Reflektor

Počinje Nišvil festival: 800 izvođača i 250 programa na 15 bina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ljiljana Pavlović

12/08/2021

-

16:12

Počinje Nišvil festival: 800 izvođača i 250 programa na 15 bina
Počinje Nišvil festival: 800 izvođača i 250 programa na 15 bina - Copyright Tanjug/Zoran Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Niš je od večeras prestonica džeza. Festival Nišvil će ugostiti mnoge svetske i domaće džezere. Kako najavljuju organizatori, sa više od 800 izvođača i 250 programa na 15 bina Niški džez festival biće jedan od tri evropska festivala u 2021 godini. 

Euronews TV

Direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević za Euronews Srbija kaže da je godina pandemije donela mnoge probleme organizazorima festivala.

"Mislim da svako pravljenje pauze ostavi ogromne posledice i čini mi se kao da se ponovo učimo da pravimo festival. Sve što je bilo 2019. godine se promenilo, od cena, nedostatka majstora, električara, montažera svih vrsta, nedostatka reportažnih kola...", kaže Blagojević

Ipak, prepreke su prevaziđene i posetioci, koji sa negativnim PCR ili brzim testom, kao i oni sa potvrdom o vakcinaciji uskoro će ispuniti prostor Niške tvrđave. 

"Mi već upućujemo posetioce na Akvalab laboratoriju u kojoj će moći da se testiraju, dok će od  17 sati početi testiranje ispred samih ulaza", kaže direktor festivala. 

Prema njegovim rečima, nošenje maske neće biti obavezno unutar festivala, a organizatori se oslanjaju na to da su posetioci Nišvila vrlo disciplinovani.  

"Pravo je čudo da smo ove godine uopšte organizovali festival. Samo tri relevantna festivala su ove godine održana u Evropi, tako da smo u top tri", kaže Blagojević, dodajući da će Festival biti na nivou svih prethodnih izdanja. 

"Po tradiciji, prvo veče otvoriće Nišlije, biće to Impresija orkestar, sa gostima Bojanom Stojmenov  i Zoranom Šandorovim. Onda kreće beogradski Diksilend bend, koji slavi 20 godina postojanja, a pojaviće se Jova Radovanović sa jednom svojom tačkom. Onda kreće strašan Trio Mattison, Stone Ridersi, a onda naravno Gipsy Kings kao zvezde", kaže direktor Nišvila.

"Sutradan nastupaju Filip Ketrin trio, velike zvezde evropske gitare, kao i Stenli Džordan koji će svirati Džimija Hendriksa, pa onda Džon Rajli, Leb i Sol, Goran Bregović... biće za svakoga po nešto", kaže Blagojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura