Aktuelno iz kulture

Kanada sledeće godine dobija svoju verziju Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2022

-

10:18

Kanada sledeće godine dobija svoju verziju Evrovizije
Kanada sledeće godine dobija svoju verziju Evrovizije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanada će sledeće godine postati još jedna vanevropska zemlja koja će dobiti svoju Evroviziju.

Posle Amerike, u kojoj se od marta održava "American Song Contest", Evropska radiodifuzna unija je odlučila da evrovizijsku franšizu proširi i na Kanadu, čija će verzija sa emitovanjem startovati 2023.

U muzičkom nadmetanju učestvovaće izvođači iz svih 10 regiona i tri pripadajuće pokrajine Kanade.

Interesantno je da je Kanada imala svog pobednika na originalnoj Evroviziji. Reč je o legendarnoj pevačici Selin Dion, koja se 1988. takmičila za Švajcarsku.

profimedia

Selin Dion na Evrosongu

Njena pobednička pesma "Ne Partez Pas Sans Moi" bila je i njen prvi veliki hit u karijeri.

"Ovo je prvi put da se Kanada pridruži žurci i postaće igrač u ovom svetskom spektaklu. Ljubav prema muzici je univerzalna, a proslavljanje različitih žanrova i stilova prevazilazi granice, ujedinjuje ljude na način na koji ni jedan drugi oblik umetnosti ne može. Uzbuđeni smo što smo pronašli najbolje partnere da ponudimo novu verziju ovog uzbudljivog fenomena novim fanovima i da podelimo ovo izvanredno takmičenje sa narodom Kanade", izjavio je ovim povodom Martin Osterdal, izvršni supervizor Evrovizije, piše Euronews.

"Rastegljive" geografske granice 

Očigledno je da Evrovizija nije strogo geografski događaj, a jedan od razloga je i to što je organizuje Evropska radiodifuzna unija, koju čine različiti servisi, između ostalog i oni koji se nalaze van Evrope.

Od 70-ih godina 20. veka, takmičenje se proširilo i uključilo mnoge zemlje koje nisu unutar granica Evrope, uprkos naslovu.

Izrael je bio prva zemlja koja se pridružila takmičenju 1973. godine, a njeni predstavnici su čak tri puta odneli pobedu na takmičenju. Maroko je, recimo, učestvovao na takmičenju 1980, a od 2015. se na Evroviziji pojavljuju predstavnici Australije i za sada je odluka da ta zemlja učestvujem barem i naredne godine, posle čega će se svake godine odlučivati o njenom gostovanju.

Liban, Tunis i Katar su takođe ranije razmatrali da uđu u takmičenje, ali to se nikada nije ostvarilo.

Mir kao tema ovogodišnjeg Evrosonga

Originalna Evrovizija, ove godine se održava 66. put i to u Torinu.  

Italijanski javni servis RAI je otkrio ključnu temu 66. Izbora za pesmu Evrovizije koji se održava u Torinu, a to je mir. 

Zamenik direktora RAI 1 Klaudio Fasulo rekao je da je u planu da u događaj "unesu važne sadržaje koji govore o miru i koji su primereni ovom delikatnom trenutku".

Rusija odlukom Evropske radiodifuzne unije neće nastupati na ovogodišnjoj Evroviziji, što znači da u Italiju putuje 40 predstavnika i njihovih timova.

U drugom polufinalu, pored predstavnice Srbije Konstrakte, nastupiće i pevači iz Australije, Gruzije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Crne Gore, Rumunije, Češke, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije, Irske, sa Kipra i Malte.

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 10. maja, za mesto u finalu boriće se Albanija, Letonija, Švajcarska, Slovenija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Litvanija, Holandija, Norveška, Portugalija, Danska, Jermenija, Austrija, Hrvatska, Island i Grčka.

Finale je najavljeno za 14. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti, to jest zemlje "velike petorke".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura