Aktuelno iz kulture

Turski film "Čuvar brata svoga" dobio nagradu publike festivala Jadranske regije

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

17:21

Turski film "Čuvar brata svoga" dobio nagradu publike festivala Jadranske regije
Turski film "Čuvar brata svoga" dobio nagradu publike festivala Jadranske regije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije (MFJR) je film "Čuvar brata svoga" Ferita Karahana iz Turske, koji je premijerno prikazan na Festivalu autorskog filma.

Najbolji film izabran je sabiranjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na platformi Kino Meetingpoint.

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u bioskopima na području bivše Jugoslavije.

Autor vizualnog rešenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije je Srđan Stefanović (1985.), akademski vajar i slikar iz Srbije.

Film "Čuvar brata svoga" (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao "spoj 'Olivera Tvista' i 'Smrti gospodina Lazareskua'", na Berlinalu je osvojio nagradu Fipresci.

Film prati Jusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dečake internatskog tipa, smeštenu na osami u planinama istočne Anadolije.

Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Jusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava.

Kad odrasli shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju da ga prebace u bolnicu, iznenadne guste snežne padavine zatrpavaju školu.

Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vreme neumitno prolazi i preti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamerke i dobro čuvane tajne.

Reditelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima.

Za kratkometražne filmove "Before the Flood" (2010) i "Yusiv's Dream" (2011) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film, "The Fall from Heaven" (2013), prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura