Aktuelno iz kulture

Dejv Grol, Tina Tarner i Kerol King po drugi put ulaze u Dvoranu slavnih rokenrola

Komentari

Autor: Rollingstone

13/05/2021

-

10:34

Dejv Grol, Tina Tarner i Kerol King po drugi put ulaze u Dvoranu slavnih rokenrola
Dejv Grol, Tina Tarner i Kerol King po drugi put ulaze u Dvoranu slavnih rokenrola - Copyright EPA/STEFFEN SCHMIDT

veličina teksta

Aa Aa

Objavljeni su i zvanično ovogodišnji kandidati za Dvoranu slavnih rokenrola. Foo Fighters, The Go-Go's, Džej Zi, Kerol King, Tod Rundgren i Tina Tarner pridružuju se "Klasi 2021" u kategoriji izvođača, dok će El El Kul Džej, Bili Preston i Rendi Rouds dobiti nagradu za muzičku izvrsnost, objavio je Rolingstoun.

"Ovo je naša najraznovrsnija klasa u istoriji Dvorane slavnih rokenrola. To zaista predstavlja stalnu posvećenost odavanju počasti umetnicima koji su stvorili ne samo rokenrol, već i zvuk kulture mladih", izjavio je predsednik Džon Sajks.

Tina Tarner i Kerol King tako će postati dvostruke stanovnice čuvene Dvorane. Tina je je prvi put ušetala u istu 1991. kao deo dua Ajk i Tina, dok je Kerol King prvi put nagrađena 1990. kao kantautorka zajedno sa bivšim partnerom Gerijem Gofinom. 

Drugi put ovo veliko priznanje dobija i Dejvid Grol, koji je 2014. godine primljen kao bubnjar Nirvane.

EPA/MARCELO SAYAO

Grol nagražen i kao bubnjar Nirvane

"Veoma je teško biti dva puta primljen u dvoranu, a ove godine imamo čak tri takva slučaja. Takođe, ovo je retka godina u kojoj su tri od šest 'klasića' žene: Tina, Kerol i članice benda The Go-Go`s. To samo pokazuje njihovu kontinuiranu snagu, relevantnost i uvažavanje žena u muzici", zaključio je Sajks. 

Za mnoge je ovo najveće priznanje koje se može "osvojiti" u rokenrolu, a da je upravo tako možda i najbolje opisuje objava Grolovog benda Foo Fighters, objavljena na društvenoj mreži Tviter:

https://twitter.com/foofighters/status/1392460568649424902

Svečana ceremonija biće održana 30. oktobra u Klivlendu. Predviđeno je da direktan  prenos događaja bude na HBO, a iz Dvorane slavih rokenrola se nadaju i da će svi "klasići" iz 2021. doći da nastupe uživo, iako Tina Tarner živi u Švajcarskoj i nije nastupala od završetka svoje svetske turneje 2009. 

"Bili bismo ponosni i počastvovani da prisustvujemo njenom nastupu. Zavisiće samo od toga kako se bude osecćala i da li će hteti da leti u Ameriku. Obećavam, ako ona ne bude mogla da putuje, grupa umetnika će joj odati počast na dostojan način", kaže Sajks. 

Tina Tarner: Život mi nije bio dobar

"Život mi nije bio dobar. Imala sam nasilnički život i ne postoji drugi način da ispričam priču. To je stvarnost, istina, koju morate da prihvatite", istakla je Tina Tarner, pričajući o dokumentarnom filmu emitovanom u martu na HBO.

U dugometražnom dokumentarnom filmu, jednostavno nazvanom "Tina", pevačica se prvi put osvrće pred kamerama na svoju bolnu mladost, istinske ljubavi i svetsku slavu, koju je pronašla kao sredovečna žena.

Američka pop diva, kako je navedeno, ovim dirljivim filmom se oprostila od svojih obožavalaca i na taj način se odužila vernoj publici, koja je prati već 60 godina.

"To su vrlo raznoliki odbori koji uključuju same umetnike poput Derila Mekdanijelsa (iz Run-DMC), Litl Stivena i Toma Morela. El El Kul Džej i Kraftwerk su, na primer, u prošlosti bili nominovani šest puta. Nisu uspeli da uđu kroz redovan postupak, a dobijanje nagrada za muzičku izvrsnost, odnosno rani uticaj omogućava im da zaobiću glasače i postanu deo Kuće slavnih", zaključio je Sajks. 

Ove godine u trci za najveće priznanje u rokenrolu, kako se članstvo u ovoj dvorani najčešće naziva, bilo je 16 imena koja su ostavila dubok trag u popularnoj muzici.  

Fondaciju Dvorana slavnih rokenrola osnovao je 1983. Ahmet Ertegun, direktor "Atlantik rekordsa". Klivlend je 1986. odabran da bude stalni domaćin Dvorane. Čuveni arhitekta Jo Ming Pej dizajnirao je zgradu u kojoj se od 1995. nalazi muzej rokenrola, zajedno sa Dvoranom slavnih.

Prvi stanovnici prestižne dvorane bili su Elvis Prisli, Džejms  Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, Everli braders i Džeri Li Luis

Komentari (0)

Kultura