Aktuelno iz kulture

Sve o Konstraktinoj konkurenciji u drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije

Komentari

Autor: Staša Rosić

12/05/2022

-

09:02

Sve o Konstraktinoj konkurenciji u drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije
Sve o Konstraktinoj konkurenciji u drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije - Copyright Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Drugo polufinalno veče ovogodišnje Evrovizije održaće se večeras, a snage će odmeriti 18 takmičara, među kojima je i predstavnica Srbije, Konstrakta sa pesmom "In corpore sano".

Prema dosadašnjim prognozama, umetnica iz Beograda ima velike šanse da prođe u finale najvećeg muzičkog takmičenja i na kladionicama zauzima peto mesto prema verovatnoći da se i u subotu uveče pojavi na bini u Torinu.

Ipak, nju očekuje oštra konkurencija, a najveću u njenoj grupi predstavlja švedska predstavnica Kornelija Jakobs sa pesmom "Hold Me Closer".

U finale će se plasirati 10 od 18 učesnika, što znači da se za njih osmoro večeras takmičenje završava.

Konstrakta nastupa treća, a mi vam predstavljamo sve ostale učesnike koji će se večeras takmičiti sa Konstraktom za prolazak u finale:

Finska: The Rasmus, "Jezebel"

Finska je ove godine igrala na sigurno i u Torino poslala bend The Rasmus koji ima svetsku popularnost i na sceni je 30 godina.

Njihov najveći hit, "In the Shadows", nedavno je prešao 100 miliona strimovanja na Spotifaju, a od te pesme, koja je obeležila dvehiljadite za ljubitelje rokenrola mlađe generacije, objavili su nekoliko platinastih albuma, osvojili brojne nagrade muzičke industrije i nastupali širom sveta.

Bend je nedavno ušao u novu fazu postojanja, a dobio je i novu gitaristkinju, Empu, koja je svoju karijeru započela krajem devedesetih u ženskom bendu Tiktak. Pridružuje se Lauriju koji je glavni vokal i kantautor, Eruu koji svira bas gitaru i Akiju virtouzu na solo gitari.

Prema kladionicama, The Rasmus je na šestom mestu prema šansama za prolazak u finale, odmah posle Konstrakte.

Izrael: Majkl Ben David, "I.M"

Proteklih nedelja učešće Izraela na Evroviziji bilo je neizvesno zbog štrajka u Ministarstvu spoljnih poslova. 

"Kako trenutno stoje stvari, zbog štrajka Ministarstva spoljnih poslova, koji utiče na bezbednosne protokole, izraelska delegacije neće učestvovati na Evroviziji u Torinu", tvitovano je nedavno na zvaničnom nalogu izraelskog evrovizijskog tima.

Međutim, jedan od trenutno najpopularnijih pevača u Izraelu, ipak nastupa na Evroviziji sa svojom pesmom "I.M".

Popularnost je stekao na izraelskom "Iks faktoru", gde je jedan od sudija bila pobednica Pesme Evrovizije 2018 - Neta.

Izrael prema dosadašnjim procenama kladionica nema velike šanse za prolazak u finale i trenutno je na 14 poziciji tabele. 

Azerbejdžan: Nadir Rustamli, "Fade to Black"

Azerbejdžan je poslednja zemlja koja je otkrila svog predstavnika za pesmu Evrovizije - Nadira Rustamlija, koji će se nadmetati sa pesmom "Fade to Blac".

Nadir je dosegao meteorsku slavu u svojoj domovini, gde je samo tri nedelje pre odabira za Evroviziju, pobedio na nacionalnom takmičenju "Glas Azerbejdžana" osvojivši čak 40 odsto glasova publike.

Prema sopstvenom priznanju, od malih nogu je sanjao o tome da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji, pa je učio da svira klavir, iako su ga studije turizmologije vodile na drugu stranu.

Nadir prema procenama kladioničara ima šanse da dospe u finale, ali je deseti na listi. 

Gruzija: Circus Mircus, "Lock Me In"

Circus Mircus osnovala su trojica polaznika cirkuske akademije nakon što su izbačeni iz iste krajem 2020. godine.

"Nismo bili dovoljno dobri, verovatno najgori u ekipi, zato smo i postali prijatelji", naveli su članovi grupe za zvanični portal Evrovizije.

Circus Mircus neguje jedinstven zvuk koji je mešavina velikog broja žanrova. Od osnivanja benda 2020. godine, objavili su 11 pesama.

Gruzija, navodno, ima male šanse za prolazak u finale i nalazi se na 16. poziciji kladioničarskih tabela.

Malta: Ema Muskat, "I Am What I Am"

Može se reći da je Malta mudro odabrala Emu Muskat za svoju predstavnicu na Evroviziji koja se ove godine održava u Torinu, budući da je mlada pevačica već napravila impresivnu karijeru u Italiji.

Naime, ona je stigla u finale popularnog italijanskog talent šoua - "Amici", a nakon tog učešća, potpisala je ugovor sa Vorner mjuzikom i u Italiji objavila svoj prvi album. Na top listama je album dosegao treću poziciju, što joj je omogućilo da sarađuje sa zvezdama poput Džejsona Derula, Hejli Stajnfeld, Martina Gariksa, Bibi Rekse i Ave Maks.

Uprkos velikoj popularnosti kako u Italiji tako i u svojoj zemlji, Ema se ne kotira naročito visoko na kladionicama i zauzela je 12. poziciju prema verovatnoći da se plasira u finale.

San Marino: Ahile Lauro, "Stripper"

Ahile Lauro iz Verone, koji će braniti boje San Marina na Evroviziji, uspeo je ove godine da skrene pažnju na sebe provokativnim nastupom na italijanskom San Remu, gde je izvodio pesmu "Domenica" ("Nedelja").

Vatikan i italijanski katolički biskup pobunili su se zbog njegovog nastupa jer je na sceni izvodio koreografiju sa "lažnim krštenjem".

Ahile je deset godina na muzičkoj sceni, a do sada je snimio šest studijskih albuma. 

Deluje da njegova pesma "Stripper" nije uspela da oduševi publiku, budući da zauzima tek 12. mesto na kladionicama prema verovatnoći da dospe u finale Evrovizije.

Australija: Šeldon Rajli, "Not the Same"

Uprkos tome što je Australija geografski bliža Južnom polu, nego Torinu, na ovogodišnjoj Evroviziji takmičiće se njen predstavnik Šeldon Rajli.

On je na nacionalnom takmičenju trijumfovao pesmom "Not the Same", sa kojom će predstavljati svoju zemlju u Italiji.

Rajli je stekao veliku popularnost nakon učešća u rijaliti takmičenjima kao što su "Voice" i "X faktor", a ranije je ispričao da je balada koju će pevati na Evroviziji "njegova priča" o neshvaćenosti i odbačenosti, ali i "poruka nade", jer je teškoće uspeo da prevaziđe.

Muzičar je rodom iz Sidneja i smatra da izvođenje, pevanje, pisanje i sviranje klavira predstavljaju suštinu njegovog identiteta, dok muziku smatra najčistijim načinom izražavanja emocija.

Rajli se odlično kotira i na kladionicama - tabele prikazuju da je trenutno na trećem mestu, kada je reč o šansama za prolazak u finale.

Kipar: Andromaha, "Ela"

Andromaha je rođena u Nemačkoj, a odrastala u Grčkoj, uvek okružena muzikom i muzičarima.

Mnogi članovi njene porodice bave se umetnošću,  a mlada pevačica prvi put je privukla pažnju publike na takmičenju "Glas Grčke" koje joj je otvorilo vrata za saradnju sa muzičkom kućom "Panik records".

Njen singl, "Na Soun Psema", postao je veliki hit na radiju i striming platformama i učvrstio njen status pop zvezde koja zaslužuje pažnju.

Andromaha bi trebalo da se plasira u finale, a na kladionicama trenutno zauzima devetu poziciju.

Irska: Bruk Skalion, "That's Rich"

Pevačica i tekstopisac Bruk poslednjih godina izazivala je ogromno interesovanje publike u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj.

Prema pisanju zvaničnog evrovizijskog portala, pop zvezda odlazi u Italiju prepuna entuzijazma, jer je već veliki ljubitelj Evrovizije, a među omiljene izvođače ubraja evrovizijske pobednike - italijansku grupu Maneskin i švedsku predstavnicu Lorin.

Bruk je stekla slavu na takmičenju "Glas Britanije" gde je pod mentorstvom Megan Trejnor, dospela na visoko treće mesto.

Pevačica kaže da će njen evrovizijski nastup biti spektakularan i da je inspirisan grupom Blondie iz sedamdesetih. Pesmu "That's Rich" napisala je nakon što je pročitala autobiografiju Debi Hari, pevačice te grupe.

Ipak, od 18 učesnika drugog polufinala, ona trenutno zauzima tek 15. mesto na kladionicama.

Severna Makedonija: Andrea, "Circles"

Andrea, predstavnica Severne Makedonije koja je do nedavno bila visoko kotirana na listi favorita za pobednika Evrovizije, izazvala je kontroverzu koja joj je poljuljala poziciju među ostalim učesnicima druge polufinalne večeri.

Naime, ona je na svečanoj ceremoniji bacila zastavu svoje države na pod, na šta je odmah reagovao Javni servis Severne Makedonije.

"Podsećamo da se u Severnoj Makedoniji bacanje zastave na pod smatra znakom nepoštovanja i da je kažnjivo zakonom. Javni servis ni na koji način ne stoji iza ovog skandaloznog ponašanja naše evrovizijske predstavnice, koja je tim gestom pokazala nepoštovanje nacionalnog simbola. MRT očekuje da se Andrea izvini građanima zbog takvog ponašanja, a razmatramo i mogućnost njenog povlačenja s Evrovizije", stajalo je u njihovom zvaničnom saopštenju.

Andrea se ubrzo izvinila zbog postupka, ali je zbog njega pala na poslednje mesto na kladionicama kada je reč o verovatnoći da prođe u finale takmičenja.

"Nisam imala nameru da ikoga uvredim i ako sam to učinila, izvinjavam se. Nosim zastavu sa sobom gde god idem i nadam se da ćemo stvarno moći da pređemo preko ovoga. Zastavu nisam bacila iz mržnje ili nepoštovanja, nego na molbu fotografa i žao mi je što je to pogrešno protumačeno. Severnu Makedoniju želim da predstavim u najboljem svetlu i nadam se da svi zajedno možemo da nastavimo ovu eurovizijsku priču", poručila je Andrea.

Andrea Koevska je, inače, rođena 14. februara 2000. godine u Skoplju. Sa pet godina preselila se sa porodicom u Harlem u Njujorku, gde su živeli godinu dana.

Njenu strast za muzikom probudio je deda, koji je preminuo kada je imala devet godina.

Andreina muzička karijera počela je 2020. godine, nakon što je njene video snimke sa obrađenim pesmama popularnih izvođača na društvenim mrežama primetio producent Aleksandar Maševski, koji je počeo da radi sa njom.

Posvetila se pop muzici i objavila nekoliko singlova u periodu od samo šest meseci.

Estonija: Stefan, "Hope"

Iako predstavlja Estoniju na Evroviziji, Stefan je poreklom iz Jermenije.

Njegov veliki proboj je usledio 2018. godine kada je završio na trećem mestu na estonskom kvalifikacionom takmičenju za Evroviziju "Eesti Laul", kao deo grupe VAJE sa pesmom "Laura (Walk with Me)". Nije odustao ni posle 2019, kada je ponovo zauzeo treće mesto, a u finale je ušao ponovo 2020. godine.

Učestvovao je i na takmičenju "Masked Singer", gde je nosio kostim ovna, a iste godine ga je časopis "Kroonika" proglasio najseksepilnijim muškarcem.

Estonija zauzima četvrto mesto na kladionicama prema šansama za prolazak u finale.

Rumunija: WRS, "Llamame"

Pevač i tekstopisac WRS je multitalentovan umetnik.

Karijeru je započeo kao plesač i nastupao sa pop ikonama Rumunije kao što je Inna.

Takođe je nastupao u emisijama "Rumunija ima talenat" i "Glas Rumunije".

Kratko je bio član muškog sastava SHOT, pre nego što se preselio u London da se usavršava kao tekstopisac i solo umetnik.

Do sada je objavio 10 singlova, tri dueta, a nedavno je objavio svoj debi album "Mandala".

Poljska: Ohman, "River"

Poljski predstavnik Ohman trenutno zauzima drugo mesto na listi takmičara, koji prema kladionicama imaju najveće šanse da uđu u finale Evrovizije.

Ohman je postao slavan kada je zbog svog vokalnog talenta izglasan za pobednika "Glasa Poljske".

Rođen u Masačusetsu, SAD, pevač čije je pravo ime Kristijan (a Ohman prezime), živi u Poljskoj od tinejdžerskih godina.

Nakon pobede na takmičenju, pevač je objavio svoj debitantski singl, "Sviatłocienie". Pesma je postigla veliki uspeh, ostvarivši preko 300.000 strimova na Spotifaju samo u prvoj nedelji.

Usledilo je još hitova, a u novembru 2021. objavio je svoj istoimeni debi album.

Kristijan nije jedini poznati izvođač u porodici: on je unuk međunarodno poznatog poljskog tenora Veslava Ohmana. 

Crna Gora: Vladana, "Breathe"

Vladana odlazi na Evroviziju u društvu prekaljenog hit mejkera, makedonskog producenta Darka Dimitrova, kom je ovo 12. pesma na najvažnijem muzičkom takmičenju u Evropi.

Talentovana pop pevačica iz Podgorice, ima osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a diplomirala je novinarstvo na Državnom fakultetu političkih nauka Crne Gore.

Ona je 2015. pokrenula i onlajn modni časopis "Čiviluk". Pored toga što je osnivač i glavni urednik, Vladana takođe piše kolumnu i radi intervjue sa dizajnerima, muzičarima i ličnostima iz sveta biznisa i politike.

Vladana prema mišljenju kladioničara nema velike šanse da prođe u finale i zauzima tek 17. mesto na kladionicama.

Belgija: Žeremi Makizi, "Miss You"

Boje Belgije brani pevač i fudbaler Žeremi Makizi, koji će u Torinu nastupiti sa pesmom "Miss You".

Prošle godine mladi Belgijanac poreklom iz Konga postigao je niz uspeha, pobedivši najpre u "Glasu Belgije", a  zatim i potpisavši ugovor za fudbalski klub Excelsior Virton.

Makieseov talenat za izvođenje balada njegovi roditelji, oboje muzičari po zanimanju, uočili su još dok je bio dečak, pa su ga rano upisali u crkveni hor.

Kasnije je krenuo i na časove solo pevanja, a danas njegova muzička karijera teče paralelno sa napornim treninzima na poziciji golmana. 

Pored svih obaveza,  Žeremi studira geologiju, a prema verovatnoći da prođe u finale Evrovizije zauzima osmo mesto na kladioničarskim listama.

Švedska: Kornelija Jakobs, "Hold Me Closer"

Među učesnicima druge polufinalne večeri, prema kladionicama najveće šanse da prođe u finale ima Kornelija Jakobs, predstavnica Švedske, koja će boje svoje zemlje braniti sa pesmom "Hold Me Closer".

Ona je započela svoju muzičku karijeru kao deo devojačkog benda "Love Generation", ali se grupa raspala već posle tri objavljene pesme.

Korneliju to nije pokolebalo da nastavi da se bavi muzikom i nastavila je vredno da radi na pisanju svojih pesama.

Češka: We Are Domi, "Lights Off"

Dominika, Benjamin i Kasper osnovali su grupu dok su zajedno studirali na Univerzitetu Lids 2006. godine.

Njihova muzika je opisana kao alternativni elektro-pop sa primesama indi zvuka, a do danas su objavili šest singlova.

Češka je na sedmom mestu prema šansama za prolazak u finale, a bez obzira na plasman, We Are Domi planiraju da posle Evrovizije nastave da rade na klupskoj muzici i nastupaju širom Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura