Aktuelno iz kulture

Serijal o Hariju Poteru izostavljen sa liste 70 najboljih knjiga koje su objavljene tokom vladavine Elizabete Druge

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Metro

20/04/2022

-

19:27

Serijal o Hariju Poteru izostavljen sa liste 70 najboljih knjiga koje su objavljene tokom vladavine Elizabete Druge
Džoana K. Roling - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Serijal knjiga o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru britanske književnice Džoan K. Rouling izostavljen je sa liste 70 najboljih britanskih knjiga koju je BBC objavio u čast kraljičinog Platinastog jubileja.

Kampanja za promovisanje čitanja obuhvatila je dela autora iz celog Komonvelta objavljena u poslednjih 70 godina, odnosno, tokom vladavine Elizabete Druge, prenosi Metro.

Za svaku od decenija odabrano je po deset knjiga, ali uprkos ogromnoj popularnosti "Harija Potera", nijedna od sedam knjiga nije našla svoje mesto na listi.

Inače, dela Džoan Rouling našla su svoje mesto na prošlogodišnjoj listi knjiga koje su "u poslednjih sto godina oblikovale svet" britanske Nedelje biblioteka.

Poslednjih meseci književnica se suočava sa osudom javnosti zbog svojih stavova o transrodnim osobama, a leđa joj je okrenula i većina glumaca franšize "Hari Poter".

O tome da autorka više nije baš omiljena u javnosti govori u prilog i činjenica da je škola u Engleskoj, čija je jedna od zgrada nosila njeno ime, početkom godine promenila naziv zbog "iznetih stavova spisateljice o transrodnim osobama".

Ona nije bila pozvana čak ni u specijalnu emisiju "Povratak u Hogvorts" povodom 20. godišnjice franšize, a jedna od retkih javnih ličnosti koja je nedavno stala na njenu stranu je glumica Mirijam Margolis, odnosno profesorka Pomona Mladica iz franšize o Hariju Poteru. 

Profimedia

Mirijam Margolis

"Mislim da kritike koje je Dž. K. Rouling dobila nisu na mestu. Ja je uopšte ne poznajem lično, ali joj se divim kao ljudskom biću", rekla je Margolis u jednom radijskom intervjuu.

Spisateljica, čije se bogatstvo procenjuje na milijardu evra, našla se naime udaru dela javnosti pošto je 2020. na Tviteru podelila članak o "ljudima koji imaju menstruaciju" uz sarkastični komentar: "Sigurna sam da je nekada postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne...", i u nastavku sarkastično navodeći izmišljene reči koje se rimuju sa žene (eng. women).

Članovi LGBTQ+ zajednice branili su upotrebljenu frazu jer transrodni muškarci mogu imati menstruaciju, dok transrodne žene ne mogu. I onda je autorka "Harija Potera" provela gotovo čitavu prošlu godinu detaljno opisujući svoju nelagodu zbog uočene razlike, sugerišući da je boravak u blizini trans žene neće sprečiti da se oseća "ranjivom na muško nasilje".

Lista za čitanje povodom Platinastog jubileja

Listu najboljih knjiga Komonvelta u poslednjih 70 godina birao je panel nezavisnih bibliotekara, knjižara i stručnjaka za književnost, a predstavnik BBC rekao je za Metro da je kampanja osmišljena tako da "podstakne ljude da istražuju knjige".

Među odabranim delima je "Sluškinjina priča" Margaret Atvud, "Devojka, žena, drugo" Bernadin Evaristo, kao i zbirka pesama irskog pesnika Šejmusa Hinija "Death of a Naturalist".

Tu su i "Pijev život" Jana Martela, "Bog malih stvari" Arundati Roj, "Paklena pomorandža" Entonija Berdžesa i "Deca ponoći" Salmana Rušdija.

Najnovije od knjiga koje su dospele na listu su "Severni prolaz" (A Passage North) Anuka Arudpragasama i "Obećanje" Dejmona Galguta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura