Aktuelno iz kulture

Čitalački maraton - šesti konkurs za pisce koji stvaraju za mlade

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

14:24

Čitalački maraton - šesti konkurs za pisce koji stvaraju za mlade
Čitalački maraton - šesti konkurs za pisce koji stvaraju za mlade - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Šesti "Čitalački maraton", književni konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina, otvoren je do 1. jula.

Glavna nagrada za prvoplasirani roman iznosi 500.000 dinara, koji će biti štampan u tiražu od barem 20.000 primerka, naveli su organizatori konkursa iz Izdavačke kuće "Klett".

Direktorka izdavaštva "Klett" Gordana Knežević Orlić istakla je da ovim velikim konkursom podržavaju pisce koji stvaraju za mlade i čitaoce da što više upijaju, konzumiraju savremenu književnost.

Iz ove kuće ističu da su pokrenuli "Čitalački maraton" upravo sa ciljem da se neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmišu domaći autori, te da se tinejdžerima ponudi kvalitetna pisana reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema prijemčivim učenicima osnovnih škola.

Na konkursu će biti izabrano pet knjiga za objavljivanje, a u sastavu Glavnog žirija je više od 100 nastavnika srpskog jezika u osnovnim školama koji će rangirati rukopise.

Pet prvoplasiranih romana prema glasovima Glavnog žirija biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2023. godine.

Pristigli rukopisi se pod šifrom prvo šalju članovima Stručnog žirija koji je napraviti selekciju tekstova, kao uži izbor o kom će potom odlučivati nastavnici.

"Svakog leta čitam i biram najbolje romane za mlade koji stižu na konkurs i veoma sam ponosna što sam deo ovako značajnog projekta", istakla je profesorka Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Prema njenim rečima, čitanje novih rukopisa i objavljivanje kvalitetne literature za decu danas je posebno važno jer je "svet postao bezuman, a vreme izokrenuto i skroz naopako".

S tim u vezi, kako ona kaže, sreća je u savremenom dobu veoma važna, a recept za sreću je teško postići, i navela je istraživanje na tu temu sa Harvarda koji su se predano prepustili tome.

Rezultati koje su dobili govore da su "srećni svi oni ljudi koji dobro komuniciraju sa drugima".

"Tako je i sa ovim konkursom. Putem Čitalačkog maratona sa decom komuniciramo na više nivoa. Prvi je da se na ovaj način ponudi mladima od 11 do 14 godina književnost za njih, specifična za naše podneblje. Drugi nivo se tiče toga da deca razvijaju kritičko mišljenje, empatiju, estetiku, otvaramo im vrata za pronalaženje svoje sreće", napomenula je profesorka srpskog jezika i književnosti.

"Možda ne možemo promeniti sve i ceo svet, ali možemo sebe i neke stvari oko sebe. Svetlost se čuva u knjigama i kroz ovaj važan konkurs - projekat", zaključila je Dragana Ćećez-Iljukić.

Poznati književni kritičar i urednik Petar Arbutina nadovezao se na pojam sreće koju je profesorka istakla, i rekao da je stvaranje sreće moguće upravo kroz ovaj književni konkurs koji se obraća najmlađima.

Arbutina smatra da sve što od rukopisa stiže na konkurs je veoma široki front gde pisci pokušavaju da menjaju sliku o svetu koji nas okružuje, i krivo mu je što taj front nije još veći.

"Zanimljiva dela čitamo na konkursu. Kriza književnosti nije danas kriza nečitanja, već upravo čitanja. Mora da postoji svuda prisutna kritička svest, pa i kod mladih u Čitalačkom maratonu. Dubinsko razumevanje sebe dolazi iz dubinskog razumevanja drugih. Tako samosvest nije ono što mnogi danas podrazumevaju - šta mislimo mi o sebi, već šta drugi misle o nama. Stvaranje te mogućnosti pruža upravo naš konkurs", kazao je Arbutina i objasnio da nemaju nameru da od dece čitalaca stvaraju i decu buduće pisce kao neki regrutacioni centar, već će oni sami odlučiti da li žele nekada da pišu knjige.

Krsta Popovski, urednik kuće "Klett", otkrio je da su na konkurse pristizali rukopisi u ogromnim količinama, od 100 do 400 dela, i drago mu je da čita romane bez imena autora, već pod šifrom, kako su i pravila konkursa, jer samo na taj način neće imati predrasude ili zbog poznatog imena se opredeliti za isticanje njihovih knjiga.

"Do sada smo objavili 25 zaista izvanrednih knjiga tokom prethodnih pet konkursa gde ima i neafirmisanih autora, što nam je posebno zadovoljstvo. Deci tako nudimo jedan paralelni svet ni nalik svakodnevici koja nije nimalo lepa ni prijatna, i odvlačimo ih od sveta društvenih mreža, pokazujemo im da ima toliko toga još drugog. Dobićemo na neki način bolje ljude od sve te dece kroz Čitalački maraton", rekao je urednik Popovski.

Na prošlogodišnjem konkursu nagradu za najbolji rukopis dobio je roman "Četiri karte za Havanu", autorke Biljane Marković Jevtić, koji odiše toplinom, emocijom i neutoljivom čežnjom za putovanjem.

Vešto vođena priča sigurno će omogućiti mladim čitaocima da se sažive sa ranim sazrevanjem glavne junakinje Tijane, kako navode iz kuće "Klett".

Do sad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 600 Čitalačkih klubova sa blizu 10.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 40.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Time su iz izdavaštva ostvarili nameru da podstaknu čitanje kod đaka uzrasta osnovne škole.

Komentari (0)

Kultura