Aktuelno iz kulture

Konstrakta se plasirala u finale Pesme Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

12/05/2022

-

20:05

Konstrakta se plasirala u finale Pesme Evrovizije
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, plasirala se u finale najvećeg muzičkog takmičenja sa svojom pesmom "In corpore sano".

Snimak večerašnjeg nastupa umetnice već je skupio najveći broj pregleda na zvaničnom Jutjub nalogu Evrovizije od svih ostalih učesnika drugog polufinala.

Pored Srbije, od takmičara druge polufinalne večeri u finale su se plasirali Belgija, Češka, Azerbejdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska i Rumunija, i pridružili se onima koji su svoje mesto u završnici takmičenja obezbedili u prvom polufinalu: Švajcarskoj, Jermeniji, Islandu, Litvaniji, Portugalu, Norveškoj, Grčkoj, Ukrajini, Moldaviji i Holandiji.

Srbija je jedina bivša jugoslovenska republika koja se plasirala u finale, u kom po pravilima takmičenja direktan prolaz imaju zemlje takozvane "Velike petorke" - Velika Britanija, Italija, Španija, Francuska i Nemačka.

RTS je ranije pisao da je Ana Đurić Konstrakta na pitanje da li je uzbuđena pred večerašnji nastup kratko odgovorila: "Gorim!"

Ipak, dodala je da uspeva da se savlada kad krene pesma.

"Zadovoljna sam što je usvojeno sve što smo predložili i to je maksimum koji smo mogli da izvučemo iz ovih uslova", rekla je Konstrakta za RTS.

Podrška publike joj mnogo znači.

"Zaista osetite silinu tih ljudi ispred vas koji vas podržavaju. Zapravo se bolje s tim osećaš", dodala je predstavnica Srbije i pozvala dijasporu da je večeras podrži.

 

Saznajte više o svim večerašnjim učesnicima koji su se plasirali u finale:

Finska: The Rasmus, "Jezebel"

Finska je ove godine igrala na sigurno i u Torino poslala bend The Rasmus koji ima svetsku popularnost i na sceni je 30 godina 

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Njihov najveći hit, "In the Shadows", nedavno je prešao 100 miliona strimovanja na Spotifaju, a od te pesme, koja je obeležila dvehiljadite za ljubitelje rokenrola mlađe generacije, objavili su nekoliko platinastih albuma, osvojili brojne nagrade muzičke industrije i nastupali širom sveta.

Bend je nedavno ušao u novu fazu postojanja, a dobio je i novu gitaristkinju, Empu, koja je svoju karijeru započela krajem devedesetih u ženskom bendu Tiktak. Pridružuje se Lauriju koji je glavni vokal i kantautor, Eruu koji svira bas gitaru i Akiju virtouzu na solo gitari.

Azerbejdžan: Nadir Rustamli, "Fade to Black"

Azerbejdžanski predstavnik Nadir Rustamli sa pesmom "Fade to Black" nastupio je odmah posle predstavnice Srbije Konstrakte.

Nadir je dosegao meteorsku slavu u svojoj domovini, gde je samo tri nedelje pre odabira za Evroviziju, pobedio na nacionalnom takmičenju "Glas Azerbejdžana" osvojivši čak 40 odsto glasova publike.

 

 

Prema sopstvenom priznanju, od malih nogu je sanjao o tome da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji, pa je učio da svira klavir, iako su ga studije turizmologije vodile na drugu stranu.

Australija: Šeldon Rajli, "Not the Same"

Uprkos tome što je Australija geografski bliža Južnom polu, nego Torinu, na polufinalu Evrovizije, pod brojem osam nastupio je njen predstavnik Šeldon Rajli.

On je na nacionalnom takmičenju trijumfovao pesmom "Not the Same", sa kojom predstavlja svoju zemlju u Italiji.

 

 

Rajli je stekao veliku popularnost nakon učešća u rijaliti takmičenjima kao što su "Voice" i "X faktor", a ranije je ispričao da je balada koju će pevati na Evroviziji "njegova priča" o neshvaćenosti i odbačenosti, ali i "poruka nade", jer je teškoće uspeo da prevaziđe.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Muzičar je rodom iz Sidneja i smatra da izvođenje, pevanje, pisanje i sviranje klavira predstavljaju suštinu njegovog identiteta, dok muziku smatra najčistijim načinom izražavanja emocija.

Estonija: Stefan, "Hope"

Estonski predstavnik Stefan pojavio se na sceni kao 12. izvođač i izveo svoju pesmu "Hope" nadahnutu filmskom vestern muzikom .

 

 

Iako predstavlja Estoniju na Evroviziji, ovaj mladi pevač je poreklom iz Jermenije.

Njegov veliki proboj je usledio 2018. godine kada je završio na trećem mestu na estonskom kvalifikacionom takmičenju za Evroviziju "Eesti Laul", kao deo grupe VAJE sa pesmom "Laura (Walk with Me)". Nije odustao ni posle 2019, kada je ponovo zauzeo treće mesto, a u finale je ušao ponovo 2020. godine.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Učestvovao je i na takmičenju "Masked Singer", gde je nosio kostim ovna, a iste godine ga je časopis "Kroonika" proglasio najseksepilnijim muškarcem.

Rumunija: WRS, "Llamame"

Multitalentovan umetnik iz Rumunije ostvario je svoj san i nastupio na evrovizijskoj sceni sa pesmom "Llamame" inspirisanu španskim ritmovima.

 

 

Karijeru je započeo kao plesač i nastupao sa pop ikonama Rumunije kao što je Inna.

Takođe je nastupao u emisijama "Rumunija ima talenat" i "Glas Rumunije".

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Kratko je bio član muškog sastava SHOT, pre nego što se preselio u London da se usavršava kao tekstopisac i solo umetnik.

Do sada je objavio 10 singlova, tri dueta, a nedavno je objavio svoj debi album "Mandala".

Poljska: Ohman, "River"

Poljski predstavnik Ohman je svoju pesmu "River" izveo kao 14. takmičar polufinala.

 

 

Ohman je postao slavan kada je zbog svog vokalnog talenta izglasan za pobednika "Glasa Poljske".

Rođen u Masačusetsu, SAD, pevač čije je pravo ime Kristijan (a Ohman prezime), živi u Poljskoj od tinejdžerskih godina.

Nakon pobede na takmičenju, pevač je objavio svoj debitantski singl, "Sviatłocienie". Pesma je postigla veliki uspeh, ostvarivši preko 300.000 strimova na Spotifaju samo u prvoj nedelji.

Usledilo je još hitova, a u novembru 2021. objavio je svoj istoimeni debi album.

Kristijan nije jedini poznati izvođač u porodici: on je unuk međunarodno poznatog poljskog tenora Veslava Ohmana.

Belgija: Žeremi Makizi, "Miss You"

Boje Belgije brani pevač i fudbaler Žeremi Makizi, koji je nastupio 16. sa pesmom "Miss You".

 

 

Prošle godine mladi Belgijanac poreklom iz Konga postigao je niz uspeha, pobedivši najpre u "Glasu Belgije", a  zatim i potpisavši ugovor za fudbalski klub Excelsior Virton.

Makieseov talenat za izvođenje balada njegovi roditelji, oboje muzičari po zanimanju, uočili su još dok je bio dečak, pa su ga rano upisali u crkveni hor.

Kasnije je krenuo i na časove solo pevanja, a danas njegova muzička karijera teče paralelno sa napornim treninzima na poziciji golmana.

Pored svih obaveza,  Žeremi studira geologiju.

Švedska: Kornelija Jakobs, "Hold Me Closer"

Sedamnaesta je nastupila švedska predstavnica Kornelija Jakobs sa pesmom "Hold Me Closer", koja prema kladionicama imala najveće šanse da prođe u finale.

 

 

Ona je započela svoju muzičku karijeru kao deo devojačkog benda "Love Generation", ali se grupa raspala već posle tri objavljene pesme.

Korneliju to nije pokolebalo da nastavi da se bavi muzikom i nastavila je vredno da radi na pisanju svojih pesama.

Češka: We Are Domi, "Lights Off"

Dominika, Benjamin i Kasper iz sastava Wr Are Domi pretvorili su evrovizijsku scenu u klupski podijum sa pesmom "Lights Off" kao poslednji učesnici drugog polufinala.

 

 

Njihova muzika je opisana kao alternativni elektro-pop sa primesama indi zvuka, a do danas su objavili šest singlova.

Bez obzira na plasman u finalu, We Are Domi planiraju da posle Evrovizije nastave da rade na klupskoj muzici i nastupaju širom Evrope.

Komentari (0)

Kultura