Aktuelno iz kulture

Kako je reditelj "Severnjaka" uspeo da nagovori Bjork da izađe iz glumačke penzije

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

26/04/2022

-

20:37

Kako je reditelj "Severnjaka" uspeo da nagovori Bjork da izađe iz glumačke penzije
Kako je reditelj "Severnjaka" uspeo da nagovori Bjork da izađe iz glumačke penzije - Copyright Taramount

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od deceniju otkako smo poslednji put mogli da vidimo legendarnu islandsku muzičarku Bjork u nekoj glumačkoj ulozi, ali se sada konačno vraća kao mistična Sires u vikinškom filmu "Severnjak" (The Northman).

Posle osvojene "Zlatne palme" na Kanskom festivalu za njeno ostvarenje "Ples u tami" 2000. godine, Bjork se pojavila i u eksperimentalnom delu "Drawing Restraint", kao i islandskoj komediji "Dagvaktin", a reditelj "Severnjaka" Robert Egers kaže da nije mogao da zamisli nikoga drugog da zaigra "pop šamanku" u novom ostvarenju.

"Ko još može samo da uskoči na set i postane Sires?", kaže Egers za Entertainment Weekly, dodajući da je njen dolazak bio "sudbinska stvar".

Naime, Robin Kerolajn, jedan od kompozitora na ovom ostvarenju, dugogodišnji je prijatelj ekscentrične muzičarke s kojom je sarađivao na njenoj muzičkoj etiketi "Tri Angle". Kerolajn je upoznao Egersa i njegovu ženu sa Bjork, koja je reditelja zatim upoznala sa Sjonom, islandskim pesnikom, koji je na kraju postao jedan od scenarista "Severnjaka".

"Sjon je poznavao Bjork još od tinejdžerskih dana, pa je vladala ta familijarna atmosfera. Mislim da je Bjork zato pristala da radi", kaže Egers.

Bjork je prisustvovala premijeri filma, a tim povodom je na svom Fejsbuku objavila da joj je čast što je deo "Severnjaka".

"Dobar je osećaj da konačno vidite da se neko bavi vašim korenima sa maštovitošću, inteligencijom i kvalitetom. Moderna arheologoja otkriva sve više i više da je taj period bio prepun kulture, tekstila, poezije, muzike, plodnosti i humora. Nisuj to bili samo ratovi.. Nadam se da će ovo biti ohrabrenje i za rediteljke da se bave ovim periodom. Evo skromne nade da će moja uloga u ovom filmu posaditi klicu koja će rasti u tom pravcu. Prizivam to drvo. Naklon od Bjork", napisala je muzičarka.

Taramount

 

Zvezda ovog ostvarenja Aleksandar Skargard bio je oduševljen zbog prilike da radi sa Bjork. On je opisao i jednu od scena u filmu u kojoj se Sires pojavljuje ispred njegovog lika Amleta, kako bi mu prorekla sudbinu.

"Bila je to neverovatna noć. Snimali smo u nekoj izgoreloj štali. Ne znam ni da li se to u filmu vidi, ali bio je ogroman pun mesec. U tom trenutku sve je imalo savršenog smisla. Način na koji je izgledala i znajući da je to prvi put da je izašla iz penzije posle 17 godina, bilo mi je čast", ispričao je Skarsgard.

"Severnjak", koji je na bioskopskom repertoaru od 14. aprila, govori o osveti vikinškog princa Amleta (Aleksandar Skargard) koji traži pravdu za svog ubijenog oca (Itan Hok). U filmu pored Skargarda, Bjork i Hoka igraju i Anja Tejlor-Džoj, Nikol Kidman i Viljem Dafo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura