lojd, Hiroki Nunogaki, Isaja Villson, Maria Ribas i Viktor Kalens.

Kompanija "ICK Dans Amsterdam" je međunarodna platforma, organizacija za savremenu igru, sa sedištem u Amsterdamu, koju predvode Emio Greko i Piter Šolten.

Oni su zajedno preko 25 godina u svom istraživanju novih jezika umetničke igre i novog pristupa ljudskom telu.

"Iako naslov tako kaže, predstava nije samo bogohulna, već je i prava rapsodija, što je muzički termin. Ovde ima jako puno muzike, drugi deo komada je u formi velikog transa. Prisutni su fragmenti kompozicija koji se onda stapaju u jednu veću celinu", približio je njihovo delo Emio Greko i naveo da im je nadahnuće bilo stvaralaštvo slavnog muzičara Igija Popa, kao i ples - čarlston.

"Posle Prvog svetskog rata je nastala igra čarlston kao čin velike slobode. Tako je i u našoj predstavi težište na oslobađanju tela i emocija koje su puštene napolje da se istaknu", objasnio je Greko.

Kako je rekao, ovde nije samo rapsodija u muzici, već i u pokretu, kao pretapanje, sve je prepuno kontrasta, što proističe iz filozofije njihovog rada i stvaralaštva.

Koreograf Piter S. Šolten je otkrio da on dolazi iz sveta pozorišta, dakle klasičnog dramskog teatra, a da se veoma zainteresovao za umetnost pokreta tela kada je bio fasciniran čuvenom Pinom Bauš.

"Tada je Emio Greko bio igrač sa velikim potencijalom da postane uspešan koreograf. Zanimalo nas je obojicu da istražujemo šta sve telo može da uradi, koje su mu granice, pričali smo o govoru tela i o neverbalnom teatru", rekao je Šolten.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je podsetio da je već gostovao na BFI sa komadom "Pakao" takođe na velikoj sceni JDP, na šta je Aja Jung dodala da je to gostovanje tada bilo pravi "mali pakao" , jer nije bio omogućen avio saobraćaj, tako da su oni jedva došli iz Holandije, a predstava je kasnila sat i po.

Kompanija igre ICK iz Amsterdama kreira produkcije, sarađuje sa umetnicima različitih disciplina, podržava nove stvaraoce, predlaže istraživanja i obrazovne programe, a samo središte kreativnosti i rada jeste telo koje ima intuiciju.

"Sada dolazimo kod vas sa veoma složenim komadom, nastao u vreme pandemije. Svako od igrača je spremao u svom stanu komad, kada je bio lokdaun 2020. godine, nismo mogli drugačije. Onda smo dalje radili u studiju, ali sada je u svetu, osim korona virusa, došla i druga teška tema, a to je rat", ukazao je Šolten na goreću situaciju sa Ukrajinom i Rusijom.

U autorskom timu predstave su - Henk Daner (svetlo), Kliford Poter (kostim), Robin Kups (video rad), Florijanj Helvig, Džes Vanhoek (istraživanje), Dejvid te Marveld (dizajn zvuka), dok Piter Šolten potpisuje i zvuk.

Emio Greko | Piter Šolten su kreirali svoj prvi zajednički rad još 1995. godine - solo komad "Belo", kao prvi deo trilogije "Između uma i pokreta". Svoja razmišljanja su napisali u manifestu "Sedam neophodnosti", odnosno sedam principa igre i njihov uticaj na telo i gledaoca.

Tokom 1996. godine osnovali su svoju trupu "Emio Greko| PC", a onda su 2009. preneli svoje aktivnosti u okvire Međunarodnog koreografskog centra (ICK Dans Amsterdam).

Tanjug/Rade Prelić

Emio Greko

Kako su obojica naveli, premijera "Bogohulne rapsodije" je usled pandemije pomerana tri puta, onda se konačno desila u Amsterdamu 2021, i ubrzo su u Italiji osvojili nagradu za koreografiju.

Imali su turneju po Francuskoj, a tek sledeće godine planiraju dalja gostovanja da sve nadoknade zbog dve godine virusa Kovid 19.

U stalnoj potrazi za inovacijama, na svoj jedinstven način, oni do danas neprekidno pomeraju granice igre i umetnosti u najširem smislu.

Tako pripremaju ogroman ambiciozan projekat "Don Kihot" u formi eseja na sceni, koji će biti podeljen u delovima kao više nastavaka predstave i u raznim etapama će ga spremati sve do 2025. godine.

Komentari (0)

Kultura