Aktuelno iz kulture

VIDEO Branka Katić imenovana za UNHCR istaknutu zastupnicu za prava izbeglica

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

16:06

VIDEO Branka Katić imenovana za UNHCR istaknutu zastupnicu za prava izbeglica
VIDEO Branka Katić imenovana za UNHCR istaknutu zastupnicu za prava izbeglica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

"Sirijske porodice platile su surovu cenu desetogodišnjeg sukoba u Siriji. Izgubili su svoje voljene, svoje domove, posao.., a cela generacija Sirijaca odustala je od svojih snova i ambicija. Ali deca iz Sirije i dalje imaju svoje snove i puna su nade uprkos svim preprekama sa kojima su bili suočeni. Ova deca su izgubila mnogo toga, ali snove im niko ne može ukrasti! Pomozimo im da izgrade novi život. Izbeglice su ljudi, kao mi, kao ti i ja", poručuje glumica Branka Katić u kratkom videu nazvanom "Izgubljeni snovi".

Naša dramska umetnica Branka Katić odnedavno ima posebnu funkciju i titulu - imenovana je za UNHCR istaknutu zastupnicu prava izgbeglica.

"Svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i sigurni smo da ćemo u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbeglica u Srbiji. Ovom vešću UNHCR započinje seriju događaja i inicijativa koje organizuje zajedno sa svojim partnerima, a koji će svoj vrhunac doživeti na proslavi koju priređujemo povodom Svetskog dana izbeglica", navodi se u saopštenju Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) povodom imenovanja Katićeve.

Kao njihov prvi zajednički poduhvat, nastao je pomenuti video o snovima i nadanjima sirijske dece, prinuđene da odrastaju daleko od kuće, u izbegličkim centrima.

Dokumentarni deo u kome su potresna svedočenja dece postoji odranije i UNHCR ga je već koristio u drugim zemljama, a deo u kome učestvuje Branka nastao je u njenom stanu u Londonu, gde je direktor fotografije bio njen stariji sin Lui, inače student filmske režije.

UNHCR

UNHCR ove godine obeležava 45 godina rada u Srbiji. Tokom svih tih godina agencija je pomagala izbeglicima i raseljenim licima iz različitih krajeva sveta, od sovojetskih izbeglica na početku rada kancelarije u Beogradu preko ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka do najnovije izbegličke krize koja je kulminirala 2015. godine.

"Zajedničko za sve ljude koji su ostali bez svojih domova je da oni i dalje nisu odustali od svojih snova i nadanja, a cilj UNHCR uz pomoć drugih organizacija i istaknutih pojedinaca kao što je Branka, jeste da ovi snovi nikada ne budu izgubljeni, navode iz UNHCR.

Komentari (0)

Kultura