Aktuelno iz kulture

Podrška Ukrajini: Pink Floyd objavio novu pesmu posle skoro tri decenije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

08/04/2022

-

11:12

Podrška Ukrajini: Pink Floyd objavio novu pesmu posle skoro tri decenije
Podrška Ukrajini: Pink Floyd objavio novu pesmu posle skoro tri decenije - Copyright Printscreen YouTube/Pink Floyd

veličina teksta

Aa Aa

Posle skoro tri decenije i albuma "The Division Bell", legendarni britanski bend "Pink Floyd" predstavio je novu pesmu kao znak podrške Ukrajini. 

U pitanju je pesma "Hey Hey Rise Up", koja je snimljena 30. marta, a na kojoj su se Dejvidu Gilmoru i Niku Mejsonu pridružili dugogodišnji basista "Pink Floyda" Gaj Prat i klavijaturista Nitin Soni.

Vokal je Andrej Klivnjuk (pevač ukrajinskog benda "Boombok"), a prošlog četvrtka je snimljen i spot u režiji Meta Vajtkrosa.

Gilmor je na društvenoj mreži pronašao snimak pevača u vojničkom odelu, sa puškom prebačenom preko ramena, kako stoji ispred kijevske Katedrale Svete Sofije, i peva "Oh, red Viburnum", protestne pesme iz 1914. godine, a u čast Sičanskih strelaca koji su se borili i u Prvom svetskom ratu i u ratu za nezavisnost Ukrajine.

"Pomislio sam: to je prilično magično i možda mogu nešto da uradim sa ovim", izjavio je Gilmor, pa dodao:

"Imam veliku platformu na kojoj su Pink Floyd radili svih ovih godina. Zaista je teško i frustrirajuće gledati ovaj izuzetno ludi, nepravedni napad velike sile na nezavisnu, mirnu, demokratsku naciju. Frustracija je to što vidim i razmišljam: `Šta ja mogu da uradim?` je nekako nepodnošljiva". I evo, rezultat je `Hey Hey, Rise Up!`".

Gilmor je podsetio i na to da njegovi unuci imaju ukrajinske krvi.

"Moja snaja Janina je Ukrajinka, njena baka je do pre tri nedelje bila u Harkovu. Ona je veoma stara, u invalidskim kolicima je i ima staratelja, a Janina i njena porodica su uspeli da je prebace preko Ukrajine do poljske granice, a sada su uspeli da je odvedu u Švedsku, bukvalno prošle nedelje", preneli su izjavu čuvenog Gilmora gotovo svi svetski mediji.

Printscreen YouTube/Pink Floyd

 

U razgovoru za britanski Guardian, legendarni muzičar je ispričao i kako je sa Klivnjukom i njegovim bendom "Boombox", kao i sa kontroverznim "Pussy Riot", nastupao 2015. godine na dobrotvornom koncertu u Londonu. Tada su prikupljali pomoć za Belorusko Slobodno Pozorište.

"Nedavno sam čuo kako je Andrij s bendom prekinuo američku turneju i vratio se u Ukrajinu kako bi se pridružio kopnenim snagama. Onda sam video neverovatan snimak na Instagramu gde stoji na trgu u Kijevu ispred predivne crkve sa zlatnom kupolom i peva u tišini grada bez saobraćajne gužve ili pozadinske buke. Bio je to posebno moćan trenutak koji me naterao da ga prenesem u muziku", kazao je Gilmore za Guardian.

Dok je pisao muziku za pesmu, Gilmor je, takođe, naveo i kako je imao priliku da razgovara sa ukrajinskim muzičarem koji se oporavlja u bolnici zbog povreda koje je zadobio od šrapnela.

"Pustio sam mu delić pesme putem telefona i dao mi je svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo nešto raditi i uživo u budućnosti", zaključio je Gilmor.

Prema njegovim rečima, nada se da će pesma naići na širu javnu podršku i publicitet kako bi mogli da prikupe novac za humanitarna udruženja.

"Želimo da prikupimo sredstva za humanitarne dobrotvorne organizacije i podignemo moral. Želimo da izrazimo našu podršku Ukrajini i da na taj način pokažemo da većina sveta smatra da je potpuno pogrešno da supersila izvrši invaziju na nezavisnu demokratsku zemlju kakva je Ukrajina", ponovio je legendarni muzičar.

Prošlog meseca je "Pink Floyd" povukao deo svoje muzike sa ruskih i beloruskih digitalnih muzičkih platformi u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine.

Komentari (0)

Kultura