Aktuelno iz kulture

Počeo pozorišni festival "Nišville Jazz Theatar"

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2021

-

11:13

Počeo pozorišni festival  "Nišville Jazz Theatar"
Nišvil - Copyright Tanjug/Zoran Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišni festival "Nišville Jazz Theatar" kao uvodni deo Nišvile džez festivala počeo je sinoć u Nišu izvođenjem predstave - "Naš Odisej" rediteljke Karoline Spaić, u koprodukciji ZID teatra i "City Art & Performance Center" iz Amsterdama (Holandija), a trajaće do 9. avgusta.

Osim navedenog pozorišnog komada koji je izveden u prostoru između ulaska u Nišku tvrđavu i Amfiteatra, u nastavku programa od 22 časa je odigrana i predstava “Čudan” (Estrahno) u režiji Evelin Koste, trupe “Sequencia Films e Cenicas” iz Rio de Žaneira (Brazil).

Na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom delu gostovaće 8 predstava iz Holandije, Italije, Brazila, Bugarske, Albanije, Francuske, Severne Makedonije i Srbije.

Večeras će scensko delo "Hleb lutke" imati dva izvođenja, od 19 i 20 časova, u prostoru Vizantijske ulice kod Salona 77 u Tvrđavi. Režiju potpisuje T.D. Nito u produkciji “Mediteran Akademije glumca” iz grada Leče, iz Italije.

Od 22 sata u Amfiteatru gostuje poznata predstava “Saligia” iz Beograda, u režiji Petra Ristovskog, nezavisne pozorišne trupe “Ludum Ludum”.

Sutradan, u nedelju stiže "Ljubavni kavez" pravo iz Sofije, Bugarska, plesački komad prema idejnom konceptu i koreografiji F. Milanova, trupe "Stream Dance Company".

Nakon tog koreografskog projekta u Amfiteatru, na prostoru Salona 77 u Tvrđavi, publici će se predstaviti muzičko-scenski komad "Bluz za alt saksofon", čiju režiju potpisuje A. Filipi, kompanije "Independent Work" iz Tirane (Albanija).

Poslednjeg dana, 9. avgusta, planirana je i premijera festivala, kao i još jedno inostrano gostovanje.

Prvo će auditorijum imati prilike u Salonu 77 do Jaž muzeja da gleda neobičan spektakl "Piti Peta Hofen Show" trupe "Los Putos Makinas company" iz Tuluza, Francuska, u režiji C. Pelata, a za sam kraj je ostavljena premijera mjuzikla "Fantom iz opere" engleskog kompozitora Endrua Lojda Vebera, u režiji direktora Nišville jaž festivala - Ivana Blagojevića.

Taj projekat koji će biti igran u Amfiteatru, realizovan je u koprodukciji Nišville fondacije i "Art Centar Polifonije" iz Severne Makedonije.

Navedeni mjuzikl je već godinama hit u Pozorištu na Terazijama, u režiji Juga Radivojevića, u čijoj verziji igraju muzičari Marta Hadžimanov (kćerka Vasila Hadžimanova) i Dušan Svilar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura