Aktuelno iz kulture

Objavljen uži izbor romana za Ninovu nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

13:33

Objavljen uži izbor romana za Ninovu nagradu
Knjige - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žiri Ninove nagrade nakon prvog kruga od 42 naslova napravio je drugi, uži izbor od 17 u konkurenciji za najbolji roman 2021. godine, saopštili su organizatori.

U konkurenciji za dobitnika 68. nagrade časopisa NIN, koji će biti poznat 24. januara, sada su "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković, "Predeo kroz koji se probijam" Boška Tomaševića, "Sampas" Ilije Ðurovića i "Ono o čemu se ne može govoriti" Elvedina Nezirovića.

Slede romani "Deca" Milene Marković, "Simptomi" Milice Snive, "Savršen antitalenat za sreću" Nebojše Milenkovića, "Španska čizma" Vladimira Kopicla, "Sluz i žuč" Nenada Rackovića, "Iz mraka" Branka Ćurčić, "Mokrinske hronike" Srđana V. Tešina i "Kako se jede nar" Bojana Babića.

U Ninovom spisku sačinjenom po redosledu pristizanja su i "Pogovor" Davida Albaharija, "U lancima" Nine Savčić, "Carinska ulica u Novom Sadu" Lasla Blaškovića, "Ko je ubio Gogolja?" Aleksandra Novačića, i "Popino prase" Siniše Tucića.

Žiri radi u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i predsednik Teofil Pančić, a NIN je saopštio da su pokrovitelji nagrade "Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne".

Ninova nagrada ustanovljena je 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Ćosić za roman "Koreni", a među ostalim dobitnicima nalaze se i trostruki laureat Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Vladimir Pištalo i drugi.

Prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja je Svetislav Basara za delo "Kontraendorfin", a to je ovom piscu druga Ninova nagrada: prvu je dobio 2006. godine, kada je objavio "Uspon i pad Parkinsonove bolesti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura