Aktuelno iz kulture

Srbija ispratila Konstraktu u Torino: Vežbala sam podnošenje pritiska 40 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

13:13

Srbija ispratila Konstraktu u Torino: Vežbala sam podnošenje pritiska 40 godina
Ispraćaj Konstrakte - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Galeriji RTS danas je organizovan svečani ispraćaj Konstrakte i srpske delegacije u Torino, gde će ove godine biti održan prestižno muzičko takmičenje "Pesma Evrovizije".

Ispred zgrade javnog servisa uz crveni tepih bili su parkirani crveni i beli fića sa zastavom Srbije, a Ana Đurić Konstrakta se pred brojnim medijskim ekipama pojavila u Galeriji RTS, gde su se okupili brojni prijatelji i saradnici kako bi nju i njen tim ispratio na najveće muzičko takmičenje na svetu. 

Kao i ranijih godina, delegaciju Srbije ispraća i ambasador zemlje domaćina - ovog puta bio je to italijanski ambasador Karlo Lo Kašo, koji je izjavio da je Konstraktina pesma "korak ispred svog vremena".

On je umetnici poklonio veliku zastavu Italije, a ona ambasadoru peškir, po kom je zahvaljujući svom originalnom i efektnom nastupu postala prepoznatljiva.

Upitana da li oseća pritisak zbog predstojećeg takmičenja, Đurić je rekla: "Ja sam vežbala podnošenje pritiska poslednjih 40 godina, valjda ćemo biti ok. Fokusirali smo se da radimo i na to da ovo držimo u domenu zabave... Trudićemo se da nas predstavimo u najboljem svetlu."

Prema evrovizijskoj tradiciji, srpskoj predstavnici uručena je nacionalna zastava kao simbol želje da u najboljem svetlu prikaže kulturu zemlje koju predstavlja na ovom prestižnom festivalu, posle čega je izvela pesmu s kojom će nastupiti u Torinu.

Članice grupe "Hurricane", koje su prošle godine predstavljale Srbiju na Evroviziji, poslale su poruku podrške Konstrakti.

Konstrakta je izvela "In Corpore Sano", a potom prisutnima je delila autograme, bele karanfile i peškire.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Uz ovoliku podršku osećaj je divan i jedva čekamo Evroviziju", kazala je Konstrakta. 

Bina sa suncem kao simbol svetlosti

Konstrakta će nastupiti na spektakularnoj evrovizijskoj sceni, inspirisanom Italijom i njenim narodom u dvorani PalaOlimpico u Torinu u drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije, 12. maja.

Sam nastup će ostati približno isti, a članovi njenog tima su tokom ispraćaja najavili da će i video kolaž koji će je pratiti ostati manje-više nepromenjen, s tim što su ga prilagodili zahtevima produkcije.

Iza rešenja evrovizijske scene na kojoj će se naći predstavnica Srbije, lavori i peškiri, je Multimedijalna umetnica i scenografkinja Frančeska Montinaro koja je svoju kreaciju nazvala "Sunce iznutra". 

"Kinetičko sunce, izvor spektakularnih svetlosnih efekata vlada scenom i predstavlja italijanski stav: uvek u pokretu, buntovno, kreativno, toplo, strastveno, intuitivno. Mi imamo sunce u sebi i ovo je naš način da postojimo u ovom svetu", rekla je Frančeska, opisujući svoju kreaciju.

Ona je takođe želela da oslika inkluzivnu prirodu evrovizijskog takmičenja i dobrodošlicu s kojom Italijani dočekuju svoje goste, bez obzira na to odakle dolaze.

Bina će biti ravna, kako bi izvođači mogli da najbolje moguće izraze svoj identitet, a nakon nastupa, biće smešteni u prostoru inspirisanom baroknim italijanskim baštama koji je scenografkinja opisala kao prostor "između stvarnosti i iluzije"

Mir kao tema Evrovizije

Italijanski javni servis RAI je otkrio ključnu temu 66. Izbora za pesmu Evrovizije koji se održava u Torinu, a to je mir. 

Zamenik direktora RAI 1 Klaudio Fasulo rekao je da je u planu da u događaj "unesu važne sadržaje koji govore o miru i koji su primereni ovom delikatnom trenutku".

profimedia

 

Rusija odlukom Evropske radiodifuzne unije neće nastupati na ovogodišnjoj Evroviziji, što znači da u Italiju putuje 40 predstavnika i njihovih timova.

U drugom polufinalu, pored predstavnice Srbije Konstrakte, nastupiće i pevači iz Australije, Gruzije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Crne Gore, Rumunije, Češke, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije, Irske, sa Kipra i Malte.

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 10. maja, za mesto u finalu boriće se Albanija, Letonija, Švajcarska, Slovenija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Litvanija, Holandija, Norveška, Portugalija, Danska, Jermenija, Austrija, Hrvatska, Island i Grčka.

Finale je najavljeno za 14. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti, to jest zemlje "velike petorke".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura