Aktuelno iz kulture

Kuda za Prvi maj: Bogata ponuda muzeja širom Srbije za sadržajne slobodne dane

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/04/2022

-

08:07

Kuda za Prvi maj: Bogata ponuda muzeja širom Srbije za sadržajne slobodne dane
Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković, Tara Radovanović, Narodni muzej, Pixabay - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković, Tara Radovanović, Narodni muzej, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Prvi maj se tradicionalno proslavlja uz roštilj sa društvom u prirodi, ali pošto ove godine "pada" u nedelju, mnogi će uz vikend, dobiti i još dva slobodna dana, koji predstavljaju idealnu priliku za kratka putovanja po Srbiji.

Za ljubitelje umetnosti i kulture, koji u ovom "produženom vikendu" vide šansu za uživanje u istorijskim, prirodnjačkim i arheološkim bogatstvima naše zemlje, predstavljamo neke od muzeja koji će narednih dana biti otvoreni za posetioce. 

Narodni muzej: Od iranske kaligrafije do umetnosti u doba kralja Milutina

Ako ste slobodni ove subote, 30. aprila, u Narodnom muzeju u Beogradu možete napraviti malu uvertiru za prvomajski produženi vikend i to na dva kustoska vođenja. 

Od 17 do 18 časova možete da se upoznate sa neprocenjivim delom Paje Jovanovića, "Krunisanje cara Dušana", ogromnom kompozicijom veličine preko dvadeset kvadratnih metara sa temom koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine. Slika, koja prikazuje 31 istorijsku ličnost naslikana je kao porudžbina Кraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Narodni muzej Beograda, Wikipedia.org/ William Le Queux, profimedia

 

Odmah potom, od 18 do 19 časova, uz kustoskinju Denu Babajić možete saznati više o umetnosti u doba kralja Milutina. U ovoj šetnji muzejom, poseetićete zbirku srednjeg veka, sa posebnim osvrtom na umetnost i kulturu iz vremena kralja Milutina. Centralni eksponat razgovora biće kopije fresaka iz manastira Gračanica.

Narodni muzej u Beogradu će i 1. maja biti otvoren od 10 do 18 časova, a ulaz je tradicionalno besplatan.

Tu priliku možete iskoristiti da obiđete izložbu dvojice vodećih iranskih majstora kaligrafije, iluminacije i slikarstva, Hadija Agamirija i Alija Tana, koja je postavljena u Maloj galeriji Narodnog muzeja do 3. maja, kao i stalnu postavku muzeja.

Muzej savremene umetnosti: Vurmov "Debeli auto" i džinovski džemper

Muzej savremene umetnosti će Prvog maja raditi po uobičajenom radnom vremenu - od 10 do 20 časova, što je idealna prilika da posetite aktuelnu izložbu austrijskog umetnika Ervina Vurma "Jedan minut zauvek", za kog su karakteristična interaktivna umetnička dela.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ova izložba postavljena je na svih pet nivoa muzeja i predstavlja celokupnu umetničku praksu Vurma od devedesetih godina do danas.

Imaćete priliku da vidite njegove skulpture "Debeli auto" i "Debela kuća", odnosno predimenzionirani crveni sportski kabriolet i kuću u prirodnoj veličini sa "naduvanim zidovima", kao i džinovski pleteni džemper visok 11 metara.

Vurm je posebno za postavku Muzeju savremene umetnosti pripremio novu seriju performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju modernističkom nasleđu Beograda.

Arheološko nalazište Vinča: Duhovna kultura naših neolitskih predaka

Kao i ostali muzeji koji su povereni na upravljane Muzeju grada Beograda, i Arheološko nalazište Vinča radiće za Prvi maj od 10 do 17 časova, pa ćete praznik rada moći da provedete na jednoj od najlepših lokacija na obali Dunava upoznajući se sa kulturom koja je bujala na ovom području tokom više milenijuma.

Vinča arhiva

 

Sama okolina na obali Dunava pruža mogućnost i celodnevnog porodičnog izleta, a nalazi se i u blizini izletišta Avala. Lokalitet ima obezbeđen besplatan parking, a moguće je doći i linijom gradskog autobuskog prevoza 307.

Muzej afričke umetnosti: Vreli kontinent u Beogradu

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta, a poslednje subote u aprilu, domaćin je šetnje "Kulturna baština Topčidera". 

Printscreen

 

To je prilika da se "zagrejete" za Prvi maj u društvu sociološkinje Milice Stojanović i istoričarke umetnosti Ivane Zatežić i otkrijete istoriju i sadašnjicu muzeja, ali i "komšijskih" kulturnih spomenika - Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde.

Broj posetilaca je ograničen, a prijavljivanje je obavezno na kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

Muzej inače radi svakog dana, pa ga možete posetiti i Prvog maja i pogledati aktuelnu izložbu savremene umetnosti Angole "Reflect #2". 

Muzej Vuka i Dositeja: Radionica za decu

Muzej Vuka i Dositeja, koji je pod upravom Narodnog muzeja u Beogradu 30. aprila od 13 časova organizuje radionicu na kojoj deca kroz asocijacije otkrivaju predmete iz stalne postavke te ustanove. Zadatak učesnika je da odaberu jedan od predmeta, fotografišu ga uz pomoć našeg tablet uređaja i saznaju što više o njemu kako bi znali da pruže odgovarajuće odgovore. 

Wikipedia.org/Завод за заштиту споменика културе града Београда, Хајна Туцић

 

Suprotstavljeni timovi pokušavaju da, zatim, uz unakrsna pitanja saznaju koji je eksponat fotografisan, usput se, uz pomoć kustosa, dodatno upoznaju sa velikanima srpske kulture. 

Zbog ograničenog broja učesnika, prijave su obavezne na mejl adresu: radionice@narodnimuzej.rs.

Muzej će raditi i 1. maja, pa ćete moći da se upoznate sa bogatom Vukovom zbirkom, koju je zaveštala njegova ćerka Mina Karadžić Vukomanović Kraljevini Srbiji. Pošto su lični predmeti Dositeja Obradovića uništeni u požaru još 1813. godine, u muzeju se čuvaju likovni prilozi, arhivska građa, Dositejeva pisma i knjige, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Muzej automobila: Istorija tehničkih dostignuća u Srbiji i svetu

Muzej automobila, koji radi svih 365 dana u godini od 9.30 do 20 časova, nalazi se u zgradi pod nazivom "Moderna garaža" koja je proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao. Izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. U njoj su bili smešteni i automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke, održane 3. septembra 1939.

U zbirci ovog muzeja se nalaze stari i retki automobili, koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu. Zbirka sadrži pedeset vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine. 

Muzej iluzija: U vorteksu čula

Muzej iluzija je za nekoliko godina postao prava turistička atrakcija Beograda. Deo je franšize jednog od najbrže rastućih muzejskih lanaca, a sadrži brojne interaktivne eksponate i zabavne varke izložene na gotovo 400 m2, koje vam omogućavaju da naučite više o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i naučnim objašnjenjima koja se nalaze iza iluzija.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Soba ogledala, kaleidoskop, soba koja menja percepciju veličine osobe, didaktičko-logičke igračke i zagonetke, samo su deo zabavne ponude Muzeja iluzija.

Muzej u vreme prvomajskih praznika radi svakog dana od 9 do 22 sata. 

Lepenski vir: Priča o miroljubivim alasima starim osam milenijuma

Ako želite da prvomajske praznike provedete u prirodi, ali vam roštilj nije toliko važan, idealna lokacija je Lepenski vir, arhološki lokalitet sa ostacima najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi. 

Promo/Serbia Pavilion – Expo 2020 Dubai, Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Miroljubivi "lepenski" alasi su pre osam hiljada godina uz Dunav oformili kulturu koja je trajala čitavih dve hiljade godina u kontinuitetu, i to u periodu od 6500. do 4500. godine pre nove ere. 

Novi centar za posetioce otvoren je 2011. godine koji pod svojom kupolom čuva ostatke kulture koja je svojim otkrićem zapanjila čitav svet.

Radno vreme će 30. aprila biti od 9 do 19 časova, dok će od Prvog maja do kraja avgusta biti od 9 do 20 časova.

Galerija "Sava Šumanović": Poslednje godine stvaralaštva velikog slikara

Ljubitelji umetnosti Prvi maj mogu da iskoriste za posetu Galeriji "Sava Šumanović" u Šidu, koja će biti otvorena od 10 do 16h. 

Umetnički fond Galerije broji 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera), od kojih je najveći broj nastao u Šidu tokom poslednje decenije slikarevog života.

Google Maps

 

Manji deo zbirke, ali samo po broju, a ne po značaju, čine slike koje je umetnik doneo iz Pariza.

U neposrednoj blizini Galerije, u ulici koja danas nosi njegovo ime, nalazi se Spomen kuća Save Šumanovića. Porodičnu kuću, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, opština je otkupila od naslednika i od 1982. godine je otvorena za posetioce. U ovoj kući slikar je proveo detinjstvo i poslednje godine života. U njoj je sačuvan porodični nameštaj i atelje u kom je stvarao remek dela.

Muzej Vojvodine: Rimski šlemovi iz 4. veka

Izložbom "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine" Muzej Vojvodine predstavlja svoje najvrednije eksponate – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. 

NSEPK V.Veličković

 

Da bi izložba bila što pristupačnija, ali i obogaćena dodatnim sadržajem, kreirana je i aplikacija eIzložba/eExhibition. Ona posetiocima omogućava da izložbu "posete" sa bilo koje lokacije putem svog mobilnog telefona.

Muzej Vojvodine, jedini na svetu, poseduje tri pozlaćena kasnoantička šlema, a tokom praznika, od 1. do 3. maja moći ćete da ih vidite od 11 do 17 časova.

Galerija Matice srpske: Umetnost migracija

Poslednji dan aprila je i poslednji dan izložbe "Migarcije u umetnosti - umetnost migracija" u Galeriji Matice srpske, pa je prava prilika da u subotu na jednom mestu pogledate dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve. 

Promo

Safet Zec, Poliptih Brod iz ciklusa Egzodus, detalj

Pored nje možete posetiti Stalnu postavku, aktuelnu izložbu "Novosađani biraju" i Sobu za prepuštanje u kojoj su ovaj mesec izložene dve skulpture Mire Sandić.

Galerija Matice srpske neće raditi 1. maja.

Zavičajni muzej Župe: U gostima kod "Vitkovačke figurine"

Zavičajni muzej Župe u Aleksandrovcu, koji se nalazi u zgradi iz 19. veka, nedavno je potpuno obnovljen, a Prvog maja možete i da ga posetite i pogledate čuvenu "Vitkovačku figurinu" staru šest i po hiljada godina. 

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatković

 

U arheološkoj postavci se nalazi i bronzana sekira i rimski ratnički pojas sa lokaliteta Ivkovića kuće, a tu je i Etnografska postavka sa preko 600 predmeta koji svedoče o životu u župskim vinogradarskim naseljima i jedinstveni su na ovim prostorima.

Istorijska postavka predstavljena je većim delom fotografijama koje prate istorijski razvoj Župe od kraja 19. veka do danas. Takođe, ova postavka sadrži delove naoružanja iz vremena Prvog srpskog ustanka, Prvog i Drugog svetskog rata kao i obilje dokumenata iz tog perioda.

Razlog za posetu Aleksandrovcu tokom prvomajskih praznika je taj što će se u nedelju održati i Sajam vina.

Narodni muzej Valjevo: Treća dimenzija prohujalih vekova

Ako prvomajske praznike provodite u Valjevu, dobra ideja je da to vreme iskoristite za posetu Narodnom muzeju, pod čijom upravom su, pored centralne postavke, i Muselimov konak, najstarija sačuvana zgrada u Valjevu, Kula Nenadovića i Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini. 

Prinskrin/Youtube/RTV Mag

 

Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije, koja nosi naziv "Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti". 

Sve postavke između 1. i 3. maja rade od 10 do 18 časova.

Narodni muzej Niš: Šetnja kroz period Starog Rima

Arheološka sala Narodnog muzeja Niš svoje posetioce vodi kroz važan period istorijskog i civilizacijskog razvoja tog grada.

Od predmeta nađenih na arheološkim lokalitetima iz praistorije, Bubnju i Humskoj Čuki, koji su stari više od 1.000 godina, preko eksponata iz doba vladavine Rimljana kao što su rimski novac (iz perioda između 1. i 5. veka) , vojne povelje, statue, nadgrobni spomenici, ostaci ograde rimske vile sa lokaliteta Medijana, pa sve do srednjevekovnog nakita, kamenih ikona i krstova.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ćele kula

Ovde su izložena i jedinstvena umetnička dela skulptora kao što su kopija portreta cara Konstantina, skulptura Jupitera na tronu i portret vizantijske carice Teodore / Eufemije.

Prvomajski praznici su odlična prilika i za posetu Ćele kuli, jedinstvenom spomeniku sazidanom od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine. 

Kako bi iskalio svoj bes zbog organizovane pobune protiv sultana, tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid paša, naredio je da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

I Arheološka sala i Ćele kula radiće 1. i 3. maja od 10 do 15 časova.

Narodni muzej Kruševac: Moravska Srbija i knez Lazar

Narodni muzej Kruševac radi 365 dana u godini i to od osam do 20 sati, pa je to slučaj i sa prvomajskim praznicima.

Prinskrin/Youtube/RTV Krusevac

 

Ako ste u tom periodu u Kruševcu, vredi svratiti do muzeja i pogledati njihovu stalnu postavku, koja pokriva istorijski hod od praistorije do 20 stoleća, sa posebnim osvrtom na period Moravske Srbije i vladavinu kneza Lazara Hrebeljanovića, osnivača Kruševca.

U bogatoj zbirci nalaze se praistorijske zlatne naušnice, zavidna zbirka srednjovekovnog oružja i grnčarije, kopija haljine kneza Lazara, bogata etnografska zbirka, legat porodice Binički (sa originalnim notnim zapisima kompozicije "Marš na Drinu") i maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama.

Prirodnjački centar Svilajnac: Druženje sa dinosaurusima

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma na jednom mestu i ima osam tematskih izložbi, interesantnih i deci i odraslima.

Wikipedia.org/Dungodung

 

Između ostalog, tu je i dino-park na otvorenom, sa replikama dinosaurusa među kojima će se na Prvi maj održavati Dino Piknik. Pored toga, u Prirodnjačkom centru će od 30. aprila do 3. maja biti organizovan niz zanimljivih radionica za mališane, kao i edukativne predstave i bioskopske projekcije.

Komentari (0)

Kultura