Aktuelno iz kulture

"Engrova violina" Mana Reja postala najskuplja fotografija na svetu: Fotografski evergrin vredan 12,4 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, ArtNews

16/05/2022

-

21:50

"Engrova violina" Mana Reja postala najskuplja fotografija na svetu: Fotografski evergrin vredan 12,4 miliona dolara
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena fotografija "Le Violon d'Ingres" (Engrova violina) autora Mana Reja ušla je u istoriju kao najskuplja fotografija ikad prodata budući da je "pod čekić" aukcijske kuće "Christie's" otišla za 12,4 miliona dolara, objavio je ArtNews.

Nadmetanje je trajalo oko deset minuta, a prvobitno je procenjeno da će originalni otisak pomenutog remek-dela, koji se ujedno smatra i najpoznatijim delom Mana Reja, na aukciji dostići cenu između 5 i 7 miliona dolara.

Crno-bela fotografija, koju je 1924. godine snimio američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar, pretvara nago žensko telo u violinu. Prvi put je objavljena u nadrealističkom časopisu "La Revolution Surealiste" iste godine kada je i nastala.

profimedia

 

Fotografiju je od umetnika 1962. kupio njujorški bračni par Rozalind i Melvin Džejkobs, iz čije kolekcije sada je i otišla na aukciju zajedno sa drugim umetničkim predmetima koje su skupljali decenijama.

Aktuelni rekord za fotografiju koja je prodata na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je "Christie's" prodao za 4,3 miliona dolara 2011. godine.

Osim "Engrove violine", Rej je uradio seriju fotografija kod kojih su glavni motivi žena, lepota i senzualnost njenog tela, kao što su "Poljubac" i "Suze".

U Parizu, gde je i proveo najveći deo svog života, Rej je upoznao i zaljubio se u foto model Alis Pren, zvanu Kiki sa Monparnasa, i ona mu je počela pozirati.

Slikarski model, pevačica u noćnim klubovima, glumica i sama slikarka, našla se na stotinama fotografija koje je snimio Rej. Ali fotografski evergrin postala je pomenuta "Engrova violina".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura