Aktuelno iz kulture

Slušanje AC/DC hirurge čini bržim i preciznijim tvrde istraživači iz Nemačke

Komentari

Autor: Rolling Stone

16/04/2022

-

17:14

Slušanje AC/DC hirurge čini bržim i preciznijim tvrde istraživači iz Nemačke
AC/DC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci Univerziteta Hajdelberg u Nemačkoj su istraživali način na koji muzika u operacionoj sali utiče na hirurge i zaključili da slušanje čuvenog rok benda AC/DC hirurge čini bržim i preciznijim.

Puštanje njihove muzike kroz zvučnike gotovo je udvostručilo brzinu hirurga na određenim zadacima u operacionoj sali, bez uticaja na njihovu preciznost, prenosi Rolling Stone.

Ovo ispitivanje je pokazalo da su oni koji su slušali "Highway To Hell" ili "T.N.T." skratili  vreme potrebno za "precizno rezanje skalpelom" sa 236 sekundi na 139 i bili su oko pet posto bolji na testovima tačnosti.

Hirurzi su skoro 50 odsto brže zašivali rane kada su se u pozadini puštali hitovi Beatlesa "Hey Jude" i "Let It Be", ali pozitivan efkat je izgubljen ako su te pesme puštane glasno.

Stručnjaci tvrde da popularne rok melodije poboljšavaju performanse ublažavajući stres, opuštajući mišiće, bore se protiv anksioznosti, pa čak i snižavaju krvni pritisak.

"Naši rezultati pokazuju da i nešto blaži rok, kao i hard rok mogu poboljšati hirurško obavljanje posla. Kod hard rok muzike, pozitivan efekat posebno je bio uočljiv kada se muzika puštala glasnije. Muzika visoke ritmičnosti može da osigura tempo kojim se održava brzina izvođenja hirurga, te se na taj način poboljšava izvođenje potrebnog zadatka", izjavio je glavni istraživač Čui Jang.

Istraživanje je pokazalo i to da se muzika pušta za vreme skoro dve trećine operacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura