Poznati

Preminuo basista benda ZZ Top Dasti Hil

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2021

-

21:18

Preminuo basista benda ZZ Top Dasti Hil
Preminuo basista benda ZZ Top Dasti Hil - Copyright AP/Winslow Townson

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od osnivača legendarne rok grupe ZZ Top Dasti Hil preminuo je ove nedelje u 72. godini. 

Prema rečima njegovih kolega iz benda Bilija Gibonsa i Frenka Birda, Hil je umro u snu dok je bio kod kuće u Hjustonu.

Oni su tužnu vest podelili u sredu na društvenim mrežama.

"Sa žaljenjem obaveštavamo da je naš kompadre Dasti Hil preminuo u snu u Hjustonu. Uvek ćemo biti povezani, nedostajaćeš mnogo, amigo", napisali su članovi benda Bili Gibons i Frank Bird, preneo je San.


Hil je nedavno povredio kuk, zbog čega je izostao sa nekoliko događaja prethodnih nedelja, ali nejasno je da li povreda ima veze sa njegovom smrću.

Najpoznatije brade rok muzike

Pored sjajne muzike, članovi benda su prepoznatljiv i po dugim bradama. 

ZZ Top je nastao 1969. godine u Hjustonu. Objavili su 15 studijskih albuma prodavši samo na tlu SAD 25 miliona nosača zvuka.

Karijeru hard rok benda sa bluz i bugi osnovom stvarao je postepeno, a sredinom 70-ih se proslavio albumima "Tres Hombres" i "Fandango", kao i hitovima "La Grange" (1973) i "Tush" (1975). U sledećoj deceniji svom muzičkom stvaralaštvu dodali su sintisajzere i snimili bestseler albume "Eliminator" (1983) i "Afterburner" (1985), kao i serijal video spotova sa stilizovanim automobilima i ženskim heroinama. 

Reč je o jednoj od malobrojnih svetskih grupa koja je više od 35 godina svirala u istom sastavu, a marta 2004. godine postala je i član "Rokenrol hola slavnih". Najveći hitovi grupe ZZ TOP, između ostalih, su: "Gimme All Your Lovin'", "Give it Up", "Sharp Dressed Man" , "Legs", "Velcro Fly", "My Head's In Mississippi", “Viva Las Vegas”....

Komentari (0)

Magazin