Aktuelno iz kulture

Od "Antigone" do "Zaljubljenog Šekspira": 10 premijera u 2022. na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/12/2021

-

19:40

Od "Antigone" do "Zaljubljenog Šekspira": 10 premijera u 2022. na sceni Beogradskog dramskog pozorišta
Jug Radivojević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Direkcija Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) danas je predstavila ambiciozan plan od 10 novih premijera u 2022. godini, koje će potpisati reditelji iz regiona, kao i iz inostranstva.

Upravnik BDP, Jug Radivojević, podsetio je da je tokom perioda pandemije u 2021. godini bilo 207 predstava, više od 30 gostovanja po Srbiji i van zemlje, te najavio da će u novim pozorišnim projektima učestvovati 65 glumaca.

Prema njegovim rečima, od 2019. godine je bilo 20 premijera, pa tim tempom nastavljaju i dalje. Napomenuo je i to da je pozorište na Crvenom krstu dobilo budžet kao i sva druga pozorišta, nikada više od toga, te da su imali dosta koprodukcija, partnera, donacija, sponzora za protekle dve sezone, kada je zbog pandemije bilo najteže.

"Tako da je bila velika borba za sredstva da se svi projekti realizuju. Naše pozorište je bilo ostrvo gde može da se okrepi duša u čekanju da se završi i ova teška godina korone. Želim svima narednu godinu zdravlja, dobre energije, sreće, velikog uspeha", poručio je Radivojević.

"Zaljubljeni Šekspir" na početku 2022.

Prva premijera koja je planirana u 2022. trebalo bi da bude održana 26. marta, a u pitanju je poznati naslov "Zaljubljeni Šekspir" Toma Stoparda i Marka Nomana, koji će se raditi u koprodukciji sa "Prospot doo" iz Slovenije i po licenci "Disney Theatrical Production".

Rediteljka Ana Tomović izjavila je da se komad bavi upravo pozorištem, te da je blizak svima koji profesionalno stvaraju tu scensku magiju i alhemiju. Otkrila je da se u drami dešava i kuga, koja se može povezati upravo sa koronavirusom, ali da se nada da će ova romantična komedija o stvaranju teatra vratiti radost i osmeh na lice svima.

Tanjug/Sava Radovanović

Ana Tomović režiraće predstavu "Zaljubljeni Šekspir"

Producent će biti kolega iz Slovenije Jure Franko u ime kuće "Prospot doo", bivši sportista koji je uveliko u svetu pozorišne produkcije, a povezao se sa Jugom Radivojevićem, kada je srpski reditelj režirao u Ljubljani mjuzikle, poput "Mamma Mia".

Nova čitanja "Antigone" i "Magbeta", ali i kultnog "Tramvaj zvani želja"

Naredna produkcija zakazana je za 28. maj, to je Sofoklova antička drama "Antigona" u modernom čitanju slovenačkog reditelja Diega dee Bree, koji je ove godine postavio dramu "Baal" Bertolta Brehta u BDP. Glumica Jana Milosavljević, koja će tumačiti naslovnu tragičnu junakinju, pročitala je kratko pismo reditelja, u kome se navodi da je ovaj komad "sinonim za slobodu", gde je potrebno da "budemo realni i tražimo nemoguće" i da je "najveće pravo zapravo - najveća nepravda".

Čuvena američka drama "Tramvaj zvani želja" Tenesija Vilijamsa u režiji Lenke Udovički biće premijerno izvedena 25. juna u koprodukciji sa festivalom Belef 2022.

Nakon dva uspešna projekta proteklih sezona ("Ko se boji Virdžinije Vulf", "Ružni, prljavi, zli"), Udovički se vraća u BDP sa ovim trećim delom, u kojem će glavnu žensku ulogu imati Branka Katić.

Tanjug/Sava Radovanović

Lenka Udovički radi "Tramvaj zvani želja", u kom će glavnu ulogu imati Branka Katić

Antologijski film Elije Kazana u kojem su igrali Marlon Brando i Vivijen Li, ostavio je od malena snažan uticaj na rediteljku i želela je tokom karijere da postavi taj komad jednog od najboljih američkih dramatičara 20. veka, izuzetnog autora koji vešto stvara psihološke likove i melodrame.

"Pre 30 godina u ovom pozorištu sam radila diplomsku predstavu Branke Katić `Kamerna muzika` Artura Kopita. I nedavno smo se srele, pričale šta bismo mogle da radimo i dogovorile se za ovu dramu", rekla je Udovički.

Šerbedžija: Još od vremena KPGT nisam video tako divnu energiju 

Glumac Rade Šerbedžija danas je na svečanom susretu sa medijima u Beogradskom dramskom pozorištu nadahnutim govorom pohvalio ovaj teatar i posebno upravnika Juga Radivojevića, koji je, prema njegovim rečima, "jedini okupirao pozorište" u ovako teškim vremenima pandemije.

"Zaista je impresivno u ovom pozorištu prisustvovati tako velikim i značajnim projektima koji će se realizovati, a to nije samo ove godine, već uveliko traje, svake godine. Čestitam Jugu Radivojeviću na svim tim predstavama", rekao je Šerbedžija.

Proslavljeni glumac će večeras, sutra i u sredu igrati pomenutoj predstavu "Ko se boji Virdžinije Vulf".

Šerbedžija je istakao i to da je fantastično gledati koliko se klasičnih velikih komada i savremenih drama postavlja u Teatru na Krstu. 

"Divno je što se sve to dešava u ovom času veoma teških vremena, gde jedno pozorište govori svojim jezikom, radi na svoj poseban način", dodao je Šerbedžija.

On je analizirao pozorišnu situaciju danas, navodeći da teatri imaju poseban odnos prema svojim mecenama.

"Samo onaj ko radikalno shvati i prihvati tu ulogu može istinski pomoći piscu, odnosno umetniku. Razmišljam šta je to u ovim vremenima, da pozorište cveta, a život se gasi", istakao je glumac i dodao:

"I to je taj božanstveni apsurd i osećaj koji mene čini srećnim i tera me da ne odustajem od svih tih stvari u umetnosti. Jug Radivojević je jedini u potpunosti okupirao pozorište, odnosno glumce. Čestitam mojim prijateljima, jer još od vremena KPGT nisam video tako divnu energiju i tako sjajan glumački ansambl."

Retko izvođena drama Vilijama Šekspira u Srbiji, "Magbet", planirano je da bude premijerno izvedena 16. avgusta na festivalu "Budva - Grad teatar, a u režiji Nikite Milivojevića.

Projekat se realizuje sa budvanskim festivalom, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada (SNP) i Šekspir festivalom u Čortanovcima.

Milovan Filipović, v.d. direktora Drame SNP, rekao je da su se odlučili na koprodukciju sa BDP nakon uspešne razmene gostovanja predstava na festivalu "Naši dani", kada su najbolje i najnovije drame bile prezentovane u ova dva teatra.

Komad "PraFaust" po delu Johana Volfganga Getea imaće premijeru 26. avgusta na Malim Brionima, u korpodukciji sa Kazalištem "Ulysses" Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički.

Tanjug/Sava Radovanović

Svetozar Cvetković igra glavnog junaka u "PraFaust" u režiji Borisa Liješevića

U ovom projektu reditelj je Boris Liješević, koji se vraća u BDP nakon drame "Čitač" po romanu Bernharda Šlinka. U "PraFaustu" glavnu ulogu će imati Svetozar Cvetković, koji je izrazio zadovoljstvo što ponovo sarađuje sa ovim rediteljem nakon brojnih uspešnih saradnji koje su imali ranije ("Čarobnjak" - NP Sombor, "Elijahova stolica" - JDP, "Pijani" - Atelje 212).

Tanjug/Sava Radovanović

Ljubinka Klarić će igrati žensku verziju čuvenog unaka u drami "Mizantrop"

Glumica Ljubinka Klarić će 10. septembra igrati žensku verziju junaka Alsesta drame “Mizantrop" Molijera, u rediteljskom čitanju Juga Ðorđevića (skoro je ovde radio "Kišne kapi na vrelom kamenju").

Kastorf režira "Božanstvenu komediju"

Čuveni nemački reditelj Frank Kastorf koji retko radi predstave van Nemačke i Francuske, premijerno će u BDP postaviti ambiciozan projekat - italijanski ep, poemu "Božanstvena komedija" (1320) Dantea Aligijerija, koja će prema najavi trajati skoro četiri sata.

Prevodilac germanistkinja, urednik i izdavač Bojana Denić je uključena u ovaj projekat, za koji je navela da je sam izbor dela pobedio druge mogućnosti na stolu ispred reditelja, kao što su predložene dramatizacije nekih romana Dostojevskog, Ive Andrića, Petera Handkea ili Elfride Jelinek.

Ona je podsetila i na to da je scenograf Aleksandar Denić, čest saradnik nemačkog reditelja i najzaslužniji za dolazak ovog svetskog umetnika u Beograd.

Danica Maksimović: Biće to sudar titana

Drama mjuzikl "Jenki Ros" inspirisana rok pesmom "Yankiee Rose" (1986) muzičara Dejvida Li Rota imaće premijeru 5. novembra, u režiji Miloša Lolića. Prvi put će na ovom projektu uspešan reditelj sarađivati sa svojom majkom Danicom Maksimović.

Glumica je naglasila da je izuzetno srećna što će konačno raditi sa svojim sinom i još je, kaže, iznenađena tom činjenicom.

Tanjug/Sava Radovanović

Danica Maksimović će prvi put raditi sa svojim sinom, rediteljem Milošem Lolićem

"Nije mi ništa rekao sin zvanično, samo mi je ostavio taj tekst prošli put kada je bio u Beogradu, pred svoj odlazak. Rekao mi je da pročitam, pa da se čujemo. Ja sam ipak glumica prošlog veka, 50 godina sam na sceni, radila sam sa mnogim rediteljima, ali ne sa evropskim, kakav je moj sin", pohvalila se Maksimović i dodala da će na probama to biti pravi "sudar titana" između njih dvoje.

"Sviđa mi se što ćemo igrati na Maloj sceni, koja predstavlja pravu intimnu glumu, dragoceno za nas. Biće to neočekivana, uzbudljiva, zanimljiva predstava", najavila je glumica.

Pašović: Uragan i praznik zanja, talenta i energije

Reditelj iz BiH Haris Pašović, posle nedavne nove verzije "Gospođice Julije" u Madlenijanumu, kojom se nakon tri decenije vratio u Beograd da režira, imaće izazov da spoji dve drame Antona P. Čehova "Tri sestre" i "Galeb". Njegova predstava na sceni BDP trebalo bi da bude premijerno izvedena 17. decembar 2022, a u glumačkoj podeli su najavljeni Branka Katić, Milan Marić, Andrija Kuzmanović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Strahinja Blažić, koje je reditelj nazvao "pravim zvezdama malog i velikog ekrana".

Tanjug/Sava Radovanović

Haris Pašović će "spojiti" spoji dve Čehovljeve drame "Tri sestre" i "Galeb".

Pašović je pohvalio BDP kao pravi "uragan i praznik znanja, talenta i energije" zvog 10 novih dela.

"Idiot" u dramatizaciji Vladimira Tabaševića

Hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana Dostojevskog "Idiot", 30. decembra pred ulazak u novu 2023. godinu, a koja će, po njemu, tek imati dosta optimizma.

Dramatizaciju će napisati Vladimir Tabašević, književnik koji je adaptirao svoj roman "Tiho teče Misisipi" upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP ove godine.

Tanjug/Sava Radovanović

Buljan kapitalno delo "Idiot" definiše kao "veliku enciklopediju intelekta, emocija i filozofije" 

Buljan je kapitalno delo "Idiot" definisao kao "veliku enciklopediju intelekta, emocija i filozofije", a uloge tumače Mirjana Karanović, Vesna Čipčić, Miodrag Miki Krstović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić, Nedim Nezirović i Luka Grbić kao knez Miškin, koji će biti najangažovaniji glumac BDP iduće godine (čekaju ga i uloge u delima "Antigona", "Jenki Ros" i "Zaljubljeni Šekspir").

Preporuka za vas

Andrija Kuzmanović:  Dok su ljudima stvari bile malo nedostupnije, tada su imale i veću draž
Stipendisti Beogradskog dramskog Luka, Mina i Staša: Gluma je najlepši posao na svetu
Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu

Komentari (0)

Kultura