Aktuelno iz kulture

Nemačka štampa: Konstrakta kao srpska Lejdi Gaga

Komentari

Autor: DW/Dragoslav Dedović

10/05/2022

-

13:42

Nemačka štampa: Konstrakta kao srpska Lejdi Gaga
Nemačka štampa: Konstrakta kao srpska Lejdi Gaga - Copyright AP/Evan Agostini, Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

"Fenomen Konstrakta" uočila je i nemačka štampa. List "Štutgarter nahrihten" naziva je "srpskom Lejdi Gaga" i ujedno donosi procenu o šansama predstavnice Srbije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, piše u tekstu koji je za Dojče vele (DW) priredio Dragoslav Dedović.

"Uoči takmičenja za Pesmu Evrovizije čije se finale održava 14. maja u Torinu, jedna pop-autsajderka privlači veliku pažnju. Još pre dva meseca pevačica Ana Đurić Konstrakta je izvan Srbije bila poznata u najboljem slučaju ljubiteljima alternativne muzike u državama takozvane jugosfere. A sada tu četrdesettrogodišnju pevačicu slave kao srpsku Lejdi Gagu, i to ne samo u zemljama bivše Jugoslavije", piše list Štutgarter nahrihten.

"Broj pregleda nastupa sa pesmom `In Corpore Sano` odavno je premašio broj stanovnika Srbije i iznosi preko 14 miliona. I njena prva proba u Torinu takođe je naišla na veliko interesovanje u internetu."

"Bivša pevačica beogradskih indi pop bendova `MistakeMistake` ili `Zemlja Gruva` očekivala je da će na srpskom takmičenju za predstavnika na Pesmi Evrovizije dobiti samo malo reklame za svoj video pod nazivom 'Triptih'. Taj video-performans, sačinjen od tri pesme, preispituje socijalne norme kao što su ideal večne mladosti, tabu starenja, opsednutost lepotom i zdravljem, i lov na novac, moć i prestiž. Beogradski list `Danas` opisuje njenu stvar kao ’pesmu koja nije pisana da bi se dopala evrovizijskoj publici’."

"Izgleda da je refren - `umetnica mora biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava…` - u pandemijskim vremenima pogodio nerv njenih zemljaka", piše list iz Štutgarta.

"Ali ni sama pevačica i kompozitorka ne može baš do kraja da objasni iznenadni i kasni uspeh. Slika i ton su na beogradskom takmičenju prema njoj jednostavno bili u skladu: `U publici je kliknulo i onda je išlo samo od sebe`."

"Iscrpne analize njenog teksta u regionu su odavno mnogostruko premašile njegovu dužinu. Ponekog muzičkog kritičara njen performans pranja ruku podseća na balkanske političare, koji stalno peru ruke od svega. Drugi inspiraciju za njen nastup pronalaze u konceptualnoj umetnici Marini Abramović ili slute oštru kritiku stanja u zdravstvu i `bolesnom društvu`, ili kritiku lošeg zdravstvenog osiguranja slobodnih umetnika. Tekstovi njenih pesama, kaže ona, imaju `više slojeva` i `milion podtema`: `Svako neka izabere šta želi da čuje`."

Iznenađujuća pobeda u Beogradu i proglašavanje nadom Srbije na Pesmi Evrovizije Konstrakti doneli niz nastupa u inostranstvu, od Izraela do Hrvatske, piše Štutgarter nahrihten.

"Srpski kladioničari joj čak pripisuju šanse, iza favorita iz Ukrajine i Italije. Ali za veliko iznenađenje na takmičenju njena pesma je jednostavno previše nekonvencionalna. Pritom ni sama Konstrakta nema pobedničke ambicije. Nada se ulasku u finale i raduje se dosadašnjem uspehu: `To pokazuje da pesma ima kapacitet za slušanje`

U nešto površnijem i manje obavezujućem tonu reaguju i drugi nemački mediji. Tako portal na nemačkom Nahrihten Konstraktinu pesmu svodi na stvar koju je "posvetila kosi Megan Markl".

Konstraktin video-rad autor naziva bizarnim. Prevodi onaj deo teksta koji se odnosi na Megan, vojvotkinju od Saseksa i prenosi: "Konstrakta je otkrila da je Megan Markl bila inspiracija za njenu novu pjesmu". Ostatak teksta posvećen je opisu Konstraktinog performansa i vojvotkinjine kose.

Podsetimo, prvo polufinalno veče biće održano 10. maja u Torinu, 12. maja u drugo, a finale će biti održano 14. maja u Torinu.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dzo

10.05.2022 17:33

Hahahaha...slatko me nasmejaste. Jedna je Gaga... Lady !

Kultura