Aktuelno iz kulture

Svetski dan džeza Nišville obeležava koncertima u Briselu i Nišu

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

13:52

Svetski dan džeza Nišville obeležava koncertima u  Briselu i Nišu
Nišvil - Copyright Tanjug/Zoran Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Nišville jazz festival će danas tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza kao deo velike svetske proslave UNESCO-a sa matine koncertom u Nišu, kao i u Briselu sa nastupom večeras, najavila je direkcija ovog festivala iz Niša.

Za ovogodišnji, 11. “International Jazz Day” Herbi Henkok Džez instituta, biće održan matine program u Nišu na bini ispred Nišville Džez muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški džez sastav “Thursday Reading Club”.

U Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 19 sati nastupiti grupa “Nišville Rojaze Orchestra” u sklopu “ROJAZE” projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske.

Ukupno 24 muzičara iz tri države će izvesti zajednički program u čast svetskog Dana džeza.

Bend “Thursday Reading Club” je sastavljen od niških džez muzičara: Bojan Petrović Boki - truba, Filip Stipsić - tenor saksofon, Lazar Petrović - gitara, Čedomir Ilić - kontrabas i Josip Hartl Joško - bubnjevi.

“Nišville Rojaze Orchestra” nastupiće večeras od 19 sati u prestonici Belgije, u sledećem sastavu: Zlata Marinković - vokal, Vanja Hartl - perkusije, Andrej Ilić - bubnjevi, Andrej Maksimović - truba, Andrija Zdravković - gitara, Mladen Milošević - klavir, Nikola Bajramović - violina, Petar Plavšić - bas i Bojan Bojković - klavijature.

Poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza.

Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u mnogim zemljama sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura