Aktuelno iz kulture

Obeležen 75. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta: Fond za stipendije BDP od sad nosi ime glumca Marka Živića

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

17:00

Obeležen 75. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta: Fond za stipendije BDP od sad nosi ime glumca Marka Živića
Obeležen 75. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta: Fond za stipendije BDP od sad nosi ime glumca Marka Živića - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Beogradsko dramsko pozorište obeležilo je danas svoj 75. rođendan tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada, a direktor tog pozorišta Jug Radivojević ovom prilikom je najavio da će Fond za stipendije BDP od sada nositi ime preminulog glumca Marka Živića.


Radivojević je rekao da je "najveći poklon koji je ova ustanova sebi mogla dati ove godine, pokretanje Televizije BDP", koja će večeras početi da emituje program, posle dve godine priprema.

"Emitovaćemo različite vrste programa, sarađivati sa svim teatrima u Srbiji, regionu i Evropi koji žele da preko našeg kanala promovišu svoje predstave i projekte", najavio je Radivojević.

Tanjug/Tara Radovanovic

Jug Radivojević

Radivojević je takođe naveo da će se narednih dana na BDP televiziji emitovati predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda", u znak sećanja na Marka Živića.

"Osim toga, Fond za stipendije mladih umetnika i stvaralaca koji smo osnovali prošle godine od danas će poneti ime Marka Živića", istakao je Radivojević.

Glavna nagrada "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos BDP i pozorišnom životu pripala je Mileni Zupančič, a priznanje joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Mirjana Karanović.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana, "zbog potpunog posvećenja u oslikavanju fragmentarne slike piščevog romanesknog izraza pretočenog u dramski tekst."


Nagrađeni su Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Vladimir Tabašević.

 

Nagrada za umetničko ostvarenje, za najbolja ostvarenja članova ansambla kuće i gostujućih umetnika i autora u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta pripala je reditelju Veljku Mićunoviću za režiju predstave "Demokratija" Josifa Brodskog.

Žiri za dodelu priznanja ocenio je da "Mićunović promišljeno postavlja tekst Josifa Brodskog tako što publici daje na uvid celovitu sliku društva koje se rastače."

Pored toga, ovo priznanje dobili su i Andrija Kuzmanović za ulogu Osman-paše u predstavi "Zelena čoja Montenegra" reditelja Nikite Milivojevića, i Vesna Čipčić za uloge u predstavama "Tiho teče Misisipi", "U raljama života" i "Living room".

Čipčić je ovom prilikom navela da je za nju "ovo početak jednog novog, zlatnog perioda u Beogradskom dramskom pozorištu."

Nagrade "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu u okviru poslova službi i sektora kojima pripadaju zaposleni dobile su Neda Antonijević, Ivana Medić i Slavica Marković, a nagradu je dobila i PR pozorišta Mirjana Todorić Kavaja.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovao je i sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura