Aktuelno iz kulture

Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižne Tarnerove nagrade za vizuelnu umetnost

Komentari

Autor: ArtLyst

14/04/2022

-

09:17

Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižne Tarnerove nagrade za vizuelnu umetnost
Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižne Tarnerove nagrade za vizuelnu umetnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Galerija Tejt saopštila je listu umetnika koji su ušli u uži izbor za ovogodišnju Tarnerovu nagradu, jedno od najvećih priznanja u svetu umetnosti.

Među njima su Heder Filipson, Ingrid Polard, Veronika Rajan i Sin Vai Kin, a izložba njihovih radova biće otvorena u Tejt Liverpul galeriji u oktobru, dok će laureat biti proglašen u decembru.

Heder Filipson, pesnikinja i vizuelna umetnica, nominovana je za svoju skulpturu "Četvrto postolje", koja se nalazi na londonskom Trafalgar skveru i koja predstavlja šlag sa višnjom, muvom i dronom na vrhu, kao i za svoju solo izložbu u Tejtu, koja "kultiviše čudaštvo i njegov potencijal da kreira ekstatično iskustvo".

profimedia

"Četvrto postolje"umetnice Heder Filipson

Ingrid Polard najpoznatija je po svojim fotografijama, a sa porodicom se kao dete preselila iz Gvajane u Britaniju, gde je nominovana za svoju retrospektivu pod nazivom "Carbon Slowly Turning" u MK galeriji.

Kroz fotografiju, ali i skulpturu, film, kolaže i zvuk bavila se temom rase i pripadanja, piše ArtLyst.

profimedia

Ingrid Polard

Žiri je ocenio da Polard "decenijama otkriva priče i istorije skrivene naočigled svima", a ako osvoji prvo mesto, u 69. godini biće najstarija laureatkinja Tarnerove nagrade.

Veronika Rajan u svojim skulpturama evocira razne predmete iz svoje ostrvske domovine Monserat, ali i voće, semenke i biljke.

Naročito je zanima karipska prekolonijalna kultura, što je bila tema i njene izložbe "Along a Spectrum" postavljene prošle godine u bristolskoj "Spajk ajlend" galeriji.

Nominacija, takođe, obuhvatia i njene skulpture na otvorenom koje je postavila u Hakniju, kao prvi trajni spomenik u čast afričko-karipskih doseljenika u Veliku Britaniju iz takozvane "Windrush" generacije, koji su označili početak multikulturalnog društva u toj zemlji. 

profimedia

Veronika Rajan

Žiri je naveo da su bili "zatečeni izuzetnom senzualnošću i taktilnošću" njenog rada.

Sin Vai Kin, koji je poreklom iz Toronta, nominovan je za doprinos britanskom "Art Show 9 and Frieze" u Londonu. On je drag izvođač i nebinarna osoba, čiji je rad opisan kao "oživljavanje fantazije kroz pričanje priče u pokretnim slikama, performansima, pisanju, zvuku i printu".

Sin, prema mišljenju žirija, "ruši granice" svojim delom prenoseći svoje performanse u film.

profimedia

Sin Vai Kin

Aleks Farkuharson, direktor Tejt galerije i jedan od članova žirija Tarner nagrade, kaže da je ovogodišnja lista nominovanih "izuzetno bogata i raznovrsna".

"Umetnost je pružila preko potrebnu radost i bekstvo tokom protekle godine, ali nam je pomogla da se povežemo međusobno sa svetom oko nas, ali je istovremeno pomogla da se međusobno povežemo", rekao je on, čestitajući nominovanima.

Tarnerova nagrada vraća se u Liverpul prvi put u poslednjih 15 godina, dok je u međuvremenu "gostovala" u Njukaslu, Halu i Margejtu.

Nagrada nosi ime po jednom od najboljih britanskih slikara Vilijamu Tarneru, koji je važio za inovativnog i kontroverznog slikara svoje ere i dodeljuje se za skorije vizuelnih radova umetnika iz Velike Britanije, a ne za njihovo životno delo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura