Aktuelno iz kulture

Filmski festival "Slobodna zona" svečano zatvoren, ovogodišnji pobednici "Profesor Bahman" i "Između dve zore"

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

21:31

Filmski festival "Slobodna zona" svečano zatvoren, ovogodišnji pobednici "Profesor Bahman" i "Između dve zore"
Filmski festival "Slobodna zona" svečano zatvoren, ovogodišnji pobednici "Profesor Bahman" i "Između dve zore" - Copyright Slobodna Zona / Free Zone Film Festival

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje izdanje filmskog festivala Slobodna zona svečano je zatvoreno večeras u Domu omladine Beograda dodelom festivalskih priznanja, a za najbolje filmove proglašeni su "Profesor Bahman i njegovi časovi" u međunarodnoj i "Između dve zore" u regionalnoj selekciji.

Glavna nagrada u Međunarodnoj selekciji pripala je filmu "Profesor Bahman i njegovi časovi" nemačke rediteljke Marije Špet.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, "reč je o filmu koji prateći godinu dana u jednom nemačkom razredu postavlja bitna pitanja današnje Evrope: od migracija i multikulturalnosti, preko socijalne pravednosti obrazovnih politika, sve do ideje školske nastave".

"Zdravo Beograde, žao mi je što nisam tu sa vama, ali se veoma radujem ovoj nagradi, pogotovo na festivalu koji je posvećen ljudskim pravima", navela je u video poruci Marija Špet.

Njen je film inače danas nominovan za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.

"Želela bih da se zahvalim na poverenju svim ljudima koji su učestvovali u i radili na ovom filmu: Gospodinu Bahmanu, jer svojim učenicima predaje mnogo više od onoga što stoji u bilo kom nastavnom planu i zato što je od učionice za njih stvorio dom", poručila je Špet.

Specijalno priznanje za ovu selekciju pripalo je Izraelki Vanesi Lapi za film "Šper ide u Holivud", koji kroz formu arhivskog dokumentarca propituje način na koji ljudi fabrikuju i recikliraju vlastite biografije.

"Vrlo me je dirnulo što je naš film dobio nagradu. Iako večeras nisam u mogućnosti da budem sa vama, osećam se kao da sam tu", navela je Vanesa Lapa u svojoj poruci i dodala da se ovaj festival zalaže za ljudska prava i pokazuje svetu koliko je važno zauzeti se za sebe, za društvo, za humanost i ljudskost uopšte.

Nagrada za najbolji film u regionalnoj selekciji "Horizonti Balkana" pripala je turskom reditelju Selmanu Nadžaru za ostvarenje "Između dve zore", koje "nudi tumačenje pravde i etike podsećajući nas da ne postoji granica u održavanju i čuvanju pozicije moći."

Reditelja Nadzsara vest je zatekla na aerodromu, te se i on publici obratio video porukom u kojoj je naveo da je veoma srećan što je njegovo ostvarenje nagrađeno i što putuje po svetu.

"Oduvek sam smatrao da je primanje nagrade onlajn surovo, ali, evo, i meni se to prvi put desilo", rekao je Nadžar.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji pripalo je filmu "Čekaj me" hrvatskog glumca i reditelja Damira Markovine, koji, po rečima žirija, "kroz svoju svakodnevnu dinamiku govori o izazovima života sa onima koje najviše volimo, ali tu ljubav na suptilan način preslikava kako na naša mala društva i države u kojima se nalazimo, tako i na nekadašnju državu u kojoj smo živeli."

Nagradu je u ime reditelja primio njegov otac Roko Markovina, koji se takođe pojavljuje u ovom filmu. Nagrada "Human rights" pripala je hrvatskoj rediteljki Tihi Gudac, autorki filma "Žica", koji se iz više sasvim različitih perspektiva bavi gorućom temom tihog, često teško uočljivog fašizma sa kojim smo gotovo svakodnevno suočeni, i dovodi ga u vezu sa pitanjem migranata.

"Nalazimo se u zemljama koje ovih dana predstavljaju vrata Evrope... Ono što mnogi ne znaju, a što je činjenica, jeste da su evropske granice sada ožičene gore nego što su bile u Drugom svetskom ratu", navela je Tiha Gudac.

Navela je i da je velika privilegija biti umetnik u ovom vremenu jer se nalazimo u izazovima, u svetu koji ruši mostove i diže zidove. "Nadam se da moj film može pomoći u tome da učinimo nešto što je drugačije od toga i da uspostavimo dijaloge", rekla je Gudac.

U selekciji "14+" nagrađen je film "Ja nikada ne plačem" poljskog reditelja Pjotra Domalevskog, "ostvarenje sa dubokom porukom koji donosi svima nama blisku tematiku."

"Kroz ovaj film sagledali smo i poistovetili se sa surovošću i istinama današnjeg sveta u neposrednom okruženju", naveo je omladinski žiri.

U selekciji "8+" nagrada je pripala filmu "Ja sam Greta" švedskog reditelja Nejtana Grosmana, koji je žiri ocenio kao inspirativan film sa veoma snažnom porukom.

"Pre svega, podstiče mlade na aktivizam i daje im motivaciju da menjaju svet oko sebe i bave se aktuelnim problemima, za njihovo dobro i dobro celog okruženja”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagradu publike odneo je domaći film "Duga resa", autorski projekat Grupe Škart, nakon veoma uspešne premijere u okviru ovogodišnje Slobodne zone.

Nakon dodele nagrada, publici je u Domu omladine prikazan film "Spenser" Pabla Laraina. Kao i na otvaranju, završno veče obeležila je istovremena projekcija ovog filma održana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Producent filma Vladimir Šojat primio je nagradu u ime reditelja Dragana Protića Prote. Kao i prethodnih godina, odabrani festivalski favoriti će 10. novembra biti još jednom prikazani na festivalu - najpre će biti prikazan film "Balada o beloj kravi", a onda i ostvarenja "Spenser" i "Najgora osoba na svetu".

Nakon toga, najveći deo festivalskog programa biće dostupan širom zemlje od 10. do 20. novembra i filmofilima širom Srbije putem onlajn platforme KinoKauć.

Ovogodišnji festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Komentari (0)

Kultura

"Probudimo naše supermoći zajedno": Exit 2024 donosi dodatni festivalski dan i novo ime Glavne bine u čast Nikole Tesle