Aktuelno iz kulture

Prolećno izdanje: Pobednički filmovi iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog iz fotelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2022

-

17:37

Prolećno izdanje: Pobednički filmovi iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog iz fotelje
Festival autorskog filma - Copyright Festival autorskog filma

veličina teksta

Aa Aa

Pobednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biće prikazani na Prolećnom izdanju ovih festivala onlajn, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi će biti dostupni online od 6. do 15. maja, na programu su četiri nagrađena filma: "Velika sloboda" Sebastijana Majzea (Nemačka, Austrija), "Oaza" Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), "107 majki" Petera Kerekeša (Slovačka, Češka, Ukrajina) i "Čuvar brata svoga" Ferita Karahana (Turska).

Film "Velika sloboda" je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma.

profimedia

"Velika sloboda" Sebastijana Majzea

Film "Oaza" je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala.

profimedia

"Čuvar brata svoga" Ferita Karahana

Ostvarenje "107 majki" je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu, dok je "Čuvar brata svoga" osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije - Adriatic Audience Award - zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala.

Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa. To je film "Čuvar brata svoga" koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u bioskopima širom bivše Jugoslavije.

Kako gledati filmove

Kada se ode na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i klikne opcija "Create account", potrebno je uneti svoje podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke.

Kreiranjem "accounta", bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izabere se film, klikne opcija "Rent" i unesu detalji bankovne kartice. Nakon toga je potrebno potvrditi opciju "Rent". Nakon toga, film koji je iznajmljen se može pronaći u sekciji "My Library". Nakon pokretanja filma, biće moguće da se gleda 48 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura