Aktuelno iz kulture

Bredlija Kupera mračna vremena neraskidivo povezala sa rediteljem "Aleje košmara"

Komentari

Autor: IndieWire/Collider

14/06/2021

-

22:44

Bredlija Kupera mračna vremena neraskidivo povezala sa rediteljem "Aleje košmara"
Bredlija Kupera mračna vremena neraskidivo povezala sa rediteljem "Aleje košmara" - Copyright AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Novi film meksičkog scenariste i reditelja Giljerma del Tora "Aleja košmara" premijerno će biti prikazan 3. decembra, a kako prenose inostrani mediji u pitanju je jedno od najočekivanijih ostvarenja ove godine.

Filmski portali već prognoziraju da će del Toro sa novim filmom ponovo ući u trku za nagradu Američke filmske akademije, pošto je za prošli, "Oblik vode", 2017. nagrađen Oskarom za najbolji film i najbolju režiju.

"Alejom košmara" ujedno se i vraća u rediteljsku stolicu, baš kao što se u ovom filmu "samo glumi" posveti Bredli Kuper i to posle hvaljenog rediteljskog debija "Zvezda je rođena".

Film je zasnovan na romanu Vilijema Lindzija Grešama iz 1946. i govori o ambicioznom mladom vašarskom opsenaru Stenu Karlajlu (Kuper) sa darom da manipuliše ljudima uz samo nekoliko odabranih reči. On se upoznaje sa psihijatrom Zinom Kramblajn (Kejt Blančet) koja je, ispostaviće se, opasnija od njega.

Priča je smeštena u ambijent četrdesetih godina 20. veka, u svet tadašnjeg američkog šou biznisa i puna je muljatora, šarlatana i fatalnih žena kakve znamo iz noar filmova.

Roman i jeste bio prvi put ekranizovan u zlatno doba noara. "Aleju košmara", naime, režirao je Edmund Golding 1947. godine.

Hvatanje u koštac sa Grešamovim romanom, uz iskustvo pandemije, i za Kupera i del Tora predstavlja preokret, neponovljivu avanturu, nakon koje više ništa neće biti isto.

Gde smo stali?

"Bili smo veoma zabrinuti, iako to od nas nije zahtevano, osećali smo obavezu da obustavimo rad na filmu. Razmišljali smo, a šta ako se neko razboli... I nije bilo druge opcije. Ali niko nije očekivao da ćemo prekinuti sa radom. Otišli smo na ručak, vratili se posle šest meseci", ispričao je reditelj u nedeljnom razgovoru, u okviru serije Tribeca Talks, čiji gost je bio i Kuper, i koji je preneo IndieWire.

Del Toro je montirao trećinu filma i shvatio da je potrebno uneti promene, a mantra je sve vreme bila: "Gde smo stali?". I reditelj i glavni glumac su znali da sve što se bude dešavalo sa svetom i izazovima tokom pandemije, uticaće na sam materijal i film.

Tako se i desilo. Prema rečima glumca, radili su na scenariju iznova, dopisivali, analizirali... "Snimali smo bukvalno drugo poluvreme pre prvog. Nismo to želeli, ali jednostavno su se stvari dešavale",  kazao je Kuper, opisujući potom saradnju sa čuvenim meksičkim rediteljem i scenaristom.

"Snimali smo `Aleju košmara` protekle dve i po godine. To je jedinstveno iskustvo, kroz koje smo prošli tokom pandemije, uz šestomesečnu pauzu... Kroz to jedinstveno iskustvo kroz koje smo prošli, postali smo i više nego dobri prijatelji", istakao je Kuper, pa dodao:

"Ova naizgled jednostavna priča zahtevala je svu našu koncentraciju i fokus. I bilo je potrebno vreme. Stvari su se dešavale i trebalo je sve to samo prihvatiti. Postoji ta arogancija da misliš da nešto možeš uraditi bilo kad, ali... Moguće je samo onda kad dođe vreme za to."

AP/Willy Sanjuan

Del Toro: Ušli smo u čudna vremena koja su promenila način na koji gledam na svet

Del Toro je kazao kako nije ni sanjao koliko priča može biti višeslojna.

"Sedeli smo u Kuperovoj kući i počeli da razgovaramo o scenariju, a onda je sve počelo da se odražava na naše misli o životu i načinu na koji smo gledali na svet. Ušli smo u čudna, mračna vremena koja su za mene dovela do `Aleje košmara` i promenila način na koji gledam na svet", izjavio je reditelj.

Lovci na tartufe

I režiser i glumac, kako navode, traže istinu dok snimaju.

"Radoznalost i integritet su dve stvari, koje su veoma povezane. Mi smo poput lovaca na tartufe, tražimo ih po mirisu, određenu vrstu... Istina koju tražimo je neki viši oblik pričanja priče. A kako do toga dolazimo, pa samo radoznalošću. Kad za to imate saradnike, onda mogu da kažem da sam blagosloven jer sam u 56. godini, u ovom filmu, pronašao čudo, i od saučesnika i radoznalosti", zaključio je del Toro.

U ovom noar trileru igraju i Ron Perlman, Runi Mara, Vilijem Defo, Pol Anderson, Holt Mekalani, Toni Kolet, Ričard Dženkins, Dejvid Stratern…

Ne samo po filmu "Oblik vode", već i po ostvarenjima, kao što su "Panov lavirint", serijal "Helboj" i "Bitka za Pacifik", del Toro je dobro poznat publici širom sveta.

Režirao je i svoju (animiranu) verziju "Pinokija" i očekuje se da se ona tokom godine pojavi na Netfliksu. Glasove likovima pozajmili su Juan Mekgregor, Ron Perlman, Tilda Svinton i Kejt Blančet.

Komentari (0)

Kultura