Sezona

Pet destinacija na samo sat vremena od Beograda idealnih za beg od gradske vrućine

Komentari

Autor: Tila Stanković

27/06/2021

-

18:41

Pet destinacija na samo sat vremena od Beograda idealnih za beg od gradske vrućine
Pet destinacija na samo sat vremena od Beograda idealnih za beg od gradske vrućine - Copyright Wikipedia.org/Тајга, RINA, Wikipedia.org/Pantic Marko

veličina teksta

Aa Aa

Jun mesec gotovo nikada nije bio topliji - temperature od 40 stepeni, "tropske noći" i suv vazduh koji su u Srbiju stigli tokom prošle nedelje posebno su teško pali stanovnicima većih gradova. Toplotni talas je naglo promenio vreme, a nakon manjeg predaha tokom vikenda, već od sutra nas očekuje novi sa temperaturama i do 39 stepeni.

Ipak, dobra vest je da u okolini naše prestonice postoji nekoliko destinacija, gde Beograđani mogu da pobegnu od vrućine.

Bilo da je u pitanju plaža, šumska staza ili planina, u okolini Beograda lako može da se pronađe nekoliko "utočišta".

1. "Srpski Tajland"

Svi ljubitelji dalekih tropskih destinacija verovatno su čuli za tajlandsko ostrvo Ko Čang, ali malo ko zna da na Dunavu, kod Sremskih Karlovaca postoji istoimeno ostrvo.

Pored imena dve destinacije dele i još neke sličnosti: ostrvo na Dunavu ima dugačku peščanu plažu i gustu šumu, neki kažu poput džungle, koja zaista može da dočara atmosferu egzotične destinacije. 

Prinstcreen YouTube/Djordje Radivojević

 

A ukoliko sveža voda i šumovita priroda ne može dovoljno da vas rashladi, piće u kafiću pored plaže će sigurno uspeti.

Do ostrva koje je poznato kao "Srpski Tajland" ili "Dunavski Maldivi", može da se stigne isključivo čamcem, koji polazi kod hotela "Dunav" u Sremskim Karlovcima.

Putriota

 

2. Bojčinska šuma

Bojčinska šuma u opštini Surčin zaštićena je kao Spomenik prirode zbog svojih posebnih biljnih i životinjsikih vrsta. Od drveća, najviše ima hrasta, graba i lipa i nešto malo topola. Veoma je zastupljen dren, zova i divlje ruže, a ponekad se mogu opaziti zečevi, divlje svinje i srndaći koji slobodno lutaju šumskim stazama. Boravak u ovako netaknutoj prirodi predstavlja pravi odmor za dušu.

Na početku šume postoji letnja pozornica pokrivena trskom sa amfiteatarskim gledalištem za 1.000 posetilaca, gde se obično održava festival "Bojčinsko kultno leto", koji traje pet meseci od maja do septembra.

Wikipedia.org/Тајга

 

Pored pozornice se nalazi etno Restoran "Bojčinska koleba" sa autentičnim ambijentom i tradicionalnim jelima.

3. Jezero Duboki potok

Na samo dva kilometara od Barajeva, nalazi se veštačko jezero Duboki potok oivičeno gustom šumom i idealno za duge šetnje i predah od gradske gužve.

Među ribljim vrstama, u jezeru su najzastupljeniji štuka, bela riba, smuđ, šaran i som; te je ova destinacija popularna među ljubiteljima pecanja.

Na jednoj strani jezera se nalazi uređena šljunkovita plaža, a na njoj tokom letnjih meseci mnogi kupače traže "spas od vrućine". Uz sam nasip nalazi se prijatan splav-restoran domaće kuhinje na kome svako može da predahne uz hladno piće.

Wikipedia.org/Pantic Marko

 

4. Ivanovačka ada

Na svega dva kilometara od sela Ivanovo, u blizini Pančeva, nalazi se rezevat prirode Ivanovačka ada.

Ovaj spomenik prirode obuhvata uzanu adu na obali Dunava i "botanički park" sa unikatnom florom i faunom.

Rezervat je stavljen pod zaštitu radi očuvanja sada već malobrojnih plavih prirodnih šuma dunavskih ada, gde takođe mogu da se opaze retke životinjske vrste poput orla belorepna, zelenog žuna i vodomara.

Printscreen/YouTube/ Zoran Kompar

 

Ulaz u Ivanovački dunavac poznat je kao dobar teren za ribolov. Ovaj rukovac je karakterističan po kućicama na vodi, a takođe je idealno mesto za kamp i boravak u prirodi.

5. Rudnik 

Dom najveće ljuljaške u Srbiji i poznatog natspisa "Srpski Holivud" jeste planina Rudnik u srcu Šumadije.

Iako od Beograda do ove planine treba malo više od sat vremena, ova idealna jednodnevna destinacija je zaslužila svoje mesto na listi.

"Sky swing" koja podseća na ljuljaške koje vise nad ambisom na Baliju, visoka je pet, a široka četiri metara.

Sam natpis "Srpski Holivud" napravio je Ivan Jakovljević, meštanin iz obližnjeg sela Mutanj još davne 2007. godine. On je tim podezom uspeo da oživi turizam budući da je livada gde se natpis i ljuljaška nalaze postala poznata destinacija za jednodnevne izlete.

Komentari (0)

Putovanja