Aktuelno iz kulture

Milica Zarić: "Leta iznad kukavičijeg gnezda" pokazuje da je pozorište više od života

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

10:40

Milica Zarić: "Leta iznad kukavičijeg gnezda" pokazuje da je pozorište više od života
Milica Zarić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak izvođenja "Leta iznad kukavičijeg gnezda" pokazuje da je pozorište više od života, ističe glumica Milica Zarić.

Njen kolega Mladen Sovilj u kultnoj predstavi sa velikom odgovornošću preuzeo ulogu nedavno preminulog Marka Živića (1972-2021).

Zarić je ponovila u razgovoru za Tanjug da se posle Živićeve smrti razmišljalo da li je to kraj predstave, koja se igra od 2005. godine u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), ali su zajednički doneli odluku da "pozorište treba da bude više od života".

Glumica je podsetila da su u "Letu iznad kukavičijeg gnezda" bili i Milorad Mandić Manda (1961-2016), Feđa Stojanović (1948-2021) i Boris Komnenić (1958-2021), pa je i nakon njihovih odlazaka nastavljeno igranje.

"Predstava je specifična, preživela je toliko toga, menjala se, rasla i došla na stadijum, što se retko dešava u pozorištu, da ima svoj život. Prava je odluka donešena da se igra i dalje", rekla je Zarić.

Dragan Bjelogrlić igra glavnu ulogu Mekmarfija, koju je tumačio i Kirk Daglas šezdesetih na Brodveju. U filmskoj adaptaciji "Leta iznad kukavičijeg gnezda" (1975) Miloša Formana za tu ulogu je Džek Nikolson osvojio Oskara, kao i Luiz Flečer za sporednu ulogu Sestre Rečed.

Reditelj predstave Žanko Tomić prvobitno je bio zvao Zarić da igra Kendi Star, ali je ona pročitavši komad smatrala da nije za nju.

Stoga je ulogu Kendi Star bila dobila Ljubinka Klarić, dok je Zarić zaigrala Sestru Rečed za koju kaže da je "fantastična uloga", i da je pogotovo "sad u pravim godinama za nju".

Predstava BDP-a je nakon nekoliko sezona igranja postala kultna i nakon skoro 20 godina je stigla do 212 izvođenja.

"Nešto se čudno dogodilo sa tom predstavom. Odlepila se. Nadalje je samo rasla. Uhvaćen je trenutak borbe pojedinaca protiv sistema. Kako može da se izbori, kako čovek funkcioniše u grupi... Odličan je komad", primetila je Zarić.

Prvi put, predstava je 4. aprila odigrana bez Marka Živića, na dan kada je trebalo da proslavi 50 rođendan.

"Izgurali smo tu predstavu. To je prosto tako. Kad smo odlučili da će predstava da se igra stvar je presečena i ne treba da se vraćamo u prošlost. Marka ćemo se svi sećati i njemu u čast igramo predstavu. Marko će uvek biti veliki deo mog života, koji je na pauzi, na nekom čekanju", rekla je Zarić.

Prema njenim rečima, Sovilj je došao u predstavu spreman, sa velikom željom i energijom, sa osmišljenom ulogom, i od toga dana predstava živi sa njim. Sovilj je dodao da je od ekipe i publike dobio veliku podršku, što je presudilo da se odmah na prvom igranju "pusti".

Lopta za Divca u publici

Zanimljivo da je već prilikom igranja predstave "Let iznad kukavičjeg gnezda" 5. aprila, u trenutku kada inače u predstavi Martini košarkašku loptu baca publici koja je u prvom redu, ona završila kod naše košarkaške legende Vlade Divca.

Sovilj se prisetio da su glumci primetili košarkaševo prisustvo i tokom pauze između činova ustanovili da je "Vlade nepromašiv u prvom redu".

"Bjela mi je rekao: `Sovilj, znaš kome ćeš da baciš loptu?` - `Znam`. To je mesto gde Martini baca loptu publici, tu se ruši `četvrti zid`. Na sledećem igranju je bio (pevač) Vlado Georgiev, ali mu nisam bacio, bio je poprilično levo", rekao je Sovilj.

Zarić je među deset najboljih izvedbi "Leta iznad kukavičijeg gnezda" ubrojila dva prošlog leta na Brionima, iako je tada bilo hladno za avgust i sa dosta kiše.

"Bila sam u zimskoj jakni kad bih izašla sa scene. Ali bile su fantastične predstave zaista. Izašla je fenomenalna kritika, ovacije smo doživeli. To ću pamtiti čitavog života. Brioni su čaroban, poseban ambijent", istakla je glumica.

Zarić je rekla da trenutno u matičnom BDP-u igra "Sumrak bogova", "Let iznad kukavičijeg gnezda", "Trpele" i "Čitača" i da su četiri naslova taman broj za njene godine.

"Čovek kad je mlad treba da puno radi da bi stekao iskustvo i izučio zanat. Igrala sam svako veče kad sam bila mlada. Sada sam došla u neko doba kada mi ne prija da igram svako veče i ne mislim da je potrebno. Ove sezone imam najmanji broj naslova u životu, ranije nikad nije bilo manje od šest", rekla je Zarić.

Pošteno je odbiti neku ulogu

Zarić je dodala da glumac ne može da igra predstavu i da snima glavnu ili jaku, tešku ulogu u filmu ili seriji.

"To je nemoguće. Čovek mora da bude 100 posto u nečemu", upozorila je glumica, koja je priznala da je znala da odbije neku ulogu, kada nije mogla da se dogovori oko uslova, da bi joj kasnije ipak bilo krivo.

"Nekad sam bila zadrta i nisam pristajala na neke uslove koji mi nisu odgovarali. Za neke stvari se kajem. Mislim da je pošteno odbiti neku ulogu. Ima ljudi koji prihvataju apsolutno sve. Svaštare. Pa ni to nije okej", primetila je Zarić.

Komentari (0)

Kultura