Aktuelno iz kulture

Pijanista Vladimir Miloševic održao koncert "Klavir i balet" na Kolarcu - na repertoaru "Krcko Orašćić" i "Žar ptica"

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

09:13

Pijanista Vladimir Miloševic održao koncert "Klavir i balet" na Kolarcu - na repertoaru "Krcko Orašćić" i "Žar ptica"
Pijanista Vladimir Miloševic održao koncert "Klavir i balet" na Kolarcu - na repertoaru "Krcko Orašćić" i "Žar ptica" - Copyright Tanjug / Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poznati srpski pijanista Vladimir Milošević sinoć je održao samostalan koncert naziva "Klavir i balet" u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u vidu svita iz baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog i "Žar ptica" Igora Stravinskog, uz kompozicije Morisa Ravela.

Veoma sadržajan muzički program bio je podeljen u četiri odvojena poglavlja tokom dva čina celovečernjeg koncerta od skoro dva sata u zajedničkoj produkciji Zadužbine Ilije M. Kolarca i Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Novim programom pijanistaizvodi na klaviru transkripcije najčuvenijih baletskih partitura Čajkovskog, Stravinskog i Ravela, kao i muziku koja je komponovana za klavir i kasnije adaptirana za baletsku scenu.

Tanjug / Tara Radovanović

 

Pijanista Milošević je na taj način imao nameru da uroni u svet baleta, dočara likove i scenska dešavanja, istakne plesni karakter svih odabranih kompozicija. Posebnu zanimljivost ovom programu dale su kompozicije koje se, zbog tehničkih i izražajnih zahteva, retko izvode, a na ovu ideju Milošević je došao tokom pandemije korona virusa, kada je u izolaciji imao dovoljno vremena da razmišlja koje projekte će ubuduće predstavljati publici.

Tako je pristupio Koncertnoj sviti iz baleta "Krcko Oraščić" P. I. Čajkovskog (1840-1893) u obradi slavnog ruskog pijaniste, dirigenta i kompozitora Mihaila Vasilijeviča Pletnjova (65). Svestrani ruski umetnik je priredio i premijerno izveo transkripciju baleta "Krcko Oraščić" 1978. godine, kada je osvojio Zlatnu medalju na Međunarodnom konkursu "Čajkovski" u Moskvi.

Tanjug / Tara Radovanović

 

Publika na Kolarcu je bila oduševljena, i dalje je tražila nastavak programa, nije dozvolila Vladimiru Miloševiću da ode sa pozornice nakon skoro 100 minuta programa sa pauzom, tako da se on vratio i na klaviru odsvirao još nekoliko kompozicija od P. I. Čajkovskog.

Diplomac sa FMU u Beogradu, gde danas radi kao redovni profesor na katedri za klavir, najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas.

Sa slavnim violinistom Stefanom Milenkovićem je imao zapažene koncerte na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu "Ohridsko leto" u Ohridu. Dobitnik je više nagrada na prestižnim konkursima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura