Aktuelno iz kulture

Mladen Sovilj za Euronews Srbija: Život je solidna zafrkancija, nek se on namešta, a mi ćemo se prilagoditi

Komentari

Autor: Staša Rosić

09/04/2022

-

21:22

Mladen Sovilj za Euronews Srbija: Život je solidna zafrkancija, nek se on namešta, a mi ćemo se prilagoditi
Mladen Sovilj - Copyright Fame Solutions/Vuk Ninković

veličina teksta

Aa Aa

Po ulogama u "Južnom vetru" i "Klanu", Mladen Sovilj je sigurno najprepoznatljiviji široj publici. Ali to je tek mali deo onoga što je ovaj glumac već do sada postigao u domaćoj kinematografiji, ali i na pozorišnim scenama.

Za Sovilja bi se moglo reći i da je na ovogodišnjem Festu bio na neki način ličnost u žiži budući da se na festivalu pojavio sa  dva filma u kojima je izneo glavne uloge. U pitanju su "Heroji" reditelja Gorana Nikolića i kratkometražno ostvarenje Nikole Polića "Organizmi".  

Odnedavno se našao i u kultnoj ulozi Martinija, koju je godinama maestralno tumačio Marko Živić (1972-2021) u predstavi "Let iznad kukavičjeg gnezda" reditelja Žanka Tomića.

"Let" je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta odigran 4. aprila prvi put bez Živića, na dan kada bi ovaj glumac napunio 50 godina i kada se navršilo šest meseci od njegovog preranog odlaska.

Veselo, živo i vrcavo, kakav je bio i Marko

Kako je iz vaše perspektive izgledalo to 210. izvođenje "Leta iznad kukavičjeg gnezda"? Kako pamtite Marka Živića?

Igranja su protekla vrlo emotivno i mekano. Sa druge strane, veoma veselo, živo i vrcavo. Upravo onako kakav je bio i Marko. Svima nam nedostaje.

Dragan Bjelogrlić je nedavno izjavio kako je Marko kao Martini od jedne male uloge, kao veliki glumac napravio ogromnu kreaciju. Jeste li sebi postavili takva očekivanja i kako je to uticalo na celokupan proces?

Raskrstio sam sa očekivanjima koja me opterećuju. Život je solidna zafrkancija, i nek on namešta kako misli da treba, a mi ćemo se, sviđalo se to nama ili ne, prilagoditi i truditi se da nam bude što zabavnije. Tek kada sam ušao u Markove cipele sam shvatio koliko je on razgazio ovu ulogu i koliko je dopuštao sebi da se zaigra i leprša po sceni. Moje je bilo samo da pratim tu slobodu i da se razmrdam na sebi autentičan način, a u njegovo ime. Ovo je bila Markova omiljena uloga. Sada potpuno razumem i zbog čega.

Na ovogodišnjem Festu je premijerno prikazan film "Heroji", čije je snimanje završeno pre više od tri godine. Kako sa ove distance gledate na svoju ulogu?

Svaki film koji se snimi je za ponos. Neovisno od budžeta i ostalih okolnosti. Neke ljude je okupila potreba da ispričaju bilo koju priču. Nas je okupio čist entuzijazam i zverska snaga da probamo da izguramo nešto za šta ni sami nismo tačno znali šta je. Ja volim rizike. Smatram da su važni za psihofizičko stanje čoveka i borbu protiv statičnosti.

Ko bi rekao da i genetika može da se izliže?

Ko je Čovek bez imena, kog igrate u pomenutom filmu? Šta je ono što smo od tog našeg pretka nasledili danas?

On je civil. Predstavlja ceo jedan narod. Borac za pravdu koji ne postavlja sebe ispred interesa svoje države i svog naroda. Malo toga smo nasledili od njega, nažalost, a on se potrudio da nam sve ostavi. Ko bi rekao da i genetika može da se izliže?

Kako je izgledala priprema za ovaj film, budući da u njemu neme verbalnog dijaloga? 

Nisam siguran da ja ulazim pripremljen u projekte. U saradnji sa rediteljem i autorskom ekipom donesem izvesne odluke pre samog snimanja, i onda ih oblikujemo na samom setu, a čak i vrlo često potpuno poništimo. Ovaj film je u odnosu na pripreme, dobijao neki sasvim drugi oblik na samom snimanju, a potpuno treći u montaži.

Fame Solutions/Vuk Ninković

Sovilj: Izgleda da nas je neko zarazio oportunističkom demencijom

Koliko je lakše/teže glumiti bez reči?

 

Reči samo smetaju, kao i u životu.

Ako živiš današnjicu, već si heroj

Smatrate li da su posledice Kosovskog boja i bitaka koje su mu prethodile i danas, posle preko 600 godina primetne na našim prostorima? Šta je ono što je najvažnije što iz tog perioda istorije treba da naučimo?

Posledice generalno nisu izbrisiva kategorija, niti bi trebalo da budu. Da jesu, svet bi bio još veći festival nepravde i nemorala. A mi jadničci i ono što smo naučili, uspešno smo se odučili od istog. Izgleda da nas je neko zarazio oportunističkom demencijom.

Koliko je film "Boj na Kosovu" iz 1989. uticao na vaš rad na "Herojima"? Postoje li paralele među tim filmovima?

Nije uticao. Napravili smo mu malu posvetu, kao i celokupnoj domaćoj kinematografiji, činjenicom da ja koristim isti mač i štit kao i Žarko Laušević u pomenutom filmu.

Ko su za vas "nevidljivi heroji" današnjice?

Ako živiš današnjicu, već si heroj. 

U poslednjih nekoliko godina mogli smo da vas vidimo i u ulogama koje su sušta suprotnost Čoveku bez imena. Šta je ono u Drki (Južni vetar), a šta u Taletu (Klan) sa čim ste lično uspeli da se povežete gradeći ih, kao što ste jednom rekli, iz temelja?

Sa Drkom me povezuje radoznalo oko, a sa Taletom sve ono što nikada ne bih smeo da uradim, a potajno negde žudim za tim.

Deluje da publika ne može da se zasiti filmova sa krimi tematikom. U čemu je prema vašem mišljenju tajna njihove privlačnosti?

Publika prati sve šta im se servira. Nepravedno je isticati krimilastički žanr u prvi plan. 

Da li vam se dešava da vas publika prepoznaje po ulogama Drke i Taleta? Smeta ili imponuje?

Po tve dve uloge sam najprepoznatljiviji. Ne smeta mi, to su poprilično voljene uloge od strane publike, i ja se vešto okorišćavam o te simpatije prema njima. Ja sam im dao život i one mi nesebično uzvraćaju. Hvala im na tome.

Šta nas očekuje u "Klanu 2"?

U ostatku serije "Klan" nas očekuju očekivani ishodi na veoma neočekivan način.

Postoji li za Taleta neki trenutak preispitivanja i svesti o onome što radi?

Ne.

Film je najlepša iluzija koju je stvorio čovek

Koliko uživate u holivudskim filmovima i koji su bili vaši favoriti na ovogodišnjim Oskarima?

Za film sam vezan od ranog detinjastva, mnogo pre ikakve pomisli da bih mogao da se bavim glumom. To je najlepša iluzija koju je stvorio čovek, a stvorio ih je mnoge. Nažalost, zbog obaveza nisam pogledao ništa od aktuelne oskarovske ponude. Čekam neko parče slobodnog vremena, pa ću generalno da krenem da se posvećujem nadoknađivanju propuštenog, prvo u stvarnom životu, a onda i u izmišljenom.

Preporuka za vas

Miloš Petrović o liku koji tumači u hit seriji "Klan":  Od svakog čoveka sam uzeo nešto za Kamilicu
Feđa Štukan: Napisao sam autobiografiju da bih čaršiji uskratio priliku za domaštavanje o mom životu

Komentari (0)

Kultura