Aktuelno iz kulture

Nova knjiga pesama glumca i reditelja Raleta Milenkovića: Povratak u katakombe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

13:54

Nova knjiga pesama glumca i reditelja Raleta Milenkovića: Povratak u katakombe
Nova knjiga pesama glumca i reditelja Raleta Milenkovića: Povratak u katakombe - Copyright Arhipelag/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nova knjiga pesama Radoslava Milenkovića "Povratak u katakombe" objavljena je u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Posle knjige pesama "Prazna gnezda" (2021), koja je takođe objavljena u izdanju Arhipelaga, Radoslav Milenković suočava čitaoce s pesmama naglašenog lirizma i izrazite emotivnosti.

"Pesnička zbirka Radoslava Milenkovića `Povratak u katakombe` istovremeno predstavlja i povratak u Milenkovićev poetski svet koji nam je dobro poznat iz njegovih prethodnih knjiga. To je svet duboke melanholije, istovremeno intelektualno promišljen i razorno introspektivan, svet koji poeziju vidi kao jedini način da se preživi stvarnost", kaže Jelena Lengold povodom nove knjige pesama Milenkovića.

Ističući da je Milenković posvećeni čovek s nekoliko umetničkih sudbina, Lengold naglašava iskrenost i neposrednost Milenkovićeve poezije.

"Ovo je poezija čoveka koji se ne bavi nekolikim umetnostima samo kao svojim profesijama, već kome je boravak u umetnosti sudbina. On drugo mesto izvan tog niti poznaje, niti želi. Kao pesnik, on ostavlja utisak da se upravo istim takvim čitaocima i obraća, onima koji nemaju baš nikakvu zadršku u svojim emocijama, onima koji nisu sebi nametnuli savremene zabrane na slabosti duha. Pesnik Radoslav Milenković je nešto što bi se moglo nazvati večnim čovekom, čovekom u svojoj esencijalnosti. I to je samo deo njegove dugovečne magičnosti", ističe Lengold.

Arhipelag/Promo

 

Radoslav Milenković rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Pozorišnu i radio režiju diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača. Proslavljeni glumac i reditelj poznatih i igranih predstava potvrdio se u proteklim godinama kao pesnik.

Pre "Povratka u katakombe" Radoslav Milenković objavio je knjige poezije: "Tačka. Pepeo. Poezija" (1982), "Кrhotine" (1993), "Tajni tuneli" (2018) i "Prazna gnezda" (2021).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura