Aktuelno iz kulture

"Igraj sa mnom": Balet inspirisan muzikom Lenarda Koena u završnici Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

18:45

"Igraj sa mnom": Balet inspirisan muzikom Lenarda Koena u završnici Beogradskog festivala igre
"Igraj sa mnom": Balet inspirisan muzikom Lenarda Koena u završnici Beogradskog festivala igre - Copyright Beogradski festival igre

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Igraj sa mnom" na muziku čuvenog umetnika Lenarda Koena (1934-2016), a u izvođenju trupe Ballet Jazz Montreal biće premijerno izvedena 11. i 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, kao poslednji komad u okviru 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Svetska premijera predstave od 80 minuta je održana 2017. godine u Montrealu, a projekat je nastao prema ideji Luja Robiteja, koji je do nedavno umetničkog direktora kompanije.

Sa odobrenjem Lenarda Koena, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, i u snažnoj dramaturgiji Erika Žana, ovo je omaž slavnom pesniku i kantautoru, koji evocira životne cikluse kroz pet sezona, kako je opisano u Koenovoj muzici i pesmama.

Tri međunarodno priznata koreografa bila su zadužena da osmisle pokret na muziku legendarnih pesama: Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa i Ihsan Rustem.

Okružen timom slavnih dizajnera, "Dance Me" kombinuje scenski, vizuelni, muzički, dramaturški i koreografski izraz, kako bi se odala počast najčuvenijem montrealskom ambasadoru. Za nezaboravnu predstavu, Balet Jazz Montreal ima ekskluzivna petogodišnja izvođačka prava.

Koen birao pesme za komad

Igrač i koordinator trupe Endriju Mikel na konferenciji za medije u Nacionalnoj fondaciji za igru, istakao je da je njihov projekat ubedljivo najveća produkcija same trupe po svim standardima.

Mikel je objasnio da je dramaturg stvorio tekst kao za pravu dramsku predstavu, ali da je to više kao libreto, putokaz, ne klasični komad, tako da nema priče ili naracije, više je to "putovanje, od početka do kraja života, putem ciklusa i životnih krugova".

Igračica Lori Irvin je naglasila da su srce trupe upravo njeni igrači koji imaju veoma izraženu individualnost, što se oseća i u ovom spektakl komadu.

Moćan i celovit koreografski svet, obasjava Koenov jedinstven rad i oživljava ga zahvaljujući 14 izuzetnih igrača trupe Balet Jazz Montreal.

"Retko imamo privilegiju da svedočimo ovakvom prikazu izvrsnosti. Balet Jezz Montreal, kome pripisuju da ima neke od najboljih igrača sveta, zaista živi svoju reputaciju", pisali su svetski mediji o ovoj predstavi.

Iz trupe su opisali da je rad na projektu krenulo od inicijative samog Koena, koji je želeo da se realizuje predstava bazirana na njegovoj poeziji i muzici, ali nažalost nije dočekao premijeru, jer je preminuo 2016. godine.

Koen je birao pesme za komad, odnosno detaljno je proučavao svoje albume i pravio selekciju numera.

Diskografija mu broji više od 20 studijskih, kompilacijskih i live albuma u periodu od 1967. do 2016. godine, tako da je za muzičara to bio ogroman izazov i zadatak da odabere pesme od više desetina kompozicija kroz pet decenija karijere.

Zlatni jubilej - 50 godina rada

Kao rezultat kreativne saradnje umetnika Ženevjev Solbejn, Evi Von Žonsi i Edija Tusana, tokom 1972. godine je nastao Ballet Jazz Montreal, repertoarska trupa koja stvara, producira i izvodi predstave savremene igre zasnovane na tehnici i estetici klasičnog baleta.

Svaki komad je posebno kreiran za Ballet Jazz Montreal, dok karakteristična osobenost i visoki kvalitet izvođača osiguravaju održiv uspeh i ugled trupe. U poslednjih nekoliko godina, umetnički pravac kompanije favorizovao je multidisciplinarne komade koje spajaju igru sa drugim umetničkim disciplinama kao što su pozorište, video i muzika. 

Sa više od 2500 izvedenih predstava i preko 2,8 miliona fanova u 68 zemalja, Ballet Jazz Montreal je pravi predstavnik kanadske igre i umetničke vitalnosti širom sveta. Godine 2016, trupa i njen umetnički direktor poneli su nagradu Rideau Hommage kao priznanje reputaciji i kontinuiranom prisustvu na kvebeškoj sceni.

Menadžerka kompanije igre Žoze Klainbaum je podsetila da trupa iz Montreala slavi veliki zlatni jubilej - 50 godina postojanja, i navela da su na čelu sada sve same žene, da putuju svuda po svetu, stalno su u pokretu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura