Aktuelno iz kulture

Svet kroz objektiv: Počinje 7. Beogradski mesec fotografije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

11:14

Svet kroz objektiv: Počinje 7. Beogradski mesec fotografije
Svet kroz objektiv: Počinje 7. Beogradski mesec fotografije - Copyright Mattia Parodi and Piergiorgio Sorgetti

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski mesec fotografije ove godine je u novom izdanju i predstaviće kolekcije fotografija koje vas vode kroz najrazličitije priče. Prvi put, u fokusu festivala biće prezentacije foto-knjiga.

"Publika će se sa foto-knjigama upoznati uz fotografe, urednike, izdavače i organizatore. Kao i prethodnih godina, biće priređene izložbe, ali i edukativne radionice. Finalni događaj je poslava festivala na Dorćol platzu, uz foto-bazar poznatih domaćih i stranih autora", navodi se u saopštenju organizatora.

Umetnici koji će se predstaviti na ovogodišnjem Beogradskom mesecu fotografije obrađivali su različite teme, od momenata zabeleženih tokom večernjih izlazaka i putovanja preko industrijskih centara u Indiji do političkih promena na prostoru bivše Jugoslavije i arhitekture brutalizma.

Festival počinje izložbom posvećenoj foto-knjizi "Šetnje letnjih noći" Roberta Adamsa, na kojoj će radove prikazati 10 fotografa iz različitih zemalja. U sobi Radison Blu hotela, u petak 13. maja u 18 časova, otvara se nesvakidašnja izložba u organizaciji "Бартcелона POP UP", a trajaće do 19. juna.

Constance Langrand

 

Naredne sedmice biće organizovane prezentacije foto-knjiga. Umetnici koji su sami publikovali svoje radove, poput Vuka Vidora, Siniše Vlajkovića, Katarine Radović, Dušana Đorđevića i Ines d Orej, razgovaraće sa publikom o nastanku ovih foto-knjiga, ali i dati korisne savete onima koji žele da objave svoje. Takođe, promocije će održati i izdavaći iz Slovenije, Austrije, Španije, Italije i Srbije.

Najzanimljiviji događaj, koji će se održati tokom vikenda, 21. i 22. maja na Dorćol platzu, zatvoriće ovogodišnji festival. U Beogradu će prvi put biti organizovan bazar foto-knjiga uz koji će biti priređena i proslava ovogodišnjeg festivala.

Promo

 

Beogradski mesec fotografije obuhvata i trodnevnu radionicu zatvorenog tipa sa Lukasom Birkom, kao i pregled portfolija.

Ovogodišnji festival realizuje se uz podršku Ambasade Austrije, Austrijskog Kulturnog foruma, Ambasade Španije, Instituta Servantes i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Ulaz na događaje je slobodan, razgovori će se odvijati na engleskom jeziku, a u nastavku je program festivala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura