Aktuelno iz kulture

Konstrakta u finalu Evrovizije: Da li je sve samo "greška u Matriksu" ili je umetnica našla novu formulu za pobedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

18:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, plasirala se u finale tog takmičenja, i ako je suditi po reakcijama iz Evrope, izvesno je da će završiti barem u prvih deset izvođača.

Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti koja predaje na predmetu Mediji masovnih komunikacija, kaže za Euronews Srbija da bi interesovanje koje je pesma "In corpore sano" pobudila van granica naše zemlje moglo da se uporedi sa onim što se desilo na domaćem kvalifikacionom takmičenju.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

"Mislim da sada svedočimo jednom sličnom trendu koji se desio za vreme Pesme za Evroviziju. Konstrakta je od učesnice koja nije bila toliko u fokusu došla do apsoultnog trendinga koji se desio nakon njenog nastupa. Bilo bi baš lepo da se i sada to ponovi i da jedan takozvani 'dark horse' odjedanput uđe makar u prvih pet i čini mi se da kladionice nekako to i predviđaju", rekla je Martinoli u emisiji Euronews Dan.

U čemu je tajna Konstraktinog uspeha?

Drugo polufinalno veče Evrovizije još nije bilo ni završeno kada je snimak Konstraktinog nastupa na sceni dvorane "Pala Olimpiko" prešao 120.000 pregleda na zvaničnom Jutjub nalogu organizatora, što je više od svih ostalih učesnika. U trenutku pitanja ovog teksta ima 1,6 miliona.

To nije prvi rekord koji je umetnica oborila - tekst pesme "In Corpore Sano" se u martu nalazio na drugom mestu najpretraživanijih muzičkih tekstova na svetskoj platformi Genius.

Ljubitelje Evrovizije očigledno je interesovalo šta je to o čemu Konstrakta peva, pa je više od 140.000 ljudi pretraživalo njen tekst. 

Mnogo se diskutovalo o tome da li Konstraktin nastup treba dodatno prilagoditi stranoj publici, koja ne razume reči pesme, ali se očigledno ispostavilo da je njena poruka ipak uspela da pređe jezičku barijeru, ako ništa drugo, upečatljivim scenskim nastupom i poslednjom strofom koja se izvodi na latinskom.

Prva pesma na latinskom

Zvanični Tviter nalog Evrovizije objavio je interesantan podatak da je "In corpore sano" prva pesma u 66-godišnjoj istoriji takmičenja koja sadrži stihove na latinskom jeziku.

Martinoli smatra da je upravo to što Konstrakta peva na jeziku koji nije široko rasprostranjen jedan od faktora privlačnosti njene muzike.

"Njen nastup je s jedne strane vizuelno jednostavan, a sa druge strane vrlo atraktivan i upečatljiv i čini mi se da je veliki deo publike počeo da obraća pažnju i na značenje reči pesme. Sad tu imamo razna učitavanja značenja - od toga da ima veze sa pandemijom do, danas vidim, već nekih političkih tumačenja koja mislim da nisu bila u fokusu ni autorke ni cele ideje", kaže profesorka FDU.

Postoji li formula evrovizijske pesme?

Od samog početka održavanja Evrovizije mnogi muzikolozi i stručnjaci za medije tražili su ključ uspeha na tom takmičenju, ali ih je praksa uglavnom demantovala.

Od pobede finskog metal sastava "Lordi" 2006. godine naovamo teško je upratiti nit koja povezuje pobedničke pesme budući da je reč o sasvim različitim numerama.

Evrovizijski pobednici od 2006. do 2021.
2021.  Italija - Maneskin, "Zitti e buoni"
2020.  Otkazano takmičenje
2019.  Holandija - Dankan Lorens, "Arcade"
2018.  Izrael - Neta, "Toy"
2017.  Potugalija - Salvador Sobral, "Amar pelos dois"
2016. Ukrajina - Džamala, "1944"
2015. Švedska - Mons Selmerlev, "Heroes"
2014.  Austrija - Končita Vurst, "Rise Like a Phoenix"
2013. Danska - Emeli de Forest, "Only Teadrops"
2012.  Švedska - Loren, "Euphoria"
2011.  Azerbejdžan - El i Niki, "Running Scared"
2010.  Nemačka - Lena, "Satellite"
2009.  Norveška - Aleksander Ribak, "Fairytale"
2008. Rusija - Dima Bilan, "Believe"
2007.  Srbija - Marija Šerifović, "Molitva"
2006. Finska - Lordi, "Hard Rock Hallelujah"

"Ako pratimo evrovizijska takmičenja godinama unazad, vidimo da je Evrovizija jedno takmičenje na kome nema baš pravila. Pobeđivali su razni, pobeđivali su različiti žanrovi, različiti stilovi, od najčudnijih i, činilo nam se, najnekomunikativnijih, do nečega što su bile tipične pop pesme", kaže Martinoli. 

Profesorka smatra da je utoliko veće iznenađenje što je i domaća publika prepoznala potencijal u Konstraktinoj pesmi.

Euronews/Printscreen

Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, za Euronews Srbija komentarisala je plasman Konstrakte u finale Evrovizije

"Mislim da je Konstraktina pesma pokazala da publika i kod nas, iako zatrpana raznim sadržajima koji su rađeni tako da zadovolje neke najminimalnije potrebe, ipak može da prepozna nešto što je drugačije, što je malo kreativnije, što ima jak autorski pečat i što ima neku malo dublju poruku od toga da se samo zabavimo. Tako da publika, kao što znamo, može da bude vrlo prevrtljiva i može da nas iznenadi. Ovog puta nas je iznenadila na neki dobar način. Mislim da smo se svi tome obradovali i sad ćemo da vidimo kako će to da izgleda kad sve to prenesemo na neki međunarodni nivo", rekla je sagovornica Euronews Srbija.

Ida Prester: Sve što nisu uspeli Dejtoni, uspelo je neobičnoj ženi s lavorom

Konstrakta je jedina učesnica Evrovizije iz bivših jugoslovenskih republika koja se plasirala u finale takmičenja, a sudeći po reakcijama ima ogromnu podršku u regionu.

Pop pevačica Ida Prester ocenila je da je predstavnica Srbije uspela "sve što decenijama nisu uspeli Dejtoni, nevladine organizacije ni visoki evropski predstavnici".

"Uspela je neobična žena s lavorom. Pametna, draga i van svih klišea. Čitam naslove i komentare - cela regija svim srcem navija, Konstrakta je naša. Sva plemena, zastave i entiteti", napisala je Prester na svom Fejsbuku.

Posle plasmana Konstrakte u finale "Evrovizije" sa pesmom "In corpore sano", Prester je ocenila da je način na koji je dočekana od strane evropske publike "možda samo glič u matriksu, iluzija ili utopija", ali da "baš budi nadu".

"Takav je taj naš Balkan, stari zavodnik. Taman kad ga prekrižiš i odustaneš, on izvede neku magiju i opet mu sve veruješ. A možda stvarno najbolje tek sledi", zaključila je Prester.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura