Aktuelno iz kulture

U toku konkurs za talentovane učenike i studente klasične violine: Master kamp sa Stefanom Milenkovićem u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2022

-

16:06

U toku konkurs za talentovane učenike i studente klasične violine: Master kamp sa Stefanom Milenkovićem u Novom Sadu
U toku konkurs za talentovane učenike i studente klasične violine: Master kamp sa Stefanom Milenkovićem u Novom Sadu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Drugi međunarodni master kamp violine u Srbiji, namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine, biće održan od 7. do 19. avgusta u Novom Sadu. 

Kandidati iz celog sveta pozvani su da pošalju prijave najkasnije do 10. juna, a program pomenutog dvonedeljnog kampa kreirao je svetski priznati violinista Stefan Milenković.

Milenković je kreirao program na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku, ali i na osnovu raznih edukacija koje je i sam pohađao.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

"Izuzetno sam uzbuđen što ću i ove godine u Srbiji održati intenzivan speacijalizovan violinski kurs - i to baš u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture. Želja mi je da polaznici ovog kampa dobiju veoma temeljno i sveobuhvatno znanje koje će im koristiti u svim dimenzijama njihovog violinskog i umetničkog razvoja, ali i da prime zdrave i praktične principe korisne za samouvereno kormilarenje fascinantnim, ali i zahtevnim svetom muzičkog biznisa",  kaže Stefan Milenković.

Prema njegovim rečima, veoma mu je drago što je kurs ponovo organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara, čiji je kreativni ambasador.

"Upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna je od osovina misije kojoj smo zajednički posvećeni. Jedva čekam i vidimo se u avgustu", poručuje Milenković.

Polaznici master klasa pohađaće svakodnevne teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

Najbolji kandidati biće odabrani najkasnije do 18. juna, a dvonedeljni program biće organizovan u Muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu.

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja master klasa svi zaintersovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Stefana Milenkovića.

Viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, ističe da je veoma srećna što je nakon uspešnog prošlogodišnjeg master klasa u Čačku, te organizovanja Mlade gudačke reprezentacije za nastup Srbije na Svetskoj izložbi, nastavljena saradnja za dobrobit i razvoj mladih talenata iz Srbije, ali i celog sveta.

"Verujemo da ovakvi master klasovi na najbolji način doprinose razvoju i kvalitetu domaće scene klasične muzike i edukaciji mladih talenata, ali istovremeno i doprinosi pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu, koju želimo da pozicioniramo kao zemlju violine. Stefan je gotovo od samog osnivanja kreativni amabasador platforme Srbija stvara i do sada je na najbolji način u svetu predstavljao svoju državu kao zemlju talentovanih ljudi, a sada već drugu godinu za redom nesebično deli svoje znanje", ističe Ilić.

Preporuka za vas

Violinski kamp u Čačku: Stefan Milenković sa studentima iz Srbije, Japana, Češke i Hrvatske
Stefan Milenković kakvog do sada niste upoznali: Zagrejan sam i dalje za violinu, ali bih voleo da naučim da letim

Komentari (0)

Kultura