Reflektor

Dan kada je Beograd plakao, a jedna država sahranjena

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2021

-

09:33

Dan kada je Beograd plakao, a jedna država sahranjena
Dan kada je Beograd plakao, a jedna država sahranjena - Copyright Imre Sabo

veličina teksta

Aa Aa
 

"Smrću Josipa Broza Tita, rođenog u Kumrovcu (Austrougarska, današnja Hrvatska) 7. maja 1892. godine, i preminulog u Ljubljani (SFR Jugoslavija, današnja Slovenija) 4. maja 1980. godine, umrla je i jedna država. Država koja je bila neprirodna kao što su bile mnoge druge i koja je veličanjem starih vrednosti predstavljala produžetak stare Kraljevine Jugoslavije, ali koja je, kao što se to često dešava, imala ograničen vek trajanja“, navodi se u pozivu za izložbu fotografija "Državnička sahrana, sahrana jedne države" Imrea Saboa.

Izložba, čiji je kustos David Pužado, otvorena je u Alternativnom umetničkom prostoru "Kvaka 22" na dan smrti doživotnog presednika SFRJ.

Imre Sabo

 

"Autokrata, maršal, njegovoj državničkoj sahrani prisustvovalo je najviše ljudi do sahrane pape Jovana Pavla II 2005: četiri kralja, trideset i jedan predsednik vlade, šest prinčeva, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova iz sto dvadeset i osam različitih zemalja od sto pedeset i četiri koje su činile UN. Ono što su mnogi verovali da će se dogoditi, dogodilo se: U vreme konačnog zapečaćenja njegovog mauzoleja, unutra ostaviše i Jugoslaviju… tačno pre 40+1 godine.", ističe se u katalogu izložbe.

Imre Sabo, rođen 1956. godine u SFR Jugoslaviji, bio je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije. Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter u Ilustrovanoj politici, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, kao i to da ga Ilustrovana politika nije akreditovala kao reportera za taj događaj. 

Imre Sabo

 

Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Godine 1989. koja je zbog pada Berlinskog zida bila još i ključna godina za Evropu, počeo je da radi za dnevni list Politika, a kasnije i kao urednik fotografije za Nin magazin do 1995. godine, kada započinje rad kao samostalni umetnik. 

Pokrivao je rat na Balkanu, uglavnom za nemački magazin Stern, a fotografije su mu objavljivane i u drugim prestižnim svetskim listovima. Učestvovao je na više od 200 izložbi.

Izložba "Državnička sahrana, sahrana jedne države" biće otvorena do 24. maja, kao deo programa petog Beogradskog meseca fotografije, koji se održava na više lokacija u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura