Aktuelno iz kulture

Predstava "Sumrak bogova" Beogradskog dramskog pozorišta izvedena u Ljubljani

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

18:04

Predstava "Sumrak bogova" Beogradskog dramskog pozorišta izvedena u Ljubljani
Predstava "Sumrak bogova" Beogradskog dramskog pozorišta izvedena u Ljubljani - Copyright Printscreen YouTube/Beogradsko Dramsko Pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Sumrak bogova prema filmu Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića, u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), trijumfalno je izvedena 10. februara uz ovacije na prvom ovogodišnjem Festivalu "RUTA Grupa Triglav" u Mestnom Gledalištu Ljubljanskom (MGL) u Sloveniji.

Nakon odigrane predstave, glumci i direktor BDP Jug Radivojević, su na okruglom stolu podelili svoje utiske i iskustvo sa publikom.

Podsetimo, BDP je na Festivalu RUTA Grupa Triglav - Regionalna unija teatara, učestvovala sa navedenim komadom "Sumrak bogova" (2019) po drami Ivora Martinića, prema motivima filma Lukina Viskontija iz 1969. godine, reditelja Jagoša Markovića.

Predstava je izvedena sa velikim uspehom na gostovanjima i festivalima u regionu, a uloge tumače: Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić i Slobodan Boda Ninković, koji je zamenio preminulog Milana Gutovića.

Treća je godina kako Regionalna unija teatara okuplja gradska pozorišta sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, a zbog pandemije virusa, prvi susret svih učesnika u Ljubljani održan je od 9. do 14. februara u Mestnom gledališču ljubljanskom (MGL).

Uniju čine BDP, Dramsko pozorište iz Skoplja, Kamerno pozorište 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica, Kazalište Ulyšes iz Zagreba, kao i MGL.

Prva predstava na festivalu je premijerno izvedena 9. februara kao produkcija domaćina - "Usedeline" ("Sedimenti") Katarine Morano, u režiji Žiga Divjaka.

Ciljevi "Rute" su da ostvari saradnju između ovih pozorišnih kuća, omogući publici da vidi afirmativne predstave iz regiona i realizuje velike koprodukcije.

Razmena produkcija kroz festivalske revije održava se u skladu sa pandemijskim okolnostima - prvo izdanje koje je trebalo da se održi u Ljubljani u aprilu 2020 - otkazano je, i sada je MGL prikazalo osam predstava šest članica Unije.

Počasni pokrovitelj festivala RUTA je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je manifestaciju i otvorio 9. februara.

Sledeći Ruta Grupa Triglav festival će biti održan u Podgorici u aprilu, a predstava "Sumrak bogova" je na repertoaru BDP 17. i 18. februara.

Drama prema čuvenom filmu prati vremenski sled moralnog sunovrata, a političkog uspona i bogaćenja porodice Fon Ašenbek koji počinje paljenjem Rajhstaga 1933., a završava se u Noći dugih noževa 1934. godine: sve je spojeno i svedeno u jednu sablasnu noć smrti proslave pada stare Nemačke i rađanja nacizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura