Aktuelno iz kulture

Festival Slobodna zona otvoren filmom o kuvaru Bordejnu

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

20:54

Festival Slobodna zona otvoren filmom o kuvaru Bordejnu
Festival Slobodna zona otvoren filmom o kuvaru Bordejnu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Festival igranog i dokumentarnog filma "Slobodna zona" večeras je počeo prikazivanjem ostvarenja "Drumski trkač: Entoni Bordejn" u beogradskoj Kombank dvorani.

Dokumentarac Morgana Nevila o svetski poznatom kuvaru, tv ličnosti i piscu bestselera Bordejnu (1956-2018), kako su najavili organizatori festivala, dostupan je srpskoj publici samo na otvaranju "Slobodne zone", pošto neće ići u bioskope, niti u onlajn ponudu.

Simbolično, "Slobodnu zonu" su proglasili otvorenom Ðorđe Radaković i Sara Nikolić, predstavnici Solidarne kuhinje, nezavisnog kolektiva koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Direktor festivala Rajko Petrović rekao je da će 17. "Slobodna zona" predstaviti kroz svoje programe "pregršt nesavršenih i stvarnih filmskih heroja koji ipak ne odustaju od svojih snova, sistema vrednosti i svetonazora".

Govoreći pred brojnim posetiocima otvaranja, Petrović je rekao da ti filmski heroji potvrđuju da je "borba Davida protiv Golijata otvorena i neizvesna do samog kraja".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

"Vodimo vas na putovanje u prošlost, budućnost i nazad. Spustićete se u dubine ljudskog srca, biće dramatično, duhovito, radovaćete se, a možda i plakati", poručila je Branka Pavlović, selektorka Međunarodne takmičarske selekcije.

Selektor regionalne selekcije "Horizonti Balkana" Ivan Bakrač istakao je da su prošli put bili sigurni da će ova "Slobodna zona" biti održana pod normalnim okolnostima, ali umesto toga već drugu godinu se održava pod maskama.

"I nismo mogli da se ne zapitamo šta će biti sa našom publikom, da li će ljudi da odustaju od bioskopa? Vi ste tu, vi ste dokaz da zbog vas pravimo filmove i festivale, da je jako važno da film gledamo zajedno", rekao je Bakrač.

Na festivalu "Slobodna zona" do 9. novembra biće prikazano 62 igrana i dokumentarnih filmova i 24 kratkometražnih ostvarenja, u 12 programa među kojima su Međunarodni takmičarski program, kao i "Horizonti Balkana", "Kompas", "Sonar" i drugi.

Festival će 9. novembra zatvoriti film "Spenser" o britanskoj princezi Dajani (1961-1997), u režiji Pabla Larena, sa Kristen Stjuart u glavnoj ulozi.

O nagradama u Međunarodnom takmičarskom programu odlučivaće žiri kog čine Miroljub Stojanović, Nebojša Slijepčević i Jurica Pavičić, dok će za "Horizonte Balkana" odlučivati Hana Selimović, Dušan Kasalica i Aliriza Arenliju, a program "14+" ima zaseban mnogoljudni žiri.

Filmovi "Slobodne zone" mogu se pogledati u Beogradu u Dvorani Kulturnog centra, Kombank dvorani, Domu omladine, Cine grand Big Rakovici, Art bioskopu Kolarac, Fontani i Jugoslovenskoj kinoteci, kao i u niškom Sinepleksu i Kulturnom centru Novog Sada.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Komentari (0)

Kultura