Aktuelno iz kulture

U užem izboru za nagradu "Beogradski pobednik" 15 romana

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

11:44

U užem izboru za nagradu "Beogradski pobednik" 15 romana
U užem izboru za nagradu "Beogradski pobednik" 15 romana - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Žiri za dodelu novoustanovljene književne nagrade "Beogradski pobednik" uvrstio je danas u uži izbor 15 romana koji su ispunili uslove konkursa.

U užem izboru za ovo priznanje našli su se "Petlja" Dejana Aleksića, "Život iz zasjede" Anđelka Anušića, "Dozvola za bicikl" Jovice Aćina, "Omama" Slobodana Vladušića, "Opsena" Gavre Vlaškalina, "Smrtonosni ishod atletskih povreda" Milice Vučković, "Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice.

U trci za nagradu su i "Nebo tako duboko" Vesne Kapor, "Privrženost" Draga Kekanovića, "Deca" Milene Marković, "U Kvinsu nema seksa" Nataše Milović, "Firentinski dublet" Ivana Nešića i Gorana Skrobonje, "Uzvišenost" Darka Tuševljakovića, "Noćna projekcija" Ota Horvata i "Bez" Bore Ćosića.

Nagrada “Beogradski pobednik” se dodeljuje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini i sastoji se od statue Beogradskog pobednika, diplome i novčanog iznosa.

Žiri za dodelu nagrade čine dr Predrag Petrović, dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković, dr Petar Pijanović i dr Vesna Trijić.

Odluka o dobitniku biće saopštena 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden "Beogradski kadril" (kasnije poznat kao "Srpski kadril") austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg, koji je on komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura