Aktuelno iz kulture

U znaku Triptiha: Konstrakta patrijarhu poklonila lavor i bokal

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

21/04/2022

-

10:07

U znaku Triptiha: Konstrakta patrijarhu poklonila lavor i bokal
Patrijarh Porfirije i Konstrakta - Copyright Instagram.com/konstrakta

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji Ana Đurić Konstrakta bila je u poseti patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, kom je na poklon odnela lavor i bokal, prepoznatljive rekvizite sa njenog izvođenja pesme "In corpore sano".

Patrijarh Porfirije je, takođe, imao poklon za nju - trodelnu ikonu - triptih - što je i naziv Konstraktinog muzičkog projekta koji čine tri pesme - "Nobles", "In corpore sano" i "Mekano".

Instagram.com/konstrakta

 

Pevačica je naime na svom Instagram storiju podelila fotografiju iz Patrijaršije na kojoj se vidi kako patrijarh Porfirije i ona jedno drugom uručuju poklone.

"Imala sam tu čast da poklonim i primim poklon/ triptih. I zadovoljstvo da čujem i razumem priču o potencijalu granične situacije, o podršci i poštovanju", napisala je ona.

Inače, Konstrakta je nedavno "iz zdravstvenih razloga" otkazala sve nastupe do kraja predevrovizijske turneje, a na Evroviziji će nastupiti u drugoj polufinalnoj večeri, 12. maja.

Takmičiće se za prolaz u finale sa Finskom, Izraelom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Maltom, San Marinom, Australijom, Kiprom, Irskom, Severnom Makedonijom, Estonijom, Rumunijom, Poljskom, Crnom Gorom, Belgijom, Švedskom i Češkom Republikom.

Tokom prve polufinalne večeri, 10. maja, takmičiće se Albanija, Litvanija, Švajcarska, Slovenija, Hrvatska, Ukrajina, Bugarska, Moldavija, Portugal, Austrija, Grčka, Norveška i Jermenija.

Veliko finale ovogodišnje Evrovizije biće održano u subotu, 14. maja u Torinu.

Patrijarh Porfirije o pesmi "In corpore sano"

Potsećamo, patrijarh srpski Porfirije je u jednoj propovedi prokomentarisao jedan od stihova pesme "In corpore sano".

"Ovih dana u jednoj pesmi čuo se stih: Šta ćemo sad? Ja sam i čitavu pesmu i taj stih razumeo na sledeći način: pokušavamo da budemo savršeni spolja – slavni, lepi, moćni, bogati i tako dalje, a onda dođe jedan mali kvar u našem životu. Dođemo u graničnu situaciju, kako to kažu mudri ljudi danas, i onda shvatimo da od svega toga spolja nema nikakve pomoći", naveo je patrijarh u besedi povodom Nedelje Pravoslavlja u hramu Svetog Save na Vračaru.

Crkva je zato ne samo savremena, nego večna, jer odgovara na večna pitanja i daje mogućnost svakome ko traga za smislom svoga postojanja u istoriji i večnosti. Daruje tu večnost, rekao je patrijarh.

On je poručio da "Crkva niti je staromodna, niti je moderna" već "uvek aktuelna, uvek odgovara, daje mogućnost onome koji traži istinu, koji čezne za večnošću, za ljubavlju".

"Do nje se u Hristu i Hristom dolazi. Ona daje mogućnost da svako dobije odgovor na svoja suštinska, najdublja pitanja", naveo je patrijarh Porfirije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura