Aktuelno iz kulture

Beti Ðorđević dobitnica nagrade Nišvila za životno delo

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

12:31

Beti Ðorđević dobitnica nagrade Nišvila za životno delo
Beti Ðorđević dobitnica nagrade Nišvila za životno delo - Copyright Aleksandra Ignjatović

veličina teksta

Aa Aa

Beti Ðorđević pevačica raskošnog glasa i istančanog osećaja za dez interpretaciju - ovogodišnja je dobitnica nagrade Nišvila za životno delo, saopštio je ovaj džez festival.

Nagrada će joj biti uručena 10. avgusta, a publici festivala predstaviće se na otvaranju Nišvila, 11. avgusta, kada će izvesti nekoliko numera uz pratnju Nišvi big benda.

Dosadašnju karijeru Beti Ðorđević - dugu pet decenija - obeležilo je nekoliko velikoh hitova iz zlatnog doba jugoslovenske zabavne muzike tokom sedamdesetih, kada je sarađivala sa vrhunskim kompozitorima i aranžerima, ali i nepristajanje na bilo kakve kompromise, odnosno, kategorično odbijanje da se zarad održavanja popularnosti prikloni trendovima sumnjivog umetničkog kvaliteta.

Umesto snimanja novih pesama, velikih koncerata i gostovanja na televizijima, a sve to sa muzikom koju kako sama kaže "ne oseća i lično ne prihvata" - odabrala je da za probranu publiku u klubovima izvodi džez i soul program i upravo to joj je donelo takoreći kultni status kod poštovaoca kvalitetne muzike.

Jer svako ko je makar jednom uživo čuo Beti Ðorđević, mora se saglasiti da je reč o jednom od najboljih interpretatora džeza na ovim prostorima svih vremena.

Rođena je 1946. godine u Kumanovu, a od svoje petnaeste godine živi u Beogradu, gde je završila i srednju muzičku školu.

Na muzičku scenu scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Ðorđevića - koji joj postaje i suprug.

Kao što je to bio slučaj i sa neki drugim značajnim srpskim instrumentalistima i pevačima, uz grupu Boba Ðorđevića se "kalila" izvodeći džez i soul na nastupima u američkim klubovima u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Domaća muzička javnost upoznala ju je na nastupima istog orkestra u beogradskom hotelu "Jugoslavija".

Osim "obične" publike koja je zbog Beti tamo dolazaila iz večeri u veče, slušali su je i ljudi iz diplomatskog kora, značajni domaći i strani umetnici - gosti Beograda, pa su tako njeni nastupi u ovom hotelu postali praktično obavezna destinacija u obilasku Beograda.

Legenda kaže da je na njihov nastup jedne večeri posle svog koncerta svratila i čuvena Ela Ficdžerald i ostala tamo cele noći.

Čuli su je, međutim i značajni autori sa tadašnje jugoslovenske zabavnomuzičke scene, koji su (što se tada podrazumevalo) po pravilu imali i značajan džez "berkgraund".

S obzirom na to da tada (a nažalost ni sada) u Jugoslaviji nije bilo tržišta za džez izdanja kompozitori aranžeri i tekstopisci, kao što su Aleksandar Korać, Zvonimir Skerl, Boba Stefanović, a nešto kasnije i Enco Lesić, Dejan Petković, Slobodan Marković, Vedran Božić, Marina Tucaković, Bora Ðorđević... počinju da specijalno za nju pišu i aranžiraju - u potpunosti poštujući njen džez i soul senzibilitet.

Među tim pesmama posebno se izdvajaju "Kraj moje tuge" i "Počnimo ljubav ispočetka" koju je izvela na Beogradskom proleću 1976. godine.

Nastupala je na skoro svim značajnim festivalima onog vremena (Opatija, Split, Hit parada...) u početku sa svojim suprugom Bobom Ðorđevićem, a kasnije solo.

U vokalnoj postavi snova - sa Biserom Veletanlić, Nadom Knežević i Bobom Stefanovićem snimila je pesme "Dan ljubavi" i "Ostavi sve" koje su kao singl objavljene na etiketi PGP RTB.

Velikim koncertom u beogragradskoj Kombank dvorani, Beti Ðorđević je nedavno obeleželila pet decenija na sceni, a prilika da još veći auditorijum čuje kako ona izvodi neke od svojih hitova ali i džez standarde - biće 11. avgusta na Nišvilu 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura