Novosti

Pet najneobičnijih muzeja u Srbiji - ne samo da postoje već su i dobro posećeni

Komentari

Autor: T. Stanković

23/07/2021

-

20:22

Pet najneobičnijih muzeja u Srbiji - ne samo da postoje već su i dobro posećeni
Pet najneobičnijih muzeja u Srbiji - ne samo da postoje već su i dobro posećeni - Copyright Printscreen YouTube

veličina teksta

Aa Aa

Nije potrebno napuštati Srbiju radi pronalaženja interesantnih muzeja koji nude neobične kolekcije i pružaju uvid u istoriju svakodnevnih predmeta i produkata.

Ljubitelji piva mogu da posete muzej posvećen tom alkoholnom piću u Zrenjaninu, a zaljubljenici parfema bi trebalo da se upute na severozapad Srbije. Sa istorijom pripreme hleba, zainteresovani mogu da se upoznaju u muzeju u Sremu, dok se u Sremskim Karlovcima kriju sve zanimljivosti o profesiji pčelarstva.

Predstavljamo pet neobičnih muzeja u Srbiji.

1. Muzej parfemskih bočica

Muzej parfemskih bočica "Pudar" u Bezdanu, gradiću na samom severoistoku Srbije, osnovan je 2014. godine, eksponatima privatne kolekcije sestara Biljane Pudar i Jelene Pudar Blagojević, koje su parfeme počele da skupljaju još kao devojčice.

Ovaj muzej je veoma unikatan u Evropi, pored kog postoji samo još jedan u Barseloni. Kolekcija se sastoji od oko 4.000 primeraka, a među njima se mogu pronaći bočice mnogih poznatih proizvođača poput "Šanel", "Burberi" i "Žan Pato".

Najstarija bočica stara je više od 40 godina, a recept za taj parfem je korišćen još u 17. veku.

 

 

2. Muzej hleba

Ovaj neobičan muzej u selu Pećinci nastao je kao rezultat dugogodišnjeg sakupljačko-istraživačkog rada slikara Slobodana Jeremića — Jeremije. 

Osnovan je 1995. godine kao jedan od prvih privatnih muzeja, a već nekoliko godina kasnije organizovao je edukativne programe posvećene radu sa mladima.

Osnovna koncepcija postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice "od zemlje preko hleba do neba", korespondirajući sa ciklusima Jeremijinih slika.

Pomoću izloženih predmeta u muzeju može da se isprati priča o hlebu i načinu na koji se on stpremao u Srbiji nekada, kao i o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti. 

3. Muzej šibica

Muzej šibica se nalazi u Sremskim Karlovcima, a jedan je od dva postojeća u Evropi. 

Kolekcija šibica danas sadrži više od 40.000 eksponata, koji potiču iz raznih zemalja i kontinenata. Izložene su brojne različite kutijice po formi, veličini, dizajnu, pa čak i materijalima. Ima ih sa motivima državnika, prirode, pejzaža, prevoznih sredstava i karikatura. 

Ova bogata kolekcija šibica, uz informacije o istorijatu šibica omogućava uvid u promene koje su se desile u istoriji dizajna proteklih 170 godina.

 

U okviru muzejskog kompleksa nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena srpskoj Slavi.

Zbog snažnog uticaja ličnosti umetnika na koncepciju muzejske postavke, kao i njegovog praktičnog angažovanja na njenoj realizaciji kroz celokupan muzejski kompleks provlači se ideja o Muzeju kao o još jednom Jeremijinom umetničkom delu.

4. Muzej piva

Muzej piva u Zrenjaninu nastao je 2017. godine, obnovom jednog dela zrenjaninske pivare, koju je osnovao 1745. godine Nemac, Sebastijan Krajcajzen. 

Procvat Zrenjaninske pivare vezuje se za porodicu Dunđerski. Najveći industrijalac Zrenjanina, Lazar Dunđerski je uložio veliku sumu novca u rekonstrukciju i angažovao arhitekte iz Praga.

Printscreen YouTube/I love Zrenjanin

 

Pivo je pravljeno "plzenskom" tehnologijom po kojoj je i kasnije nastavljena proizvodnja tog piva.

I danas je sačuvan najvredniji i najvažniji proizvodni deo pivare gde se kuvalo pivo.

5. Muzej pčelarstva

Muzej pčelarstva porodice Živanović se nalazi u Sremskim Karlovcima, osnovan je 1968. godine.

Oformio ga je Borivoj Živanović da bi sačuvao priču o svom dedi profesoru Jovanu Živanoviću i stare predmete vezane za tu porodicu.

Printscreen YouTube/Moj Heroj

 

U muzeju je prikupljeno i izloženo niz predmeta koji svedoče o razvijanju profesije pčelarstva kroz istoriju.  Danas se može videti nekoliko tipova košnica, istresaljke iz 1876. i 1899. godine, parni topionik za vosak iz 1881. godine, dimilice i razni alati.

Jedan od interesantnih eksponata je košnica replika manastira Ravanice iz 1880. godine. Ona je godinama ukrašavala pčelinjak profesora Živanovića i njegovih naslednika.

 

Komentari (0)

Putovanja